Suora

  • Urheiluruutu

Kalle Rovanperä yrittää ajaa järkevästi, mutta janoaa palkintokorokepaikkaa historiallisessa Viron MM-rallissa: "Intoa tulee aina lisää, kun kypärä lyödään päähän"

Toyotan Kalle Rovanperä uskoo kykenevänsä taistelemaan kärkisijoista Virossa, mutta muistuttaa keräävänsä edelleen kokemusta tulevia vuosia varten. Kuvan videota klikkaamalla voit katsoa uusintana kisan ennakkolähetyksen.

Rallin MM-sarja
Kalle Rovanperän auto reitillä.

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Toyotan Kalle Rovanperä palasi WRC-kisojen pariin puolen vuoden tauon jälkeen ajamalla hieman alle kaksi viikkoa sitten kisatussa Etelä-Viron rallissa toiseksi isäntämaan Ott Tänakin jälkeen. Rovanperä oli kuudella erikoiskokeella kahdeksasta toinen ja ajoi kertaalleen pohja-ajan. Eroa maailmanmestariin tuli lopulta 13,7 sekuntia.

Pitkän tauon jälkeen kisavauhti tuntui hyvältä, ja se toi myös itseluottamusta viikonloppuna kisattavaan historialliseen Viron MM-ralliin. Ensi kuun alussa 20 vuotta täyttävä Rovanperä nousi jo toisessa MM-rallissaan WRC-autolla Ruotsissa helmikuussa palkintokorokkeelle, ja sama on mielessä nytkin.

– Fiilis oli hyvä, kun näki, että vauhti on pysynyt tallessa. Oletinkin, että sellaisessa lyhyessä kisassa pitääkin ajaa kovaa ja luotin siihen. Nyt MM-rallissa tulee olemaan vaikeampaa pitää sama vauhti yllä, mutta toivottavasti pystyisimme olemaan palkintokorokevauhdissa mukana ja olisi samanlaista kuin Ruotsissa.

Rovanperälle Viron kisa on kuin toinen kotiralli, sillä hän muutti aiemmin tänä vuonna Tallinnaan lähemmäksi Toyotan tiimiä. Hän on ajanut Virossa aiemmin kolmesti ja Latviassa vielä useammin. Baltian tiet ovat erittäin tuttuja, ja siitä saa jonkinlaista apua.

– Tämä on ainoita kisoja, joissa on helpompi olla hyvässä vauhdissa muihin verrattuna. Podium on hyvä tavoite, mutta täytyy muistaa, että edelleen on vasta pari kisaa alla ja kokemusta tarvitaan lisää. Täytyy ajaa ehjä kisa kokonaan läpi, sillä siitä on hyötyä eniten tulevaisuuteen.

– Katsotaan alussa, mihin vauhti riittää ja katsotaan sitten, minkälaiseen vauhtiin jäädään ajelemaan. Intoa tulee aina vähän lisää, kun lyödään kypärä päähän.

Koronaviruspandemian aiheuttaman tauon Rovanperä käytti lomailemalla ja harjoittelemalla. Testien ja edellisen kisan avulla myös ajotuntuma on palautunut.

– Ei tauon aikana oikein saanut pidettyä tuntumaa yllä, toki simulaattoria ajoin vähän enemmän kuin normaalisti. Lomailin ja treenasin, eipä siinä oikein muuta voinut.

Kalle Rovanperä ajamassa e-challenge-kisassa Lutakossa 2020.
Kalle Rovanperä nähtiin ajamassa simulaattorilla muun muassa Jyväskylässä elokuussa.Markku Ojala / AOP

Myös auto tuntuu hyvältä. Tuloksen tekeminen on mahdollista, jos Yarikseen löytyy kärjen tahtiin riittävä vauhti.

– Kisassa kokeilimme vielä jotain geometriajuttuja, joita ei testeissä ollut kokeiltu. Nyt ei ole moitittavaa, ja tulos tulee ratin ja penkin välistä, kuten yleensä. Täällä on nyt enemmän pienempää ja teknisempää tietä kuin normaalisti, ja kapeampia tieosuuksia on otettu mukaan varmaankin keskinopeutta hidastamaan. Pätkät eivät ole helppoja, Rovanperä analysoi.

Torstain nuotituksessa vettä satoi kaatamalla, mutta viikonloppuna ainakaan jatkuvia sateita ei pitäisi olla enää luvassa. Rovanperän tallitoveri Sebastien Ogier lähtee lauantaipäivään ensimmäisenä, mutta lähtöjärjestys käännetään jo iltapäivän huoltotauolla ensimmäisen lenkin jälkeen. Rovanperä lähtee neljäntenä, ja lähtöpaikan merkitystä on vaikea arvioida.

– Putsaamisella ei ole niin isoa merkitystä, jos on satanut ja pitoa on enemmän. Tiet eivät ehdi kuivua kokonaan, ja nelospaikasta ei tule niin suurta hyötyä. Se on vähän siinä ja siinä, millaista tulee, muttei sillä ole väliä, millainen keli on. Samalla tavalla ajetaan joka tapauksessa.

Toyotan toinen kotikisa

Toyotan rallitoiminnot ovat nykyään keskittyneet Puuppolan sijaan pitkälti Tallinnaan, joten Viron kisa toimii ikään kuin toisena kotikilpailuna. Urheilutoimenjohtaja Kaj Lindström heittää ennakkosuosikin viitan silti Hyundai-kuljettaja Tänakille, joka pääsee paahtamaan ensimmäistä kertaa MM-rallia kotimaassaan.

– Ehkä se etu on tässä kohdassa kuitenkin tuolla yhdellä toisella kuskilla. Automme on toiminut täällä, viime vuonna Ott ajoi ja kaikki toimi. Kaikilla on pitkä tauko alla ja kaikille tilanne on uusi. Emme me lähde periksi antamaan, ja meillä on hyvä mahdollisuus ajaa voitosta, Lindström toteaa Yle Urheilulle.

Toyotan tiimissä koronaviruspandemian aiheuttama tauko käytettiin Yariksen hiomiseen vielä parempaan iskuun.

– Meillä oli hieno tilanne, kun koko henkilöstö oli töissä koko ajan. Aina on asioita, joita voi parantaa ja käytimme aikaa auton sekä sen osien parantamiseen. Testiä ajettiin mahdollisimman paljon, ja oli tärkeää saada ajotuntumaa pojille.

Kaj Lindström, Toyotan urheilutoimenjohtaja.
Kaj Lindström uskoo, että Toyota on iskussa Viron kisassa.Tomi Hänninen

Lindström korostaa, että vaikka testaaminen on tärkeä osa valmistautumista, ei tässä poikkeustilanteessa kisaamisestakaan haittaa ollut.

– Sen verran on ajettu testiä, mikä uusien sääntöjen puitteissa on sallittua. Pari viikkoa sitten Etelä-Viron rallissa kaikki kolme (Rovanperä, Ogier, Elfyn Evans) olivat paikalla, ja tärkeintä lajissa kuin lajissa harjoittelun lisäksi on saada myös niitä matseja. He pääsivät ajamaan kelloa vastaan ja katsomaan, mikä tilanne on.

Suomen MM-rallin peruuntumisen yhteydessä puhuttiin Viron kisan ikään kuin korvaavan tänä vuonna Jyväskylän tutut tiet. Lindström toivoo ensisijaisesti, että kausi saataisiin vain ajettua loppuun saakka, ja loput neljä kisaa Virossa, Turkissa, Italiassa ja Belgiassa onnistuisivat.

– Tietysti täällä on kovia nopeuksia kuten Suomessakin, mutta tiestö on hieman erilainen. Tilanne on nyt mikä on, ja kaikkien tahtotila on saada ajettua riittävästi ralleja ja sarja maaliin siten, että voidaan kruunata maailmanmestari. En vertaisi tätä kisaa Suomeen, vaan tämä on yksi kisa, jolla jatketaan kautta.

Lindström uskoo, että vaikka Tänak on ennakkosuosikki, hän ei tule pääsemään helpolla.

– Kalle näytti vauhtia edellisessä kisassa, ja ne olivat kuitenkin Ottin teitä. Hän pisti aika lailla kampoihin, ja täällä tulee tiukka sekuntitaistelu. Kuten Suomessakin, jos nukkuu alussa, on vaikeaa ajaa sekunteja kiinni.

Ylen lähetykset Viron MM-rallista

Perjantai 4.9.

EK1 Tartu vald 1,28 km TV2 klo 19.00-20.00

Päiväkooste TV2 klo 21.50-22.15

Lauantai 5.9.

EK4 Otepää 1 9,30 km Yle Areena klo 9.00-10.00 (uusinta TV2 klo 10.00-11.00)

EK9 Otepää 2 9,30 km TV2 klo 16.00-17.00

Päiväkooste TV2 klo 21.00-21.30

Sunnuntai 6.9.

EK14 Kambja 1 20,04 km Yle Areena klo 9.00-10.00 (uusinta TV2 klo 10.00-11.00)

EK17 Power Stage Kambja 2 20,04 TV1 klo 13.00-14.30

Kisakooste TV2 klo 16.30-17.00

Tarkka erikoisaikataulu löytyy täältä. Kilpailua seurataan myös tutusti hetki hetkeltä Yle Urheilun verkkosivuilla, ja sieltä löytyvät myös parhaat videopalat kaikilta erikoiskokeilta.

Lue myös:

Suninen ajoi ulos Viron MM-rallin testierikoiskokeella – Rovanperä ja Lappi säväyttivät: "Jos ajan koko rallin tuolla riskillä, on suuri todennäköisyys, etten maalia näe"

Haastaako Rovanperä Tänakin Viron MM-rallin voitosta, mihin yltävät hankalassa tilanteessa olevat Lappi ja Suninen? Katso tästä paluukisan puhuttavimmat asiat ja viikonlopun tv-lähetykset

Kalle Rovanperä palasi rallikisoihin huippuvireisenä – suomalaislahjakkuuden edellä Virossa vain Ott Tänak

Kokenut suomalaiskartturi ihasteli Kalle Rovanperän ja virolaismestarin kovaa vauhtia paluukisassa: “Huimannäköistä touhua”

Mikko Hirvonen jäi urallaan ilman mestaruutta, ratkaisuhetkillä mukana oli myös paljon huonoa tuuria – yksi Suomen menestyneimmistä kuskeista Tomin nuoteista -podcastissa

Saksan MM-ralli jouduttiin perumaan – kausi kutistuu seitsemän kilpailun mittaiseksi

MM-rallin sääntömuutokset myöhästyneet rajusti, Tommi Mäkinen pelkää koko sarjan tulevaisuuden puolesta: "Voi aiheuttaa jopa tiimien vetäytymistä"

Rallin MM-sarjan jatkuminen helpotus Tommi Mäkiselle, asiantuntija ei näe Viron osakilpailua uhkana Jyväskylälle: "Se on suomalaisille melkein kuin kotikisa"

Tommi Mäkisen uusi kultakimpale on kokenut rallikuskin traagisimman painajaisen – vankilaankin joutuneella tuntemattomalla Toyota-tähdellä yllättävä yhteys Kalle Rovanperän kanssa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat