Ott Tänak jyräsi odotettuun voittoon Viron MM-rallissa, Rovanperä uskomattomalla ajolla Power Stagen ykköseksi: "Oli siinä yritystä päällä"

Viron Ott Tänak otti omansa ensimmäistä kertaa MM-arvon saaneessa kotikilpailussaan. Kalle Rovanperä oli parhaana suomalaisena viides, ja hän otti Power Stagelta kaikki viisi lisäpistettä. Kuvan videota klikkaamalla voit katsoa koosteen koko kilpailusta.

urheilu
Kalle Rovanperä Viron MM-rallissa 2020.

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Hyundain Ott Tänak otti ensimmäisen voittonsa uudessa tallissaan, kun hän oli paras kotikisassaan Viron MM-rallissa. Toiseksi sijoittunut irlantilainen tallitoveri Craig Breen hävisi 22,2 sekuntia.

– Haastava viimeinen erikoiskoe. Olen onnellinen, että voitin Hyundailla ensimmäisen kerran. Tiimi on tehnyt paljon töitä, itse olen vain maannut sohvalla. Voitto nimenomaan Virossa tuntuu erityiseltä, vaikka kaikki pätkät eivät olleetkaan niin tuttuja. Olen saanut paljon tukea ihmisiltä täällä, Tänak totesi kisan päätteeksi WRC:n lähetyksessä.

Tänak jatkoi Yle Urheilun haastattelussa, että hän tunsi voittopaineet niskassaan. Kauden aiemmat kolme kisaa olivat menneet Thierry Neuvillen, Elfyn Evansin ja Sebastien Ogierin nimiin, ja nyt oli Tänakin vuoro.

– Tiesin, että meidän pitää voittaa täällä. Viikonloppu oli kuitenkin haastava ja vaativa, sillä olosuhteet olivat hankalat. Pystyin painamaan läpi ilman suuria ongelmia. Ensimmäinen voitto täällä Virossa ja ensimmäinen Hyundailla. Monet paikat olivat yllätyksellisiä.

– MM-taistelu on täysin auki, ja kaikki on mahdollista. Täytyy vain roikkua mukana ja antaa palaa, Tänak sanoi.

Palkintokorokkeelle ylsi myös MM-sarjaa edelleen johtava Toyotan Ogier, joka jäi Tänakille 26,9 sekuntia.

Myös kaksi seuraavaa paikkaa meni Tommi Mäkisen suojateille. Evansoli neljäs ja Kalle Rovanperä viides.

Rovanperälle kilpailusta jäi jossiteltavaa, sillä hän koki lauantain toisella erikoiskokeella kärkipaikalta rengasrikon ja lauantai-ilta päättyi minuutin aikasakkoon kartanlukija Jonne Halttusen virheen takia.

Kisan huipentaneella Kambjan Power Stagella Rovanperä näytti jälleen vauhtiaan hankalissa olosuhteissa. Hän nappasi kaikki viisi lisäpistettä MM-sarjaan peräti 5,1 sekunnin erolla Evansiin.

– Oli siinä yritystä päällä. Tärkeitä pisteitä oli tarjolla, ja kaikki oli otettava, mitä vain sai, Rovanperä sanoi Yle Urheilulle.

Kaikkiaan viisi pohja-aikaa viikonloppuna ajanut Rovanperä myönsi, että kisa jätti kaksijakoisen olon. Ajaminen sujui, mutta enemmänkin olisi ollut otettavissa.

– Aika pettynyt olo sinänsä. Renkaalle ei voida mitään, ja toisellekaan virheelle (aikasakko) ei voi mitään. Ajamiseen olen tyytyväinen. Tulimme aika kovaa kyytiä koko viikonlopun ilman ajovirheitä.

Seuraava kisa ajetaan Turkissa kahden viikon kuluttua. Sieltä Rovanperällä ei luonnollisesti ole vielä WRC-kokemusta, ja kisasta on luvassa jälleen kova sekä tekninen röykytys autoille.

– Hyvillä fiiliksillä sinne. Soralla meillä on nyt ollut pari hyvää kisaa ja olen saanut hyvän fiiliksen autoon. Siellä tietysti minulla ei ole vielä kokemusta, mutta toivottavasti meillä on sinne hyvä auto ja saamme hyvän tunteen autoon sielläkin, Rovanperä ennakoi.

Esapekka Lappi Viron MM-rallissa 2020.
Esapekka Lappi ei saanut Fordiaan lentoon Virossa.AOP

M-Sportilla odotettua tuskaa

M-Sportin suomalaiskaksikko Teemu Suninen - Esapekka Lappi joutui tuskailemaan Fordin heikon suorituskyvyn kanssa. Suninen oli kuudes ja Lappi seitsemäs.

Eroa kärkeen tuli yli kaksi ja puoli minuuttia.

– Eilen oli alussa tekemistä ajamisen kanssa, mutta aloimme päästä hyvälle tasolle sen kanssa. Se ei riitä kuitenkaan kärkeen tällä hetkellä, sillä me taistelemme tällaisissa nopeissa ralleissa suoritustason kanssa. Se on nyt tämä, Suninen totesi.

– Olin tyytyväinen, että pystyin pitämään motivaation kohdallaan ja ottamaan irti sen, mitä voi. Toivottavasti se kantaa hedelmää jatkossa ja Turkissa pystymme parempaan. Siellähän moottorin merkitys on pienempi. Kyllä sitä sielläkin tarvitaan, mutta teknisemmissä ralleissa olemme olleet vähän parempia. Kun ei ole testejä, vaikeaa on kehittää, Suninen jatkoi.

Paljon muutoksia kesken kisan autoonsa tehnyt Esapekka Lappi tuskastui kisan edetessä autoonsa enemmän ja enemmän. Töitä olisi tehtävänä, mutta testimahdollisuuksia ei ole.

– Urissa tuntuu, että auto on hermostunut spoorissa, eikä kyllä löydy minkäänlaista luottoa. Kutosvaihteella se lähti tänään käsistä samalla tavalla kuin Teemulla shakedownissa. Ei se itseluottamusta nostata. Aika mielenkiintoista on, ja töitä pitäisi tehdä paljon, mutta ei tiedä, mitä tekisi.

– Taskut ovat tyhjät Turkkia ajatellen. Lähtökohtaisesti se on hitaampi ja teknisempi ralli, ja voimasuhteet ovat tasaisemmat. Niin paljon ei tule tukkaan kuin täällä ehkä, mutta ei siellä nyt voitosta varmaan tarvitse taistella, Lappi puuskahti.

WRC-luokan ykkönen oli kolmatta kertaa tällä kaudella Norjan Mads Östberg, ja WRC3-luokan voiton otti ensimmäistä kertaa urallaan vuoden 2003 maailmanmestarin Petter Solbergin poika Oliver Solberg, 18. Jari Huttunen toi Hyundainsa WRC3-luokassa toisena maaliin, ja hän oli yleiskilpailun 11.

Junioreiden JWRC-luokassa Sami Pajari sijoittui latvialaisen Martins Sesksin jälkeen toiseksi.

Päätöspäivän tapahtumia voi käydä katsomassa tästä artikkelista.

TULOKSET, EK 17/17:

1. Ott Tänak Hyundai 1.59.53,6

2. Craig Breen Hyundai +22,2

3. Sebastien Ogier Toyota +26,9

4. Elfyn Evans Toyota +41,9

5. Kalle Rovanperä Toyota +1.18,7

6. Teemu Suninen M-Sport Ford +2.39,6

7. Esapekka Lappi M-Sport Ford +2.52,0

8. Gus Greensmith M-Sport Ford +4.53,8

9. Oliver Solberg Volkswagen +7.38,6 (WRC3)

10. Mads Östberg Citroen +8.17,3 (WRC2)

11. Jari Huttunen Hyundai +8.37,6 (WRC3)

MM-SARJAN PISTETILANNE 4/7 KILPAILUN JÄLKEEN:

1. Sebastien Ogier Toyota 79

2. Elfyn Evans Toyota 70

3. Ott Tänak Hyundai 66

4. Kalle Rovanperä Toyota 55

5. Thierry Neuville Hyundai 42

6. Teemu Suninen M-Sport Ford 34

7. Esapekka Lappi M-Sport Ford 30

8. Craig Breen Hyundai 25

VALMISTAJIEN PISTEET:

1. Toyota 137

2. Hyundai 132

3. M-Sport 83

Uutista päivitetty kello 16.09: lisätty suomalaisten ja Tänakin kommentteja.

Lue myös:

Tommi Mäkisellä aavistus siitä, miksi Toyota taipui Hyundaille Viron MM-rallissa – tallipomolle maistuisivat jatkossakin lyhennetyt kisaviikonloput: "Aivan hyvin voisi leikata yhden päivän pois"

Tommi Mäkisen suojatti rysäytti rajusti ulos Viron MM-rallissa – katso video volteista: "Opin tästä ja tulen takaisin vahvempana"

Katso tallenne: Viron MM-rallissa Ott Tänakin voittojuhlat, Rovanperältä ilmiömäinen lopetus – Yle Urheilu seurasi päätöspäivän tapahtumia hetki hetkeltä

Rovanperä sai minuutin aikasakon kartanlukijan virheen takia ja putosi kauas palkintokorokekamppailusta: "Epäilen, ettei hänelle käy enää jatkossa noin"

Rovanperän rengasrikkoa harmitelleen Tommi Mäkisen Toyotat jäämässä Hyundain jalkoihin Viron MM-rallissa – jatkosopimus ranskalaistähden kanssa lähellä: "Molemmilla on tahtotila jatkaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat