Hyppää sisältöön

Äiti on pyrkinyt välttämään virheitä omalta uraltaan, kun on koulinut pojastaan Suomen parhaan – Joonas Rinne kadotti myös teinivuosien pelkonsa: "Olen oppinut nauttimaan"

Keskimatkojen Suomen mestari Joonas Rinne on keskittynyt enemmän voittamaan kuin pelkäämään epäonnistumisia. Minna-äidin valmennuksessa kehitys on ollut viime vuosina tasaista.

Joonas Rinne pääsi tuulettamaan mestaruuksia Turun Kalevan kisoissa. Kuva: Tomi Hänninen

Joonas Rinne saavutti kolme viikkoa sitten Kalevan kisoissa yhden suurista tavoitteistaan: Saarijärven Pullistuksen juoksija nappasi sekä 800 metrillä ja 1500 metrillä Suomen mestaruuden. Hän oli kolmena aiempana vuotena napannut kultaa 1500 metrillä, mutta 800 metrillä Rinne ei ollut vielä päässyt nappaamaan aikuisten mestaruutta.

Rinne tuulettikin voimakkaasti uransa ensimmäistä tuplamestaruutta palkinnoksi saatu auringonkukka käsissään. Jes-huuto kajahti komeasti tv-vastaanottimissakin. Lähtipä Rinne vielä myös kunniakierroksellekin.

Tässä vaiheessa suurella yleisöllä ei ollut kuitenkaan vielä tiedossa, mitä Rinne oli kokenut juuri ennen kisastarttia. 25-vuotias ennakkosuosikki tajusi hotellilla pakatessaan tavaroita, että hänen kisapiikkarinsa olivat kadoksissa. Kisastarttiin oli alle kaksi tuntia.

Paavo Nurmen Stadionilla lähtikin liikkeelle kova etsintäoperaatio. Rinne epäili jättäneensä edellispäivänä 800 metrin alkuerien jälkeen piikkarinsa haastattelualueelle. Piikkareita etsittiin toimitsijoiden ruokalasta, VIP-tiloista kuin myös haastattelualueellakin.

Urheilijan tukijoukot löysivät pienen seikkailun jälkeen piikkarit. Tunti ja vartti ennen lähtöä kisakengät päästiin palauttamaan omistajalleen.

Sähellyksestä huolimatta ennakkosuosikin paineet eivät yltyneet liian koviksi. Vaikka Rinne joutuikin kisan aikana pahasti pussiin muiden juoksijoiden väliin, kova kirimies nappasi kultaa. Rinne pääsi tuulettamaan kovasti Turun yleisön edessä.

Rinne avasi Kalevan kisojen tapahtumia omalla Youtube-kanavallaan vlogissa (siirryt toiseen palveluun). Hän kertoi, että ennakkosuosikin asema meinasi luoda epäonnistumisen pelkoa. Suomen kovimmaksi keskimatkan juoksijan nousseen Rinteen erittäin tervepäinen asenne kiinnitti kuitenkin huomion.

– Yritin hakea ennakkosuosikin asemasta itsevarmuutta tekemiseen ja sehän menee niin, että halun voittaa pitää olla on suurempi kuin pelko epäonnistumisesta, Rinne sanoi videollaan.

Tänä viikonloppuna Rinne palaa kisaradoille ensimmäistä kertaa Kalevan kisojen jälkeen, kun hän kamppailee Ruotsi-ottelussa Tampereella taas sekä 800 että 1500 metrillä. Keskimatkan juoksija kertoo, että aina hän ei ole kyennyt olemaan positiivinen ja tyyni ennen kisoja. Rinne kertoo kasvaneensa asiassa todella paljon. Esimerkiksi 16-vuotiaana teininä suhtautuminen kisapäivään oli hyvin erilainen.

– Nuorena meinasi ehkä kisajännitys mennä negatiivisen puolelle. Pelkäsin vain sitä, mitä jos tulee todella huono kisa. Vuosien mittaan olen oppinut suhtautumaan jännitykseen kisatilanteessa. Olen oppinut nauttimaan jännityksestä ja siitä, miten keho on täpinöissään ennen kisaa, Rinne sanoo.

Joonas Rinne otti uransa ensimmäisen tuplamestaruuden Kalevan kisoissa. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Rinteen perheessä on myös mielenkiintoinen asetelma, kun Minna-äiti toimii Joonaksen valmentajana. Minna Rinne (o.s. Mäkelä) oli hyvä kansallisen tason juoksija juurikin 800 ja 1500 metrillä. Minna-äiti kertoo olevansa pessimisti, kun taas Joonas-poika on optimisti.

– Olen ihaillut Joonaksen tapaa kommentoida omia kisojaan,Minna Rinne sanoo ja naureskelee perään.

– Joonas on joskus sanonutkin, että psyykkisesti hän ei ole saanut minulta mitään valmennuspuolelta. Hyvä, että Joonas on itse tervepäinen.

Nautintoa pidemmistä matkoista

Joonas Rinteen matka tämän hetken kovimmaksi keskimatkojen juoksijaksi Suomessa alkoi, kun Minna-äiti vei perheen lapsia urheiluseuran tarjoamiin harrastuksiin Saarijärvellä. Karstulassa toukokuun lopussa vuonna 1995 syntynyt Joonas innostui sitten lopulta samoista lajeista kuin äitinsä.

– Vein ensin harjoituksiin, että tulee liikuntaa. 14-vuotiaana Joonaksella oli jo ensimmäiset SM-kisat. Niihin ei vielä varsinaisesti kovaa treenattu. Ehkä vähän valmistauduttiin ja annoin joitain ohjeita. Siitä jatkumona on tullut, että pikkuhiljaa minusta tuli Joonaksen valmentaja, Minna Rinne selvittää.

– Olen Joonakselta kysynytkin muutaman kerran, onko hyvä näin vai haluaako katsella toista valmentajaa. Mutta tämä järjestely on käynyt Joonakselle.

Joonas Rinteen lahjakkuus tuli jo nuorena esille. Kuva: Tomi Hänninen

Äidin mukaan Joonasta ei varsinaisesti työnnetty samoile matkoille, mitä äiti oli itse juossut.

– Tuntui selvästi siltä, että juoksu sujui Joonakselta hyvin. Joonas pienestä pitäen varmaan jo koki, että nämä ovat vahvoja lajeja ja tuli menestystä, Minna Rinne sanoo.

Minna-äidin lisäksi Joonaksen isä Jouni Rinne juoksi aikanaan kansallisella tasolla 5000 ja 10 000 metrillä. Isä toimii perheessä muun muassa Joonaksen lihashuoltajana. Joonas Rinteen mukaan lajivalintaan varmasti vaikuttivat osaltaan vanhempien taustat. Toisaalta rajuja keskimatkoja varten kukaan ei varmasti jaksa treenata ilman suurta omaa kipinää.

– Vanhempien suunnalta on tullut varmastikin vähintään ohjaus yleisurheilun pariin. Mutta nuoresta asti olen tykännyt kestävyysjuoksussa siitä, miten konkreettisesti otetaan omasta kehosta kaikki irti. Maaliin tullessa on ihan loppu. Tykkäsin siitä tunteesta jo ihan lapsena. Muita lajeja kokeillessa ei tullut vastaavaa tunnetta. Pidemmillä matkoilla kaikkensa antaminen tuntui aina hienolta, Rinne kertoo.

Allergiaoireet kuriin

Minna Rinne nappasi urallaan SM-hallikisoissa aikuisten tasolla kolme hopeaa ja kaksi pronssia. Hän kuitenkin kokee epäonnistuneensa omalla urheilijan urallaan.

Parhaat saavutukset tulivat hänen mielestänsä jo nuorten tasolla. Ennätyksksi jäivät lukemat parikymppisenä, eikä harjoittelu tehonnut panostusten kasvaessa. Omaa poikaa valmentaessaan Minna Rinne on pyrkinyt välttämään vanhoja virheitä omalta uraltaan 1980-luvulla ja 1990-luvun alkupuolella.

– Tein vähän liian paljon kestävyystyyppistä harjoittelua. Minulta katosi nopeus, Rinne arvioi.

– Jäi myös pelko määräharjoittelusta. Mutta olen todennut, että sitä ei tarvitse pelätä, kunhan ei vie pois luontaisia vahvuuksia.

Joonas Rinteen kehitys tähän päivään saakka on ollut hyvin tasaista. 1500 metrillä ennätykset ovat kohentuneet, ainakin hieman, joka vuosi. Ennätyskulku pysähtyi kuitenkin 800 metrillä 18-vuotiaana. Sitä ennen Rinne oli tehnyt 17-vuotiaana silloisen ikäluokan Suomen ennätyksen. Meni neljä vuotta ennen kuin nuori lupaus palasi matkalla samalle tasolle. Minna Rinteen mukaan yhtenä syynä ongelmille olivat koivu- ja heinäallergiat. Ratkaisu löytyi kolme vuotta kestäneillä siedätyshoidoilla.

Juoksija pitää allergiaoireiden ratkaisemista merkittävänä asiana uralla.

– Olihan se iso homma. Siedätys kesti kuitenkin niin pitkään. Oli se pitkä aika, että odottaa kolme vuotta ja sitten ei enää ehkä joudu kärsimään oireista. Mutta oli se hyvä ratkaisu, Joonas Rinne sanoo nyt.

Minna Rinteen mukaan siedätyshoidot näkyvät siinä, että tuloskunto on pysynyt paremmin yllä.

– Jos elimistö ei toimi ja vetää todella kovia kisoja, kunto menee vain alaspäin, valmentaja Rinne havainnollistaa.

Joonas Rinteen ennätykset ovat kohentuneet viime vuosina. Kuva: Tomi Hänninen

Enää hetkeen Joonas Rinteen ei ole kuitenkaan tarvinnut murehtia kovinkaan paljoa allergioitaan. Kroppa toimii valmentajaäidin mukaan normaalisti allergia-aikoihinkin. Rinne on pystynyt viime vuosina kehittymään eteenpäin jokaisella kaudella. Monipuolisesti harjoittelevan Rinteen harjoitusmääriä kasvatettiin tälle kaudelle. Ennen kautta treenattiin kovempaa kuin koskaan. Eikä Minna Rinteenkään ole tarvinnut kysyä muutamaan vuoteen pojaltaan, vaihdetaanko valmentajaa.

Tähän kauteen valmistautuminen onnistui hyvin koronaviruspandemian aiheuttamasta poikkeusoloista huolimatta. Korkean paikan leirin puuttumista kompensoitiin Pajulahden alppimajassa.

Kahden Suomen mestaruuden lisäksi Rinne on pystynyt tänä kesänä juoksemaan molemmilla matkoilla omat ennätyksensä. Hän juoksi heinäkuussa 800 metrin ennätyksensä lukemiin 1.47,87. Elokuun alussa syntyi Kuortaneella uusi 1500 metrin ennätys 3.40,47.

– Viime kausi oli myös hyvä, mutta loppupuoliskolla oli niin paljon kisoja, että paras tuloskunto ei pysynyt yllä. Tämä kausi on ollut paljon tasapainoisempi. Kesään ei ole tullut juurikaan sellaisia kisoja, että olisi jäänyt fiilis huonosta kisasta. Nyt on jokaisen kisan jälkeen tullut aina ihan hyvä fiilis, Joonas Rinne sanoo.

Mitä voidaan odottaa Ruotsi-ottelusta?

Sekä valmentaja Minna Rinne että juoksija Joonas Rinne itse olivat Kalevan kisojen jälkeen siinä uskossa, että Ruotsi-ottelua tuskin pystyttäisiin järjestämään. Suomen Urheiluliitto sai kuitenkin vakuutettua viranomaistahot turvallisuusjärjestelyillään, joten maaottelulle näytettiin puolitoista viikkoa sitten vihreää valoa.

Rinne pääsee tänä viikonloppuna isoon valokeilaan, kun lauantain avauspäivä huipentuu 1500 metrin kisaan. Sunnuntaina koko ottelu puolestaan päättyy 800 metrin taistoon.

Joonas Rinteen onni on ollut, että hän on pitänyt itsensä Kalevan kisojen jälkeen iskukykyisenä. Maaottelussa hän saa vastaansa kovia ruotsalaisia. 1500 metrillä Ruotsia edustavat esimerkiksi kova maileri Johan Rogestedt. Hänen ennätys on 1500 metrillä tämän vuoden maaotteluporukan paras: 3.36.58. 800 metrillä Ruotsin ykköstykki on kahden vuoden takainen EM-hopeamitalisti Andreas Kramer.

Joonas Rinteelle (toinen takana vasemmalla) Ruotsi-ottelu on yksi kauden parhaimmista yleisurheilutapahtumista. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Press

Sekä urheilija että valmentaja Rinne kokevat etukäteen, että 1500 metrillä voi olla paremmat mahdollisuudet huippuaikaan kuin 800 metrillä. Kumpikin haluaa kuitenkin pitää odotukset maltillisina ja muistuttavat, että maaottelujuoksut ovat etukäteen aina vähän mysteerejä. Lisäksi ennätysjuoksuihin vaaditaan, että useamman tekijän pitää olla kunnossa: Päivän kunto, olosuhteet ja taktiikka vaikuttavat paljon.

– Olisi oikeastaan toivottavaa, että 1500 metrillä tulisi vauhtijuoksu. Mutta jää nähtäväksi, millainen kupletin juonesta tulee. Joonaksen ei kuitenkaan varmaan tarvitse töitä lähteä tekemään, Minna Rinne arvioi.

– 800 metrillä ajattelen niin, että Joonaksella on jo yksi kisastartti alla. Jalat eivät ole enää herkimmillään ja 800 metrillä herkkyys olisi todella tärkeää.

– Kasilla on Kramer, joka toki myös tykkää juosta keulasta käsin. Hän saattaa myös lähteä vetämään jonkinlaista kyytiä. Mutta ei sitä ikinä tiedä. On aina arvoitus, millainen taktiikka muodostuu itse kullekin, Joonas Rinne sanoo.

Lappu jääkaapin ovessa muistuttaa isosta tavoitteesta

Rinne on nyt siis tänä vuonna ottanut asemansa Suomen kärkinimenä keskimatkoilla, vaikka toki estejuoksijaksi profiloitunut Topi Raitanen kiskaiseekin vielä kovempia aikoja 1500 metrillä.

Mitä Rinteen uralla siintää seuraavana isona tavoitteena tuplamestaruuden jälkeen? 800 metrin ennätysaika Tampereella oli jopa ensimmäinen 1.48:n alitus suomalaisjuoksijalta yhdeksään vuoteen. Valmentaja Rinne uskoo, että harjoittelua on mahdollista vielä koventaa ja myös ennätyksiä samalla parantaa. Valmentajan mielestä tämän kesän ennätykset eivät vielä syntyneet edes ihanteellisissa olosuhteissa.

– Paras tulos kestävyysmatkoilla tulee silloin, kun pääsee itse roikkumaan letkassa kansainvälisessä vauhdissa. Sellaista optimijuoksua ei ole tullut kummallakaan matkalla. Varsinkin 1500 metrillä oli ennätysjuoksussa aika rauhallinen alkuvauhti, Rinne sanoo.

– Ruotsissa on niin kovat mailerit, että heidän pitäessä vauhtia voisi ottelussa tulla hyvä startti.

Urheilijalle itselleen yksi isoista tulevista tavoitteista olisi voinut toteutua jo tänä vuonna eli EM-kisat. Rinteellä on ollut jääkaappinsa ovessa liimattuna lappu, jossa lukee 3.39,50 eli Pariisin EM-kisojen tulosraja 1500 metrillä. Kisat kuitenkin peruttiin koronaviruspandemian takia.

– Haluan päästä EM-kisoihin. Se on sitten varmaan kahden vuoden päästä. Joku EM-finaalipaikka olisi vielä sellainen suurin tavoite, jonka haluaisi vielä joskus saavuttaa, Rinne sanoo.

Joonas Rinne haluaa Münchenin EM-kisoihin 2022. Kuva: Tomi Hänninen

Rinne on tällä kaudella jäänyt uudella ennätyksellään tuosta jääkaappiin liimatusta EM-rajasta 0,97 sekuntia. Maaottelun lisäksi Rinteellä on vielä tällä kaudella yksi mahdollisuus kokeilla, josko 1500 metrillä vanha EM-raja menisi rikki ja oma ennätys kohentuisi. Rinne kisaa kauden viimeisen kisansa syyskuun puolivälissä Sveitsissä.

Tässä välissä tehtäneen myös kovasti töitä videotuotantojen parissa. Se on Rinteelle työ, mutta myös mukavaa vaihtelua juoksemiseen.

– Tämä tasapainottaa elämää todella hyvin. Jos on ollut videoiden puolesta kova työpäivä, lenkille mentäessä ei tarvitse miettiä yhtään töitä. Kovan treenipäivän jälkeen puolestaan hetki videotöiden parissa vie ajatukset pois urheilulta, Rinne summaa.

Yleisurheilun Suomi-Ruotsi-maaottelu nähdään ja kuullaan Ylen kanavilla viikonloppuna. Lauantaina lähetys TV2:ssa ja Yle Puheella kello 17-21. Sunnuntaina TV2:ssa ja Yle Puheella lähetys maaottelusta kello 12.30-16.30.

Lue lisää:

Suomen miesten joukkueeseen viisi viime hetken muutosta vielä Ruotsi-ottelun aattona

Huntington myöntää takin olleen tyhjä Kalevan kisojen jälkeen – Samuelsson: "Luulen, että viedään miesten pikamatkoilla voitto molemmissa lajeissa"

Suomen naisille tulossa paperilla Ruotsi-ottelusta kaikkien aikojen suurin tappio, miehilläkin vaikeaa – asiantuntija myöntää: “Vaatisi aika ihmeitä”

Ruotsi-otteluun liittyvä epävarmuus sekoitti kärkiurheilijoiden suunnitelmia – Raitasella jää kovatasoinen startti Belgiassa väliin

Ruotsi-ottelu ilahduttaa, mutta myös ihmetyttää osaa kansasta – näin Urheiluliiton pomo vastaa ihmisten huoliin: “Pitää uskaltaa jotain järjestää”

Ruotsalaisten erikoisjärjestelyt yleisurheilumaaottelussa maksavat noin miljoona kruunua: "Tämä on sen arvoista"