Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 4. osakilpailu, Iowa

NHL-parrasvaloihin noussut Joel Kiviranta joutui hattutemppunsa jälkeen armottomaan pyöritykseen: "Mietin toisen maalin jälkeen ainoastaan, että hitto tässä joutuu vetämään jonkun haastattelun englanniksi"

Joel Kivirannan tarinaa on lauantain jälkeen kerrottu ympäri jääkiekkoilevaa maailmaa eri kielillä siihen malliin, että jatkossa Dallasin suomalaislaiturin tietävät kaikki.

urheilu
Joel Kiviranta juhlii maalia.
Getty Images

Carl Liscombe (1945), Dave Keon (1964), Rick MacLeish (1975), Esa Tikkanen (1991), Geoff Courtnall (1992) ja Wayne Gretzky (1993). Siinä ovat NHL:n pudotuspelien seitsemännessä ottelussa hattutempun tehneet pelaajat. Lauantaina tähän listaan lisättiin keravalaisen Joel Kivirannan nimi.

Ympäri Pohjois-Amerikan jääkiekkokansa kysyi itseltään ja toisiltaan, mikä ihmeen mies on tämä Joel Kiviranta, joka teki ratkaisevassa toisen kierroksen ottelussa Coloradoa vastaan kolme osumaa.

Dallasin suomalaismafian neljännellä jäsenellä on sittemmin riittänyt vientiä.

– Aika paljon on meikäläisen kohdalla nyt ollut höykytystä. Mediapyyntöjä on tullut aika tavalla, mutta kaikkiin ei mitenkään pysty vastamaan. Tässä on kuitenkin vielä pelejä pelattavana ja keskittymisen täytyy säilyä olennaisessa, Kiviranta sanoo Yle Urheilulle Edmontonin NHL-kuplasta.

Pelkästään oman puhelimen siivoaminen otti laiturilta aikansa.

– Pelin jälkeen alkoi tulla luuriin tavaraa, Kiviranta nauraa.

– Tuntui, että kaikki kaverit ja tuttavat onnittelivat. Olihan se tosi kiva huomata. Aloitin viestien läpikäymisen ja niihin vastaamisen ennen kuin menin nukkumaan ja jatkoin hommaa vielä aamulla. Vieläkin niitä tulee. Ei tässä voi kuitenkaan voi valittaa, sillä ei tällaista minun kohdalle usein tapahdu.

Kaiken tapahtuneen sisäistäminen otti luonnollisesti aikansa. Kiviranta, joka ei ollut edes Suomessa erityinen tähtipelaaja, oli yhtäkkiä parin viikon popparikomennuksen jälkeen koko jääkiekkomaailman kuumin nimi yhden vuorokauden ajan. Iso kuva alkoi aueta pelaajalle vasta ottelua seuranneena aamuna.

– Ei tuollaista kyllä osannut odottaa ennen peliä. Jääkiekko on hauska peli, missä voi sattua kaikenlaista. Aika ihmeissään sitä oli nukkumaan mennessä. Olin aika ihmeissäni, kun en oikein hahmottanut mittasuhteita. Kun heräsin aamulla, aloin ymmärtää, että ne olivat aika isoja maaleja, Kiviranta kertaa.

Varjoista valoon

Pääasiassa varamiehen roolia pudotuspeleissä toimittanut Shakers-kasvatti katseli kuusi edellistä ottelua katsomosta. Kun paikka kokoonpanoon lopulta aukesi, pelaaja lähti nöyrästi vain pelaamaan omaa peliään ilman sen suurempia tulostavoitteita. Viimeistään Kivirannan toisen osuman jälkeen moni alkoi kuitenkin haistella jopa hattutempun mahdollisuutta.

– Itse rehellisyyden nimissä mietin toisen maalin jälkeen ainoastaan, että hitto tässä joutuu vetämään jonkun haastattelu englanniksi. Tuntui, että se kolmas maali tuli vähän niin kuin pakettidiilinä – ei kahta ilman kolmatta.

Kolmannen, Coloradon kauden päättäneen osumaan jälkeen, legenda oli syntynyt. Vuoden 2019 miesten maailmanmestarista tuli vasta seitsemäs hattutempun ratkaisevassa seiskapelissä tehnyt NHL-pelaaja liigan yli satavuotisessa historiassa. Kiviranta haluaa kuitenkin pitää jalat maassa.

– Kovien kavereiden joukkoon pääsin, mutta tämä oli vain yksi onnistuminen. Pitää nyt vain jatkaa hyvää pelaamista ja säilyttää oma taso. Nuo kaverit (Liscombe, Keon, MacLeish, Tikkanen, Courtnall ja Gretzky) tekivät muutenkin muutaman maalin. En viitsisi olla ainoa, jolle nuo olisi viimeiset maalit, Kiviranta muistuttaa.

Joel Kiviranta tuulettaa maalia.
Joel Kiviranta tuulettaa maalia.Getty Images

Paluu arkeen ei tuota Kivirannalle tämän omien sanojen mukaan minkäänlaisia vaikeuksia. Otteluohjelmakaan ei anna leijuiluun minkäänlaista mahdollisuutta, sillä konferenssifinaalisarja Vegasia vastaan käynnistyy jo sunnuntaina paikallista aikaa.

– Aika helppoa tämä paluu arkeen on. En muutenkaan pidä itseäni maalipyssynä, joten tuollaiset illat ovat minulle vähän niin kuin bonusta. Tiedän ja tiedostan oman roolin ja sen, mitä kautta hyviä asioita tapahtuu. Kun jaksaa tehdä omia juttuja laadukkaasti, saattaa kiekko pomppia joskus uudelleenkin.

Vasta 14 NHL-pelin kokemuksen omaavalla laitahyökkääjällä on vielä paljon töitä edessä ennen kuin paikka pelaavasta kokoonpanosta vakiintuu.

– Tasaisuutta pitää vielä saada pelaamiseen, sitä kautta valmentajan luotto tulee. Valmentajien pitää tietää, mitä saavat, kun laittavat minut jäälle. Hyvän ja huonon päivän ero ei saa olla suuri. Liike on varmasti isoin vahvuus ja siksi täällä hommat toimii.

– Hommia on vielä paljon edessä ja paljon pitää kehittyä, jos meinaa vakiinnuttaa paikan NHL:ssä. Kun kiekko sunnuntaina putoaa jäähän, minulla ei ole taululla yhtään maalia edellisestä pelistä.

”Ei tarvetta valokeilaan”

Yhtä kaikki Joel Kivirannan tarinaa on lauantain jälkeen kerrottu ympäri jääkiekkoilevaa maailmaa eri kielillä siihen malliin, että jatkossa Dallasin suomalaislaiturin tietävät kaikki. Tuo tarina kiteytyy eräänlaiseen hiljaiseen ja määrätietoiseen kehittymiseen kaikessa hiljaisuudessa.

Toki Kiviranta teki parhaimmillaan Vaasan Sportille SM-liigassa 19 osumaa, mutta isojen otsikoiden mies tämä ei Suomessakaan ollut. Ei edes silloin, kun Leijonat juhli sensaatiomaista MM-kultaa keväällä 2019 – eikä Kiviranta ole otsikoihin kaivannutkaan.

– Minulle on käynyt niin, ettei ole tarvinnut olla mediassa koko ajan. Eikä se kovin luontaista minulle oikeastaan olekaan. Totta kai hommia tehdään kovasti tavoiteiden ja unelmien eteen, mutta ei minulla mitään tarvetta ole valokeilaan päästä, Kiviranta linjaa.

Joel Kiviranta juhlii maalia.
Getty Images

– Tarkoitus on vain ottaa tästä urasta ja kropasta irti kaikki mahdollinen.

Ainakin lauantaina auenneesta mahdollisuudesta Kiviranta repi irti maksimaaliset tehot. Hattutempun arvoa vain nostaa se tosiasia, ettei Kiviranta ollut pelannut kuuteen otteluun. Ottelutuntuman puute ei antanut parhaita lähtökohtia tärkeään kamppailuun.

– Tuntui, että Calgary-sarjassa se yksi peli tuli aivan silmille. Yhtäkkiä oli kauhea vauhti ja intensiteetti pelissä, eikä siihen oikein pääsyt mukaan. Nyt osasin valmistautua paremmin siihen, että olisi heti menossa mukana. Ei se silti helppoa ollut. Tärkeintä oli valmistaa kroppa hyvin. Kun se on valmis, pää seuraa perässä.

Ryske alkaa

Jos Kiviranta katselikin kuusi edellistä ottelua katsomon puolelta, sunnuntaina tätä vaaraa ei ole. Starsin viimeisin suomalaistähti lunasti lauantaina itselleen pelipaikan myös konferenssifinaaliavaukseen Vegasia vastaan. Kivirannan katseet ja ajatukset olivatkin jo lauantai-iltana Suomen aikaa tiukasti tulevassa.

– Vegasilla on aika samantyyppinen joukkue kuin meillä. Siellä on tasaisen laadukkaat neljä ketjua, joten luvassa on tiukkaa vääntöä. En ole itse heitä vastaan vielä pelannut kertaakaan, joten mielenkiinnolla odotan, millainen ryske alkaa. Vauhtia tulee tässä sarjassa riittämään, joten ei siellä liu’ulle kannata laskea hetkeksikään.

Jos Kiviranta saisi itse päättää, tämä jatkaisi enemmän kuin mielellään ketjussa, missä pelasi Coloradoa vastaan. Kivirannan, Roope Hintzin ja Denis Gurianovin ketjusta ei ainakaan jalkanopeutta puutu, sillä kolmikosta jokainen tunnetaan nimenomaan nopeudestaan.

– Siinä oli mukava pelata kahden melko hyvän pelaajan kanssa. Jalka käy kaikilla ja pelaamisessa on sopivaa nuoruuden intoa. Kaikilla putki kulkee, joten saadaan sitä kautta hyvää hässäkkää aikaiseksi, Kiviranta toteaa lopuksi.

Lue myös:

Suomalaiselta varamieheltä satumainen NHL-hattutemppu – seiskapelin ratkaisijaksi noussut Joel Kiviranta johdatti Starsin jatkoon: "Legenda on syntynyt"

Kommentti: Tuusulan mies nousi kertarysäyksellä otsikoihin tavalla, joka hakee suomalaisessa NHL-historiassa vertaistaan – Joel Kiviranta ei lentele jatkossa tutkan alla

Ovi NHL:ään vihdoin aukeamassa Ville Hussolle: "Hieno uutinen itselle"

NY Islanders konferenssifinaaleihin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1993 – Flyers kaatui seiskapelissä

Juuso Riikolalle NHL-jatkosopimus – arvo yli kaksi miljoonaa dollaria

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat