1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Miesten Ruotsi-ottelu huipentui viimeiseen lajiin – suomalaiset venyivät 800 metrillä kahteen ennätykseen, mutta maaotteluvoitto lipesi täpärästi käsistä

Ruotsi voitti sekä miesten että naisten yleisurheilumaaottelut Tampereella.

Maaottelu ratkesi miesten 800 metrin taistelussa
Maaottelu ratkesi miesten 800 metrin taistelussa

Yleisurheilun Suomi–Ruotsi-maaottelut huipentuivat sunnuntaina miesten 800 metrille, kun Suomi johti Ruotsia ennen kahta ratakierrosta yhdellä pisteellä.

Niin sanotussa paperimaaottelussa lajin pisteet oli ennakoitu Ruotsille 16–6. Joonas Rinne, Benjamin Lee ja Santtu Heikkinen venyivät kolmanneksi, neljänneksi ja kuudenneksi, mutta voittoon asti se ei riittänyt. Ruotsi vei miesten maaottelun nimiinsä pistein 206–201.

Sekä Lee (1.50,20) että Heikkinen (1.51.45) kellottivat päätöslajissa omat ennätyksensä.

Suomen miehet venyivät koko joukkueena tilastoihin peilaten, sillä kauden parhaiden tulosten perusteella pisteiden oli laskettu kääntyvän Ruotsille 216–193,5.

Naisissa Ruotsi oli Suomea selkeästi parempi pistein 221–186. Ennakkoon odotettavissa oli isompikin tappio, sillä paperimaaottelussa maaotteluvoitto oli merkattu Ruotsille 234–176.

Ruotsi pääsi juhlimaan maaotteluvoittoa sekä miehissä että naisissa. Kuva: Tomi Hänninen

Naisten maaotteluvoitto oli Ruotsille jo viides peräkkäinen. Miesten maaottelun Suomi on voittanut viimeksi kaksi vuotta sitten Tampereella, ja sitä ennen edellisen kerran vuonna 2011.

Sinivalkoiset värit historiallisesti kärjessä kakkosella

Suomalaisittain sunnuntain parasta antia tarjosivat Samuel Purola, Oskari Lehtonen ja Samuli Samuelsson. Kolmikko pyyhälsi 200 metrillä kolmoisvoittoon, mikä oli ensimmäinen kerta maaotteluiden historiassa, kun Suomen miehet nappasivat matkalla kolme ensimmäistä sijaa.

– Meillä on nyt sellainen taso Suomen pikajuoksussa, että ei varmaan koskaan ole ollut näin montaa tämän tasoista miestä tässä maassa. Se lupailee hyvää tulevaisuutta varten, voiton ajalla 21,06 napannut 20-vuotias Purola mietti.

Miesten keihäässä saatiin puolestaan odotettu kolmoisvoitto. Lajivoiton kiskaissut Toni Kuusela heitti viimeisellään 80,45 ja jätti taakseen Antti Ruuskasen (78,84) ja Lassi Etelätalon (78,66).

– Teki tuo hyvää. Ollut niin vaikea kausi, ettei olisi voinut kuvitellakaan, kyynärpäävammasta kärsinyt Kuusela iloitsi 80 metrin rajan ylittymistä.

Kuuselan syksyn suunnitelmissa on pienimuotoinen kyynärpääleikkaus, josta kuntoutumisen pitäisi olla muutaman viikon pituinen prosessi.

Vain kahdesti tänä kesänä kilpaillut Ruuskanen harmitteli, että 80 metrin raja jäi tällä kaudella rikkomatta. Tuloksena oli toinen sija sekä Kalevan kisoissa että Ruotsi-ottelussa.

– Kalevan kisat ja maaottelu, on siinä kerrakseen hyviä kilpailuja.

Kosonen ja Sipponen säväyttivät

Kolmoisvoiton ottivat myös 100 metrin aiturinaiset. Vaikka yli 13 sekunnin ajat ovat suomalaisille Nooralotta Nezirin johdolla rutiinisuorituksia, ruotsalaiskolmikko jäi kisassa kauas taakse.

Naisten moukarissa vasta 17-vuotias Silja Kosonen kilpaili ensimmäisessä aikuisten maaottelussaan, eikä debyytti olisi voinut juuri paremmin mennä. Kosonen heitti lähelle 70 metrin rajaa ja otti lopulta lajivoiton 69,22 kantaneella heitollaan.

– Kaikki heitot olivat aika hyviä. Heti huomaa, kun on Suomi-vaatteet päällä, kunnon kannustus ja kilpakumppaneita muualtakin, niin kyllä lentää, Kosonen, 17, hymyili kisan jälkeen.

Samuel Purola, Samuli Samuelsson ja Oskari Lehtonen juoksivat 200 metrillä historialliseen kolmoisvoittoon. Kuva: Tomi Hänninen

Kosonen heitti ennätyksensä 71,34 Somerolla heinäkuun lopussa. Tulos on sekä 19-, että 22-vuotiaiden Suomen ennätys. Kososen perässä Tampereella Ruotsin Ida Storm oli toinen (67,88) ja SE-nainen Krista Tervo kolmas (67,33).

Naisten kiekossa ykkönen oli Salla Sipponen, joka heitti 59,43 ja jäi vain yhdeksän sentin päähän ennätyksestään. Kiekkoringissä nähtiin myös tunteikkaita hetkiä, kun Sanna Kämäräinen päätti urheilu-uransa.

Yksi viikonlopun onnistujista Suomen naisten joukkueessa oli kolme matkaa urakoinut pikajuoksija Lotta Kemppinen. Kemppinen oli nopein 100 metrillä, 200 metrillä ja pikaviestissä. Kemppisen kanssa kolme matkaa juossut Anniina Kortetmaa oli satasella toinen ja 200 metrillä kolmas.

Yhdestä viikonlopun kovimmista tuloksista vastasi Ruotsin Angelica Bengtsson, joka voitti naisten seiväshypyn näytöstyyliin kauden parhaallaan 473. Viime syksyn MM-kuutonen yritti vielä Ruotsin ja Pohjoismaiden ennätyskorkeutta 484, mutta pudotti siitä kolmesti.

Heinäkuisesta polvileikkauksesta nopeasti kuntoutunut Wilma Murto hyppäsi 442 ja oli toinen. Ennen loukkaantumistaan kesäkuussa Murto ponnisti kauden parhaansa 460.

Lue myös:

Katso tallenne: Suomelle keihään kolmoisvoitto, miehet hävisivät ottelun Ruotsille todella täpärästi – Yle Urheilu seurasi maaottelun toisen päivän tapahtumia hetki hetkeltä

Ruotsi-ottelussa nousi hämmentävä kenkäkohu – suomalaiskonkari sai sittenkin kilpailla haluamillaan kengillä: "Eihän muiden sääntöjä vaihdeta kesken kauden"

Sanna Kämäräinen päätti uransa tunneryöppyyn perheen ja ystävien kannustamana: "En ole tällaista tunnetta kokenut ennen"