Suora

  • Monza, EK 4 - live
  • Monza, EK 5 - live
  • Mäkihypyn MC: Nizhni Tagil, karsinta
  • Nizhni Tagil, miesten karsinta
  • Ruka, hypyt
  • Urheiluruutu
  • Monza, päiväkooste
  • Urheiluruutu

Tommi Mäkisellä aavistus siitä, miksi Toyota taipui Hyundaille Viron MM-rallissa – tallipomolle maistuisivat jatkossakin lyhennetyt kisaviikonloput: "Aivan hyvin voisi leikata yhden päivän pois"

Tommi Mäkinen oli tyytyväinen Viron MM-rallin järjestelyihin ja juoksutukseen. Toyota oli Mäkisen mukaan testannut autoa liian nopeissa olosuhteissa.

Rallin MM-sarja
Tommi Mäkinen ja Sebastien Ogier Toyotan huoltoparkissa Viron MM-rallissa 2020
Jarek Jõepera

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Hyundai nappasi Ott Tänakin ja Craig Breenin johdolla kaksoisvoiton Viron MM-rallissa. Samalla talli nousi vain viiden pisteen päähän valmistajien MM-sarjassa, kun tällä kaudella on tarkoitus ajaa vielä kolme kilpailua Turkissa, Sardiniassa sekä Belgiassa.

Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen kertoi heti tuoreeltaan kisan jälkeen oman näkemyksensä sille, miksi Virossa tiimiään nykyään pyörittävä Toyota joutui taipumaan Hyundaille. Etenkin hitaammilla ja teknisillä osuuksilla Hyundai näytti paremmalta, ja esimerkiksi voimakkaasti uraisilla teillä Hyundai kulki sulavammin.

– Me olimme ajamassa testiä kisan alla, ja meillä oli aivan liian nopeat olosuhteet. Täällä oli erilainen tiestö ja keli. Tie oli pehmeämpi, ja se meni myös rikki. Meillä oli varmasti liian kovia säätöjä, jotka oli tehty nopeille ja kovapintaisille teille, Mäkinen sanoi Yle Urheilulle.

– Opimme, että täytyy olla joustavuutta säätää nopeammin kesken kisan asioita, jos tarvitaan. Olemme olleet täällä jo pitkään, mutta aina pitää oppia jotain.

Toyotalla oli myös rengasongelmia. Kalle Rovanperä ja Elfyn Evans kokivat samantyyppisen rengasrikon lauantaina, kun molemmilta lähti renkaista pinta selittämättömällä tavalla.

– Hyvä ettei Ogierillakin (Sebastien) mennyt rengas. Erittäin nopeilla pätkillä renkaista lähti pinta yhtäkkiä, ja sitä juuri tutkitaan rengasvalmistajan kanssa, että olisiko niissä ollut suunnitteluvirhe.

Viron kisa ajettiin typistettynä kahden päivän mallilla, ja perjantai-iltana oli vain yksi kaupunkipyöritys. Erikoiskoekilometrejä ajettiin 17:llä pätkällä 233. Mäkinen oli iloinen rallijärjestelyistä ja tavasta, miten kisa vietiin läpi.

– Tämä oli erittäin kiva malli, vähän nopeutettu viikonloppu. Tämä on juuri sitä, mitä me olemme pyytäneet. Mielestäni kaikki kisat voisivat hyvin olla tällaisia, ja lähdöstä voisi säästää yhden päivän.

– Perjantaina voisi iltapäivällä ajaa joitain pätkiä, jos haluaa vaikka katsoa lähtöjärjestystä, mutta ihan hyvin voisi leikata yhden päivän pois, Mäkinen vetosi.

Päätöspäivän tapahtumia voi käydä katsomassa tästä artikkelista. Kooste kisasta alkaa TV2:ssa kello 16.30.

TULOKSET, EK 17/17:

1. Ott Tänak Hyundai 1.59.53,6

2. Craig Breen Hyundai +22,2

3. Sebastien Ogier Toyota +26,9

4. Elfyn Evans Toyota +41,9

5. Kalle Rovanperä Toyota +1.18,7

6. Teemu Suninen M-Sport Ford +2.39,6

7. Esapekka Lappi M-Sport Ford +2.52,0

8. Gus Greensmith M-Sport Ford +4.53,8

9. Oliver Solberg Volkswagen +7.38,6 (WRC3)

10. Mads Östberg Citroen +8.17,3 (WRC2)

11. Jari Huttunen Hyundai +8.37,6 (WRC3)

MM-SARJAN PISTETILANNE 4/7 KILPAILUN JÄLKEEN:

1. Sebastien Ogier Toyota 79

2. Elfyn Evans Toyota 70

3. Ott Tänak Hyundai 66

4. Kalle Rovanperä Toyota 55

5. Thierry Neuville Hyundai 42

6. Teemu Suninen M-Sport Ford 34

7. Esapekka Lappi M-Sport Ford 30

8. Craig Breen Hyundai 25

VALMISTAJIEN PISTEET:

1. Toyota 137

2. Hyundai 132

3. M-Sport 83

Lue myös:

Ott Tänak jyräsi odotettuun voittoon Viron MM-rallissa, Rovanperä uskomattomalla ajolla Power Stagen ykköseksi: "Oli siinä yritystä päällä"

Tommi Mäkisen suojatti rysäytti rajusti ulos Viron MM-rallissa – katso video volteista: "Opin tästä ja tulen takaisin vahvempana"

Katso tallenne: Viron MM-rallissa Ott Tänakin voittojuhlat, Rovanperältä ilmiömäinen lopetus – Yle Urheilu seurasi päätöspäivän tapahtumia hetki hetkeltä

Rovanperä sai minuutin aikasakon kartanlukijan virheen takia ja putosi kauas palkintokorokekamppailusta: "Epäilen, ettei hänelle käy enää jatkossa noin"

Mystinen rengasrikko Kalle Rovanperän upean päivän ainoa tahra – sunnuntaina luvassa Toyota-kolmikon kova taistelu palkintokorokepaikasta: "Aamulla kaikki on vielä auki"

Rovanperän rengasrikkoa harmitelleen Tommi Mäkisen Toyotat jäämässä Hyundain jalkoihin Viron MM-rallissa – jatkosopimus ranskalaistähden kanssa lähellä: "Molemmilla on tahtotila jatkaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat