Dramaattinen tappio Suomelle otti koville! Ruotsalainen yleisurheilulegenda joutui lohduttamaan poikaansa Tampereella – "Tämä oli katastrofi"

Korkeushypyn olympiavoittaja ja nelinkertainen hallimaailmanmestari Stefan Holm todisti lähietäisyydeltä, kun Arttu Mattila hyppäsi kylmäpäisesti Suomelle lajivoiton.

Stefan Holm lohdutti Melwin-poikaansa pettymykseen päättyneen kisan jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

TAMPERE. Yleisurheilun perinteikkäässä Ruotsi-ottelussa nähtiin lauantaina kaikista kovin jännitysnäytelmä miesten korkeushypyssä, kun Suomen ja Ruotsin nuoret urheilijat järjestivät kunnon kamppailun pisteistä Tampereella Ratinan stadionilla. Rima ei ollutkaan kisassa aivan hurjan korkealla missään vaiheessa, mutta tunteet seilasivat katsomossa ja kentällä ääripäästä toiseen. Päätykatsomossa päästiin näkemään lähietäisyydeltä todellista urheiluviihdettä koko rahalla aivan lähietäisyydeltä.

Molempien maiden teinilupaukset osoittivat tunteensa kentällä: Pettymys paistoi ja kuului kentällä. Ylitysten jälkeen tuuletukset olivat puolestaan joka kerta villejä.

Voittajaksi selviytyi dramaattisten vaiheiden jälkeen Arttu Mattila tuloksella 214.

Katseet kiinnittyivät ennen kisaa etenkin Mattilan ja toisen 19-vuotiaan suomalaisen Daniel Kososen sekä 15-vuotiaan Melwin Lycke Holmin kamppailuun voitosta. Pakkaa tuli kuitenkin kisassa sekoittamaan 20-vuotias Emil Uhlin.

Arttu Mattila tarjosi draamaa lauantai-illan korkeuskilpailussa. Kuva: Tomi Hänninen

Uhlin hyppäsi uuden ennätyksensä 212 heti ensimmäisellä yrityksellään. Hän paransi tämän kauden aiempaa ennätystä kahdella sentillä.

Kärkinimet Mattila, Kosonen ja Holm puolestaan tuskailivat. Legendaarisen Stefan Holmin poika Melwin Lycke Holm oli pahoissa vaikeuksissa jo korkeudessa 209. Hänen tuskansa näkyi ja kuului selvästi Ratinan katsomoihin, kun kahdella ensimmäisellä yrityksellä rima putosi.

Holmin reaktioista päätellen 209 olisi pitänyt ylittyä selvästi. Olihan teinisensaatio kuitenkin tällä kaudella hypännyt jo peräti uudeksi ennätyksekseen 217. Kolme viikkoa sitten Melwin Lycke Holmista kruunattiin myös aikuisten tasolla Ruotsin mestari tuloksella 213.

Tuolloin ruotsalaismediat raportoivat, kuinka tunteet purkautuivat Stefan Holmilta katsomossa. Valmentajaisä halasi poikaansa lämpimästi.

Nytkään tunnetta ei kaksikon toiminnasta puuttunut. Isä ja poika Holm kävivät hyppyjä läpi tarkasti ja välillä vähän jopa suurieleisestikin. 15-vuotias teinisensaatio kasasi hermonsa ja ylitti viimeisellään 209. Molemmat Holmit pääsivät tuulettamaan huokaisten helpotuksesta.

Vaikeudet jatkuivat seuraavassa korkeudessa. Holm ei pystynyt toistamaan Uhlinin temppua ensimmäisellä, eikä toisella yrityksellään. Sen sijaan suomalaiskaksikosta Daniel Kosonen ilmoittautui voittotaistoon ylittämällä korkeuden toisella yrittämällä komeiden tuuletusten saattelemana.

Daniel Kosonen tiedetään kovista tuuletuksistaan. Kuva: Tomi Hänninen

Mattila ja Holm tarjosivat kuitenkin vielä suomalaisyleisölle jännitettävää. Kumpikin pudotti toisen yrityksensä. Viimeisillä yrityksillä hyppypaikalla päästiin voivottelun sijaan näkemään jälleen kovia tuuletuksia. Sekä Mattila että Holm pääsivät yli korkeudesta 212 dramaattisten vaiheiden jälkeen.

Draama ei kuitenkaan loppunut tähän, vaan se huipentui seuraavaan korkeuteen 214. Uhlinilla ei enää rahkeita riittänyt toiseen ennätysparannukseen. Kun Kosonenkaan ei enää päässyt kolmella yrittämällä yli, kisaan jäivät enää jäljelle Mattila ja Holm.

Ensiksi hypännyt Holm joutui pettymään pahasti. Kolmas ja viimeinen yritys ei enää tuottanut tulosta. Alakuloinen Melwin Holm käveli katsomon luokse Stefan-isänsä luokse. Kuten Ruotsin mestaruuskisoissakin, tälläkin kertaa Melwin sai isältään ison halin. Tällä kertaa Stefan Holmin roolina ei ollut onnitella, vaan lohduttaa.

Tuska vielä kasvoi, kun Mattila jysäytti viimeisellään yli. Äänekoskelainen nappasi suomalaisyleisön tuella lajivoiton. Suomalaisyleisö juhlisti voittoa. Mattilan lisäksi Suomi otti korkeudesta voiton pistein 12–10.

– Oli erittäin kova voitto Artulta. Verryttelyhypyt olivat todella huonoja. Arttu teki todella paljon töitä kisan aikana. Tämä oli puhtaasti ihan työvoitto, Arttu Mattilan valmentaja Janne Avela tokaisi kisan jälkeen Yle Urheilulle.

Stefan Holm huokaili jännityksestä

Stefan Holm taputti rehdisti heti Mattilalle heti ylityksen jälkeen. Holm myös kannusti Mattilaa, kun suomalaislupaus yritti vielä voiton varmistumisen jälkeen kohentaa ennätystään 221 yhdellä sentillä. Se jäi kuitenkin vielä haaveeksi. Yle Urheilu tavoitti kisan jälkeen Ratinan stadionilta vuoden 2004 olympiavoittajan ja ruotsalaisen lajilegendan.

– Tämä oli jännittävä kilpailu, Stefan Holm huokaisi Ylen haastattelussa kisan jälkeen.

Hänen poikansa Melwin oli kisan jälkeen todella pettyneen oloinen. 15-vuotias kuljeskeli kentän reunalla ja myös haastattelualueella todella allapäin.

– Melwiniltä tämä kisa oli hyvä. Hän on hypännyt paremmin kuin 212 vain kolme kertaa aiemmin, Holm muistutti realiteeteista.

Lajilegenda Holm oli kovin aktiivinen valmentaja, kun hän ohjasi Melwin-poikaansa sekä muita ruotsalaisurheilijoita kentän laidalla.

– Yritämme parantaa koko ajan ja mennä eteenpäin, Holm selvitti ytimekkäästi valmennusfilosofiaansa.

Melwin Lycke Holm levitteli haastattelualueella kovasti käsiään kilpailun jälkeen. Holm epäili olevansa väsynyt kovan kesän jäljiltä.

– En saanut ilmaa hyppyihin. Ei tuntunut erityisen hyvältä, Melwin Holm harmitteli turhautuneena.

– Tämä oli katastrofi osaltani. Mutta nyt kävi näin.

Melwin Lycke Holmin mukaan Stefan-isä ei aina ohjeista paljoa kesken kisan.

– Jos teen jotain todella väärin, sitten hän sanoo, poika Holm sanoo.

Melwin Lycke Holm (oik.) oli kovin turhautunut kisan jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

Korkeushypyssä tulossa lisää hurjia taistoja?

Vaikka tulostaso miesten korkeudessa ei vielä huimannut, lajissa voidaan nähdä pitkään kovia maaottelutaistoja. Ei olisi ihme, jos ruotsalaiset ja suomalaiset lupaukset tarjoilisivat vastaavia jännitysnäytelmiä vielä seuraavan vuosikymmenen ajan.

Suomalaiset Kosonen ja Mattila ovat kuitenkin hypänneet kumpikin tänä kesänä ennätykseksi 221.

Kun Yle Urheilu kysyi Melwin Holmilta miesten korkeushypystä jatkossa Ruotsi-otteluissa, Holm kehui ensiksi suomalaisten ja ruotsalaisten korkeushyppääjien varmasti puskevan toisiaan eteenpäin.

Sitten puhelias nuori ruotsalainen päätti paljastaa hauskan tarinan päivän suomalaisvoittajasta Arttu Mattilasta. Samalla ilo palasi ensimmäistä kertaa kunnolla Holmin kasvoille.

– Vuonna 2017 olin Ruotsi-ottelussa Tukholmassa ja katsoimme kisaa isän kanssa. Sitten Arttu tuli isän luokse ja pyysi selfietä. Sitten Arttu voittaa kolme vuotta myöhemmin Ruotsi-ottelun. Se on aika hauskaa, Melwin Holm naureskeli.

Arttu Mattila vei jännittävän korkeushyppykisan nimiinsä. Kuva: Tomi Hänninen

Suomalaisten korkeushyppylupausten Kososen ja Mattilan voitontahdosta on ehditty jo puhua tämän kesän aikana. Kumpikaan ei kainostele lataa esiin omia kovia tavoitteitaan.

Lisää aiheesta:

Nuorella Holmilla on kaikesta päätellen yhtä kova voitontahto luonne kuin suomalaisilla kilpaveljillään. Melwin Holm muisteli kisan jälkeen, kuinka voitti Mattilan helmikuussa Pohjoismaiden hallimaaottelussa Helsingin Myllypurossa. Holm ilmoitti, että on tämän vuoden kokemuksen jälkeen todella nälkäinen voittamaan Ruotsi-ottelun ensi kesänä.

– Haluan nyt todellakin tästä revanssin. En hypännyt niin hyvin kuin pystyn. Tunsin, että minulla olisi ollut vielä paljon enemmän annettavaa, Holm sanoi.

On kuitenkin selvää, että Mattilan ja Kososen leireissä ei Holmin pojan anneta helpolla voittaa.

– Arttu ja Daniel eivät ole vielä kovin vanhoja. He kehittyvät myös kovaa vauhtia. Luulen, että Holmin pojalla on vielä muutaman vuoden päästäkin kova tilanne, Janne Avela muistuttaa.

Lue lisää: