1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Sanna Kämäräinen päätti uransa tunneryöppyyn perheen ja ystävien kannustamana: "En ole tällaista tunnetta kokenut ennen"

Sanna Kämäräinen heitti uransa viimeisessä kilpailussa Ruotsi-ottelussa neljänneksi tuloksella 54,56.

Sanna Kämäräisen uran viimeinen heitto
Sanna Kämäräisen uran viimeinen heitto

Sanna Kämäräinen ei peitellyt liikutustaan Tampereen Ratinassa pitkän urheilu-uransa viimeisen kiekonheittokilpailun jälkeen. 34-vuotias konkari sijoittui Ruotsi-ottelun kiekkokisassa neljänneksi tuloksella 54,56.

Ruotsi-ottelun voittoa hän on juhlinut urallaan neljästi. Vaikka voitto meni tällä kertaa joukkuekaveri Salla Sipposelle tuloksella 59,43, Kämäräinen juhli kilpailun jälkeen kunniakierroksella.

– En ole juuri tällaista tunnetta kokenut ennen. Isot tunteet ovat pinnassa. Ei ole ihan parhaiten ruoka maistunut tänään. Kroppa tiesi, että on kisa tulossa. Muuten valmistautuminen kisaan oli normaali, Kämäräinen kertoo Yle Urheilulle kyyneleet silmissään.

Kämäräiselle jäi pitkältä uraltaan käteen yhteensä 12 Kalevan kisojen mitalia, joista seitsemän kultaista. Kiekon lisäksi Lapinlahden Vedon heittäjä työnsi sivulajinaan kuulaa, jossa hän voitti SM-kultaa vuosina 2014 ja 2015.

Kämäräinen edusti Suomea neljissä EM-kisoissa, joissa parhaana saavutuksena hän pääsi vuonna 2014 Zürichissa loppukilpailuun ja oli seitsemäs.

Voit katsoa Kämäräisen uran viimeisen heiton jutun pääkuvana olevalta videolta.

Kuva: Tomi Hänninen

Lopettamispäätös syntyi kuukausi sitten

Uran jatko oli pitkään Kämäräisen pohdinnassa. Viime vuonna hän päätti, että se jatkuu Tokion olympialaisiin asti, joten hän otti pankista lainaa voidakseen keskittyä unelmansa tavoittelemiseen ilman häiriötekijöitä.

Koronapandemia kuitenkin siirsi olympialaisia, ja Kämäräisen uran viimeinen vuosi ei ollut aivan sellainen, millaiseksi hän oli sen kuvitellut.

Päätös lopettamisesta kypsyi kuukausi sitten Espoon GP-kisan jälkeen.

– Ajattelin Espoossa, että heitän ihan hyvin, mutta siinä ei ole tehoa, jotta pystyisin heittämään pidemmälle. Tajusin, että vaikka kuinka tekisin, en usko, että pystyisin palaamaan sille tasolle, millä haluan olla. Se oli selkeä päätös, Kämäräinen kertoo.

Kämäräinen heitti ennätyksensä 61,07 vuonna 2015. Viime vuodet ovat olleet vaikeita, mutta Kämäräinen on ylpeä siitä, että hän pystyi loukkaantumisten ja leikkauksen jälkeen palaamaan vielä Suomen huipulle uransa viimeisinä vuosina.

– Olen ylpeä myös siitä, että pystyin ylipäätään urallani heittämään yli 60 metriä ja oikeasti pärjäämään arvokisoissa. Se ei minulla ihan nuorella iällä tullut, vaan olin lähempänä kolmeakymmentä silloin. Viestini on, että pitkälle yli 25 ikävuoden pystyy hyviä tuloksia tekemään, Kämäräinen sanoo.

Kuva: Tomi Hänninen

Ratinan stadionin katsomossa Kämäräistä kannustanut puoliso Petri Hiissa kertoo, että Sanna lähti viimeiseen kilpailuunsa päättäväisenä, kuten aina ennenkin.

– Totta kai tosi tunteellinen päivä, kun 20 vuoden ura päättyy. Tosi hienoissa tunnelmissa, että saatiin Ruotsi-ottelu kuitenkin tähän ja tällä tavalla saa koronasta huolimatta päätöksen uralle.

Hiissa on päässyt näkemään tulosten lisäksi myös urheilijan arkea ja seurannut läheltä puolisonsa mielenmaisemaa.

– Olen ylpeä Sannasta, että hän on henkisesti niin vahva kuin hän opettaa muille. Sitä vahvuutta olen itsekin häneltä tosi paljon oppinut.

Lue myös:

Sanna Kämäräinen lopettaa uransa Ruotsi-ottelun kiekkokisaan - "Kun on antanut kaiken, ei voi vaatia itseltään enempää"

"Olen todella helpottunut" – Suomen aiturinaisille täysi potti Nezirin johdolla

Katso tallenne: Suomelle keihään kolmoisvoitto, miehet hävisivät ottelun Ruotsille todella täpärästi – Yle Urheilu seurasi maaottelun toisen päivän tapahtumia hetki hetkeltä