Hyppää sisältöön

Rovanperän rengasrikkoa harmitelleen Tommi Mäkisen Toyotat jäämässä Hyundain jalkoihin Viron MM-rallissa – jatkosopimus ranskalaistähden kanssa lähellä: "Molemmilla on tahtotila jatkaa"

Hyundailla on kolmoisjohto Viron MM-rallin lauantain huoltotauolla. Tommi Mäkinen valitteli Toyota-kolmikon huonoja lähtöpaikkoja ja Kalle Rovanperän mystistä rengasrikkoa.

Tommi Mäkinen ja Sebastien Ogier Viron MM-rallissa 2020.

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Viron MM-ralli on sujunut toistaiseksi Hyundain komennossa. Kotiyleisönsä edessä ajava Ott Tänak johtaa kuuden erikoiskokeen jälkeen, loistoalun saanut Craig Breen on toisena ja belgialainen Thierry Neuville kolmantena.

Tommi Mäkisen Toyota-tallin osaksi on jäänyt toistaiseksi katsella kauempaa kärkimiesten menoa. Yhden pohja-ajan ajanut Sebastien Ogier on neljäntenä, Elfyn Evans viidentenä, harmillisen rengasrikon kärsinyt Kalle Rovanperä kuudentena ja positiivisia otteita esittänyt Takamoto Katsuta seitsemäntenä.

Ogier, Evans ja Rovanperä lähtivät neljän ensimmäisen auton joukossa liikkeelle, ja Mäkinen näki, että kolmikko kärsi lähtöpaikoistaan.

– Alun pätkät eivät olleet kovin hyviä, ja lähtöpaikoissa se näkyi melko lailla selkeästi. Pito varmaan vähän parani takaa tuleville. Kaksi viimeistä pätkää olivat ihan ok, Mäkinen tuumi.

Poikkeuksena normaaliin tapaan Viron kisassa lähtöjärjestys käännetään jo huoltotauon jälkeen, joten Ogierin ei tarvitse enää olla ensimmäisenä tiellä.

– Toivotaan, että kaikki toimii ja saadaan tasaista kisaa aikaiseksi.

Rovanperä ajoi päivän avauserikoiskokeelle Pranglissa pohja-ajan, mutta kisa sai ikävän sävyn seuraavan erikoiskokeen rengasrikon takia. Mäkinen ihmetteli onnettomuutta.

– En tiedä, lähtikö siinä pinta, löikö joku terävä kivi vai mitä siinä tapahtui. Sitä ei tiedä kukaan, mutta se on sellaista.

Rovanperä ihmetteli myös tapahtunutta. Hän sanoi, että yleensä rengasrikon huomaa ja tuntee selkeämmin.

– Se oli aika erikoinen, eikä oikein huomattu sitä. Yleensä jos tulee hidaskin rengasrikko, sen huomaa jo parin kilometrin ajan. Nyt meni ehkä 500 metristä kilometriin, kun tuntui, että saattaisi olla. Sitten tyhjenikin koko rengas jo.

– Ei sille ollut mitään syytä, eikä oikea puolikaan osunut mihinkään.

Videota Rovanperän menosta Kanepin epäonnisella pikataipaleella voi katsoa kuvan videota klikkaamalla.

Takamoto Katsutan hyvät otteet aamupäivällä tekivät Mäkiseen vaikutuksen.

– Hän ajaa tosi hyvin nopeissa olosuhteissa, ja kun huomenna on vielä tätäkin päivää nopeampia pätkiä, luulen että ne toimivat vielä paremmin. Teknisemmillä pätkillä hänellä ei ole vielä tarpeeksi kokemusta, mutta hän on ajanut tosi positiivisesti.

Sebastien Ogier lähti kauteen ajatuksenaan ajaa vielä yksi kausi Toyotan ratissa. Koronaviruspandemian sotkema vuosi on kuitenkin kääntänyt ranskalaisen pään, ja hän haluaisi olla mukana vielä ensi kaudellakin.

Mäkinen sanoo, että sopimus on käytännössä selvä.

– Kyllä meillä molemmilla on tahtotila jatkaa sopimusta, ja optiothan meillä on. Kyse on pienistä käytännön asioista, ja jos molemmat haluavat näin toimia, näin mennään eteenpäin. Kyllä hän melko lailla varmasti jatkaa, Mäkinen vahvisti.

TILANNE 6/17 EK:N JÄLKEEN:

1. Ott Tänak Hyundai 38.26,8

2. Craig Breen Hyundai +6,8

3. Thierry Neuville Hyundai +11,1

4. Sebastien Ogier Toyota +15,5

5. Elfyn Evans Toyota +23,1

6. Kalle Rovanperä Toyota +32,3

7. Takamoto Katsuta Toyota +35,3

8. Esapekka Lappi M-Sport Ford +47,1

9. Teemu Suninen M-Sport Ford +54,0

10. Pierre-Louis Loubet Hyundai +1.18,6

11. Gus Greensmith M-Sport Ford +1.32,0

Lauantain loppuohjelma:

EK7 Prangli 2 20,93 klo 14.37

EK8 Kanepi 2 16,88 klo 15.18

EK9 Otepää 2 9,30 km klo 16.08 TV2 klo 16

EK10 Mäeküla 2 14,76 km klo 17.00

EK11 Elva 2 11,72 km klo 18.19

Kisan tapahtumia seurataan hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Lue myös:

Lauantai oli Hyundain juhlaa, Rovanperä nousi mukaan palkintokoroketaisteluun – Yle seurasi historiallisen Viron MM-rallin tapahtumia hetki hetkeltä

Katso tallenne: Viron MM-ralli avattiin Tarton yleisöerikoiskokeella

Suninen ajoi ulos Viron MM-rallin testierikoiskokeella – Rovanperä ja Lappi säväyttivät: "Jos ajan koko rallin tuolla riskillä, on suuri todennäköisyys, etten maalia näe"

Esapekka Lapilta väkevä aloitus ja pohja-aika Viron MM-rallin avauserikoiskokeelle: "Ei tuntunut noin hyvältä"