Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 4. osakilpailu, Iowa

Ruotsi-ottelussa nousi hämmentävä kenkäkohu – suomalaiskonkari sai sittenkin kilpailla haluamillaan kengillä: "Eihän muiden sääntöjä vaihdeta kesken kauden"

Kansainvälisen yleisurheiluliiton nopea kenkäkielto vaikutti myös Ruotsi-ottelussa.

yleisurheilu
Annimari Kiekara
Kuvan viimeinen ruotsalainen Linnea Sennström sai juosta sellaisila kengillä, joilla toisena suomalisena kuvassa viilettävä Annimari Kiekara.Tomi Hänninen

TAMPERE. Yleisurheilun perinteikkäässä Ruotsi-maaottelussa nousi iso kohu, kun Annimari Kiekaraa kiellettiin juoksemasta haluamillaan vaimennetuilla kengillä lauantaina 10 000 metrillä. Samassa kisassa Ruotsin Linnea Sennström sai kuitenkin juosta sellaisilla tossuilla, millä Kiekarakin olisi halunnut. Asiasta uutisoi lauantaina Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)

ltalehden haastatteleman (siirryt toiseen palveluun) kilpailunjohtajan Jukka Hosion mukaan tilanne johtui siitä, että poikkeusjärjestelyjen takia suomalaisilla ja ruotsalaisilla on omat odotteluhuoneet. Normaalissa tilanteessa kaikki juoksijat olisivat samassa tilassa. Kahden eri tilan takia kengät mittasi myös kaksi eri tuomaria. Tuomarit mittasivat kengät eri paikasta ja Kiekara sai kiellon käyttää tossujaan toisin kuin Sennström.

Sunnuntaina Kiekara sai juosta haluamillaan tossuilla, eikä hänen tarvinnut käyttää hänen jalkojaan rasittavia piikkareita.

Kiekara oli toinen ajalla 16.24,37. Voiton vei Sara Christiansson reilut 16 sekuntia paremmalla ajalla. Eilinen juoksu piikkareilla tuntui Kiekaralla jaloissa.

– Nilkat ovat aika arat. Tämä on tällaista heti, kun juoksee yhtäkkiä piikkareilla.Tuntuu myös siltä, että takareisien kiinnitykset ovat tiukassa. Ei onneksi mitään pahoja kipuja ole, Kiekara totesi sunnuntaina 5 000 metrin jälkeen

Koko kohu juontuu kansainvälisen yleisurheiluliiton päätökseen kieltää yli 800 metrin matkoilla kengät, joiden pohjien paksuus on yli 25 millimetriä. Sääntö tuli pian päätöksen jälkeen voimaan myös Ruotsissa ja Suomessa.

Sunnuntaina Kiekara totesi, että nopea sääntömuutos oli väärin ja hätiköity ratkaisu.

– Eihän keihään ja noiden muiden sääntöjä muuteta kesken kauden. Kengät ovat kuitenkin meille se työkalu, Kiekara muistutti.

Annimari Kiekara
Annimari Kiekara ihmettelee kansainvälisen yleisurheiluliiton kiirettä.Tomi Hänninen

– Miksi ei saisi juosta radalla vaimennettuilla kengillä? Ratajuoksijat juoksevat oikeasti mieluummin piikkareilla. Me kokeneemmat juoksijat ja maantietä enemmän juoksevat vaimennetuilla tossuilla.

Kiekara korostaa, että ei syytä Ruotsi-ottelun järjestäjiä lauantain tapahtumista. Lista sallituista kengistä on niin iso, että suomalaiskonkarikaan ei aivan kaikkia kenkiä tiedä.

– Järjestäjillä on kauhea vastuu. En minäkään tiedä, mitkä kengät nämä on. Ei niissä lue kuin kenkkämerkki, Kiekara sanoo.

Kilpailunjohtaja Hosio sanoi myös Iltalehden haastattelussa, että aikaa tarkistuksille oli odotushuoneessa noin minuutti. Kiekaran arvion mukaan he olivat odotushuoneessa viisi-kymmenen minuuttia ennen kisaa.

Kaikin puolin kenkäkohu pidemmillä matkoilla on siis kovin hämmentävä.

– Tuo vähän inhottavan maun. Voisi puhua jostain muusta kuin kengistä, Kiekara tuumi.

Lue lisää:

Jalassa uunituoreet juoksukengät ja edellisestä mestaruudesta jo 11 vuotta – SM-kulta maistui jälleen Annemari Kiekaralle: "Ajattelin, etten ikinä enää tulisin näihin karkeloihin"

Shokkipäätös vaikeuttaa kestävyysjuoksijoiden valmistautumista – kohutuilla joustolenkkareilla ei saa enää juosta ratamatkoilla tai maastossa

Tehdäänkö vallankumouksellisilla juoksukengillä kohta maailmanennätyksiä myös ratamatkoilla? Asiantuntijan mukaan läpimurto on lähellä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat