Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Maalivahti Olivia Last muutti pikahälytyksellä Australiasta Rovaniemelle vain 14-vuotiaana – nyt hän elää unelmaansa ja jännittää Naisleijonien tähtien kohtaamista

Rovaniemen Kiekon maalivahti Olivia Last haaveilee ammattilaisena pelaamisesta.

Jääkiekon Naisten Liiga
Olivia Last RoKin maalilla.
Olivia Last torjuu toista kauttaan Rovaniemen Kiekon maalilla.Arno Hämäläinen

ROVANIEMI. Toissa kauden jälkeen maalivahtivalmentaja Gabriel Robledo totesi, että hänen täytyy päästää lahjakas suojattinsa Olivia Last, 15, jatkamaan eteenpäin. Tuolloin 14-vuotias Last oli pelannut kotimaassaan Australiassa naisten jääkiekkoliigaa ja päässyt jo alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-joukkueeseen.

Australiassa ei kuitenkaan ollut tarjolla riittävästi jääaikaa eikä kyllin kehittäviä otteluita.

Robledo otti yhteyttä vanhaan tuttuunsa, Pekka Kankaanrantaan, josko hän tietäisi nuorelle lupaukselle sopivaa pelipaikkaa. Kankaanranta on Robledon tapaan entinen maalivahti, mutta nykyisin hän toimii Rovaniemen Kiekon toimitusjohtajana. Kaksikko tutustui toisiinsa yli kymmenen vuotta sitten, kun Kankaanranta kävi pelaamassa yhden kauden Australiassa.

Kankaanranta päätyi kysymään RoKin naisten joukkueen päävalmentajalta Tuomas Liitolalta maalivahdin tarvetta. Yksi uusi maalivahti tuli joukkueelle tarpeeseen, ja Liitola pyysi Lastilta pelivideoita.

– Kun perheemme sai vahvistuksen, että minä saan sopimuksen tänne, meillä oli kolme viikkoa aikaa pakata sekä selvittää, missä asuisimme ja missä kävisimme koulua, Last kertoo Yle Urheilulle ja jatkaa:

– Aikataulu oli todella nopea, mutta sanoimme tälle mahdollisuudelle kyllä, koska meistä oli hyvä idea kokea erilainen kulttuuri ja elämäntapa. Oli myös tärkeää, että täällä saa enemmän jääaikaa kuin Australiassa.

Olivia Last Rovaniemellä.
Olivia Last on nauttinut ajastaan Rovaniemellä, vaikka talven pimeys olikin aluksi shokki.Kirsi Teiskonlahti/Yle

Muutto Suomeen ja Rovaniemelle oli hyppy tuntemattomaan.

– En tiennyt etukäteen kamalasti Suomesta. Tiesin vain, että täällä pelataan hyvää jääkiekkoa ja että täällä on paljon metsää ja puita.

Lastin isä jäi asumaan Australiaan, mutta Last, hänen äitinsä ja kaksi veljeään muuttivat jääkiekon vuoksi toiselle puolelle maailmaa. Lastin isä kävi viimeksi jouluna Suomessa ja hänen on tarkoitus muuttaa muun perheen luokse, mutta koronaviruspandemia on mutkistanut suunnitelmia.

– On se vähän vaikeaa, kun koko perhe ei ole täällä, mutta olemme soittaneet videopuheluita lähes joka päivä. Se on hyvä juttu. Toivottavasti isä tulee tänne pian, kun koronatilanne rauhoittuu lisää, Last sanoo.

Uran kehittävin kausi vei naisten MM-kisoihin

Last on aina nauttinut kaikesta urheilusta. Hän on harrastanut muun muassa uintia, krikettiä, vesipooloa ja verkkopalloa, jossa Australian naisten maajoukkue on niittänyt menestystä.

Jääkiekkoa Last päätyi kokeilemaan seitsemänvuotiaana. Last on äitinsä puolelta puoliksi puolalainen, ja perhe asui muutaman vuoden ajan Puolassa. Tuolloin Last veljineen kävi ensin luistelemassa ja ilmoittautui sitten kiekkojoukkueeseen, kun perhe näki sattumalta ilmoituksen sellaisesta.

Vaikka jääkiekko on hyvin pieni laji Australiassa, Last rakastui siihen harrastamistaan lajeista kaikista palavimmin. Suomeen muuttaminen oli Lastille unelmien täyttymys.

– Minusta kehityin viime kaudella RoKissa eniten koko urani aikana. Luulen, että suurin syy siihen oli, että sain niin paljon enemmän aikaa jäällä ja suunnilleen kaikissa treeneissä oli maalivahtivalmentaja mukana. Lisäksi laukojien taso on täällä korkeampi kuin Australiassa.

Viime kaudella Last torjui RoKin kakkosmaalivahtina yli 90 prosentin varmuudella. Keväällä Rovaniemellä juhlittiin sarjanousua Naisten Liigaan.

Helmikuun lopulla Last pääsi pelaamaan jo naisten MM-kisoissa Australian joukkueen kanssa. Australia pelasi kakkosdivisioonan B-lohkossa, mutta nousi välivuoden jälkeen porrasta ylemmäs A-lohkoon. Last torjui turnauksen viidestä ottelusta kolmessa, joissa hän päästi yhteensä vain kolme maalia. MM-kisojen päätteeksi hänet palkittiin turnauksen parhaana maalivahtina.

Odotan todella paljon sitä, että saan pelata sellaisia pelaajia vastaan, jotka ovat olleet Suomen olympiajoukkueessa ja maajoukkueessa. Se on aika hullua ja minua vähän hermostuttaa, mutta olen valmis haasteeseen.

Olivia Last

Nyt uusi kausi paitsi innostaa Lastia, myös jännittää. RoKin joukkue on vahvistunut viime kaudesta, mutta toisaalta myös pelit ovat huomattavasti tiukempia kuin viime kaudella sarjanousun vuoksi. Naisten pääsarjassa pelaa useita Naisleijonien pelaajia, kuten Kiekko-Espoon Nelli Laitinen sekä KalPan Elisa Holopainen, Tanja Niskanen ja Matilda Nilsson.

– Odotan todella paljon sitä, että saan pelata sellaisia pelaajia vastaan, jotka ovat olleet Suomen olympiajoukkueessa ja maajoukkueessa. Se on aika hullua ja minua vähän hermostuttaa, mutta olen valmis haasteeseen.

Tällä kaudella Last on saanut torjuntavastuuta neljässä RoKin ottelussa keskikastin joukkueita vastaan. Pelaamissaan otteluissa Last on torjunut peräti 160 laukausta ja hänellä on liigavahdeista neljänneksi korkein torjuntaprosentti, 94,7. Lastin torjuntavastuulla olleista peleistä kolme on päättynyt RoKin voitonjuhliin.

Halu pysyä Suomessa

Alun perin Lastin perheineen piti muuttaa Suomeen vain yhdeksi vuodeksi, mutta Lappi vei ainakin perheen nuoren maalivahdin sydämen.

Last viimeisteli peruskoulunsa viime kaudella kotiopetuksessa. Kesällä aukesivat ovet lukion IB-linjalle Rovaniemellä ja RoKikin tarjosi jatkokautta.

– Itkin onnesta, kun oli varmaa, että voimme jäädä tänne. Olin täynnä intoa.

Suomessa Last haluaisi pysyä ainakin niin kauan, että hän valmistuu lukiosta, eli vähintään kolme vuotta.

– Olen todella onnellinen täällä. Rovaniemi on niin kiva paikka. Täällä ei ole esimerkiksi niin paljon kauppoja kuin siellä, mistä olen kotoisin Australiassa, mutta täällä on kaikki tarpeellinen.

Hän sanoo elävänsä unelmaa napapiirillä, vaikka Suomessa naiset maksavatkin pelaamisestaan. Yksi tulevaisuuden isoista toiveista on se, että jonain päivänä Last voisi elättää itsensä jääkiekolla.

– Olisi todellakin upeaa, jos voisin pelata todella korkealla tasolla ja saisin siitä palkkaa. Se olisi todella, todella kivaa, mutta saa nähdä.

Lue myös:

Kun yhdeksänkertainen Suomen mestari muutti Rovaniemelle, hän kursi harrastekiekkoilijoista kasaan kilpajoukkueen – nyt liigaan noussut RoKi kaasuttaa kohti isoja tavoitteita

Espoolaisten valta horjuu, kun KalPa marssittaa tähtensä kohti Suomen mestaruutta – tässä kaikki, mitä sinun pitää tietää harvinaisen tasaisesta Naisten liigan kaudesta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat