Suora

  • Urheilustudio 22.1.
  • Lumilautailun MC, Laax, slopestyle
  • Urheilustudio 22.1.
  • Miesten karsinta HS 130, Lahti
  • Mäkihypyn MC: Lahti, miesten karsinta HS 130
  • Monte Carlo, perjantain huippuhetket
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Islanders teki tempun, johon se pystyi edellisen kerran, kun Paavo Lipponen valittiin SDP:n johtoon ja Backstreet Boys perustettiin – altavastaajan lento ei enää yllätä

New York Islanders ei ole lähtenyt kahteen vuoteen yhteenkään pudotuspelisarjaan suosikkina, mutta silti se voittaa jatkuvasti, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Anders Lee New York Islanders 05092020
New York Islandersin kapteeni Anders Lee on iskenyt tällä kaudella pudotuspeleissä seitsemän maalia.Getty Images

Tšekkoslovakia jakautuu Tšekin ja Slovakian tasavallaksi, hätänumero vaihtuu 000:sta 112:ksi ja Paavo Lipponen valitaan SDP:n uudeksi puheenjohtajaksi. Yhdysvalloissa pommi-isku World Trade Centeriin tappaa kuusi ja haavoittaa yli tuhatta ihmistä vain hetki ennen poikabändi Backstreet Boysin perustamista.

Suomen siniristilippu täyttää 75 vuotta ja Koskenkorva-viina 40 vuotta samaan aikaan, kun työttömien määrä laman runtelemassa Suomessa ylittää 500 000:n rajan.

Jääkiekkomaailmassa Wayne Gretzky ja Jari Kurri pelaavat jälleen samassa joukkueessa. Kiekkohistorian yksi vaarallisimmista tutkapareista edustaa nyt Los Angeles Kingsiä. Kings yltää Stanley Cupin loppuotteluihin, mutta taipuu lopulta viidessä ottelussa Montrealille. Eletään vuotta 1993.

Samalla kiekkokaudella New York Islanders järjesti pudotuspelien kovimman sensaation pudottamalla jatkosta kahden edelliskauden mestarin Pittsburgh Penguinsin toisen kierroksen ratkaisevassa seitsemännessä pelissä. Sittemmin emme olekaan Islandersia konferenssifinaalivaiheessa nähneet.

Saarelaisten pitkä odotus kesti lopulta 27 pitkää vuotta.

Sunnuntaina odotus vihdoin palkittiin, kun Islanders kaatoi toisen kierroksen seiskapelissä Philadelphian tylyn esityksen päätteeksi selkein lukemin 4–0. Islesin esitys aikaisin sunnuntaiaamuna oli yksi viime vuosien tylyimmistä seitsemännen pelin dominoinneista: 13 ensimmäisen minuutin jälkeen voittajasta ei nimittäin ollut pienintäkään epäselvyyttä.

New York Islanders 05092020
New York Islandersila on aihetta iloon: joukkue selvitti tiensä pitkästä aikaa NHL:n konferenssifinaaleihin.Getty Images

New York Islanders antoi sunnuntaina täydellisen näytteen vahvasta uudistuneesta identiteetistään ja ennen muuta siitä, miten sitoutuneesti joukkue on valmis mestariluotsi Barry Trotzin soihtua seuraamaan. Paljon kompaktimpaa kuudenkymmenen minuutin esitystä ei montaa tule viime vuosilta mieleen.

Hyvänen aika sentään, Philadelphia Flyers sai lopulta aikaiseksi 16 laukausta kohti Isles-maalia. Kuusitoista! Eikä tuo lukema ole sattumaa.

Islanders on tehnyt jo kahden vuoden ajan Trotzin johdolla erinomaista työtä kaikilla kolmella pelin osa-alueella. Oli kyse sitten puolustus-, hyökkäys- tai keskialueesta, Islandersin paketti pysyy uskomattoman tiiviinä jatkuvasti. Se hallitsi tässäkin seiskapelissä keskustaa mielin määrin.

Kun tähän yhdistetään laadukas oman alueen puolustuspelaaminen sekä hyökkäyspäässä hyvän kulmapelaamisen ohella röyhkeä maalille ajaminen, kasassa on kokonaispaketti, jolla voi menestyä.

Toisaalta ohi taktisten hienouksien kaiken ytimessä on ryhmän uskomaton sitoutumisen taso. Tämä näkyy armottomana työmoraalina sekä epäitsekkäinä oikeina valintoina vaihdosta toiseen. Kun jokainen pelaaja tekee vaihdosta toiseen töitä seuraavan ketjun eteen, syntyy kierre, joka ruokkii itse itseään.

Kaunista se ei useinkaan ole, mutta tulokset auttavat työn raskaan raatajia jaksamaan.

Kokonaisuuden kruunaa veskarit, joita ilman ei voi pudotuspeleissä menestyä. Trotz osoitti tässäkin kylmäpäisyytensä heittämällä sunnuntaina maalille Thomas Greissin, joka pelasi vasta kolmannen pelinsä tänä kesänä. Saksalainen pelasi kylmän nollapelin ja nosti torjuntaprosenttinsa pudotuspeleistä 96:een, minkä lisäksi päästettyjen maalien keskiarvo näyttää lukemaa 1,08.

Islanders on nimenomaan joukkue.

Ryhmästä löytyy huippuluokan yksilöosaamista, mutta tämä porukka on enemmän kuin osiensa summa ja siksi se menestyy. Monet pitävät Islesia tylsänä joukkueena – eikä se täysin perusteeton näkemys ole – mutta samaan aikaan peräti kahdeksan pelaajaa teki Philadelphia-sarjassa vähintään kaksi maalia.

Barry Trotz
Barry Trotz on saanut New York Islandersin pelaamaan yhtenäisesti.Getty Images

Ilman pisteitä seitsemän ottelun sarjassa jäivät ainoastaan puukätinen tappelija Ross Johnston sekä Michael Dal Colle – ensin mainittu pelasi kaksi ottelua, viimeksi mainittu yhden. Maalinteossa onnistui yhteensä 11 pelaajaa ja pisteille ylsi 19 eri peluria.

Voittomaalit nekin menivät jokaisessa ottelussa eri miehelle. Eivätkä Leo Komarov, Scott Mayfield tai Andy Greene varsinaisesti kuulu siihen sarjaan pelaajia, joilta odotetaan ottelun ratkaisevia osumia, mutta juuri tätä on New York Islanders kaudella 2019-2020.

Tylsyydestäkin voidaan olla montaa mieltä. Islanders on nimittäin tehnyt jäljellä olevista joukkueista eniten maaleja tämän kesän pudotuspeleissä. Punalamppu on palanut saarelaisten toimesta 16 ottelussa 54 kertaa, eli noin 3,4 kertaa ottelua kohden.

Lukema on kunnioitusta herättävä, kun ottaa huomioon, että tässä porukassa kukaan ei hyökkää puolustamisen kustannuksella. Sanomattakin lienee kaiken jälkeen selvää, että Islanders löytyy kärjestä myös päästettyjen maalien tilastossa – omissa on paukkunut ainoastaan 1,9 kertaa ottelua kohden.

Tämän syvempää matematiikkaa ei NHL:n pudotuspeleissä menestyminen ole. Puolustus voittaa edelleen kovissa paikoissa enemmän pelejä kuin armoton hyökkääminen.

Kokonaan toinen keskustelu on mihin asti Islandersin rahkeet hirmuisen kovaa Tampa Bayta vastaan konferenssifinaaleissa riittävät. Tampa tunnetaan hyökkäyspään osaamisestaan, mutta nykyinen joukkue on myös erittäin sitoutunut oman maalin varjelemiseen, eikä etua ole tarjolla New Yorkille nyt maalivahtiosastollakaan.

Suosikkina ei siis Islanders tähän(kään) sarjaan lähde.

Mutta sehän Barry Trotzin luotsaamalle saarelaisporukalle sopii. Ei se ole vielä toistaiseksi kahden vuoden aikana lähtenyt yhteenkään pudotuspelisarjaan suosikkina, ja silti se on voittanut neljästä edellisestä sarjastaan kolme. Mitä Islandersiin siis tulee, yllättyä ei kannata jatkossakaan enää mistään.

Lue myös:

NY Islanders konferenssifinaaleihin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1993 – Flyers kaatui seiskapelissä

NHL-parrasvaloihin noussut Joel Kiviranta joutui hattutemppunsa jälkeen armottomaan pyöritykseen: "Mietin toisen maalin jälkeen ainoastaan, että hitto tässä joutuu vetämään jonkun haastattelun englanniksi"

Suomalaiselta varamieheltä satumainen NHL-hattutemppu – seiskapelin ratkaisijaksi noussut Joel Kiviranta johdatti Starsin jatkoon: "Legenda on syntynyt"

Kommentti: Tuusulan mies nousi kertarysäyksellä otsikoihin tavalla, joka hakee suomalaisessa NHL-historiassa vertaistaan – Joel Kiviranta ei lentele jatkossa tutkan alla

Ovi NHL:ään vihdoin aukeamassa Ville Hussolle: "Hieno uutinen itselle"

Juuso Riikolalle NHL-jatkosopimus – arvo yli kaksi miljoonaa dollaria

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat