Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 4. osakilpailu, Iowa

Kommentti: Yksi harmittava hetki nousee ylitse muiden – Suomi olisi juhlinut sensaatiomaista Ruotsi-ottelun voittoa ilman ikävää epäonnea

Tampereen yleisö tuntui nukkuvan, vaikka Suomi johti Ruotsi-ottelua ikävästä tällistä huolimatta ennen päätöslajia, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

yleisurheilu
Viljami Kaasalainen
VIljami Kaasalainen ehti voittaa Ruotsi-ottelussa 100 metrin kisan ennen kuin loukkasi jalkaansa pikaviestissä.Tomi Hänninen

TAMPERE. Tänä vuonna poikkeusoloissa järjestetyssä Suomen ja Ruotsin yleisurheilumaaottelussa ei pitänyt olla enää voittokamppailua, kun viimeinen laji 800 metriä starttasi. Odotukset olivat sen mukaiset, että miehissä ja naisissa Ruotsin ero olisi jo revennyt liian suureksi. Ainakaan Suomen ei pitänyt olla yhden pisteen johdossa ennen päätöslajia.

Mutta niin vain Suomen miehet onnistuivat ja pitivät suomalaisia yleisurheilufaneja jännityksessä loppuun saakka. Kun ero muodostuu odotettua tiukemmaksi, se antaa mahdollisuuden yhdelle urheilun suolalle eli jossittelulle. Useammilla tavoilla Suomen miehet olisivat voineet nipistää puuttuvat pisteet ja napata upean voiton.

Yksi jossittelun kohteista osuu Topi Raitaseen. Jos Raitanen olisi halunnut juosta Ruotsi-ottelussa kaksi matkaa eli tänä viikonloppuna nähdyn 5000 metrin vedon lisäksi leipälajissaan 3000 metrin esteissä, Suomi olisi voinut todennäköisesti voittaa ottelun.

Tosin Raitanen tuntui lauantaina kisan jälkeen haastattelualueella pyörittelevän sanojaan siihen suuntaan, että oli halukas juoksemaan vain yhden kisan Ruotsi-ottelussa. Raitaselta kysyttiin, oliko Urheiluliiton kanssa käydyn kulissiväännön jälkeen selvää juosta vain yksi kisa Ruotsi-ottelussa. Raitanen tokaisi vastaukseksi "No joo, oli se varmaan."

Raitanen ei kuitenkaan lähtenyt jatkokysymyksessä kommentoimaan sitä, olisiko juossut kahdessa lajissa Ruotsi-ottelussa normaalissa tilanteessa.

Pikaviesti Ruotsi-ottelu
Katso dramaattinen pikaviesti kuvaa klikkaamalla!

Pikaviestivoitto olisi riittänyt

Yksi jossittelu nouseekin ylitse muiden. Lauantai-iltana yksi illan huipentumista oli pikaviestikilpailu. Suomen miehet ovat loistaneet pikamatkoilla tänä kesänä laajalla rintamalla. Taistelu pikaviestivoitosta päättyi Ruotsia vastaan kuitenkin ikävällä tavalla.

Suomen nopeimman miehen tittelin tänä kesänä 100 metrin Suomen mestaruudella napannut Viljami Kaasalainen loukkasi jalkaansa heti avausosuudella. Suomi toi kyllä viestikapulan maaliin ja otti kaksi pistettä, mutta haaveet viestivoitosta murenivat heti alkuunsa.

Jos Suomi olisi kyennyt voittamaan Ruotsin pikaviestissä, Suomi olisi vienyt Ruotsi-ottelun nimiinsä yhden pisteen turvin.

Ilman harmittavaa loukkaantumista pikaviestivoiton mahdollisuus oli erittäin suuri. Sen osoittivat tulokset pikamatkoilta. 100 metrillä Kaasalainen ja Samuli Samuelsson olivat napanneet kaksoisvoiton ennen pikaviestiä.

Sunnuntaina 200 metrillä Samuelsson, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola ottivat puolestaan kolmoisvoiton. Koskaan aiemmin Ruotsi-ottelun historiassa suomalaiset miehet eivät olleet juhlineet 200 metrillä kolmoisvoittoa. Suomen viestijoukkueessa olivat viikonlopun huippumenijöistä Kaasalaisen lisäksi Purola, Samuelsson ja Lehtonen.

Pikaviestivoitolla olisi siis voitu nähdä hurja toisinto Tampereelta kahden vuoden takaa, jolloin Suomen miehet shokeerasivat yllätysvoitollaan Ruotsista vastoin kaikkia odotuksia. Tuolloin Topi Raitasen johdolla Suomen miehet juhlivat lajivoittoa 1500 metrillä sensaatiomaisella tavalla.

Toki nytkin asetelmat olivat samankaltaiset, mutta lajina oli 800 metriä. Joonas Rinne, Benjamin Lee ja Santtu Heikkinen tekivät kaikkensa, mutta se ei aivan riittänyt. Eroksi muodostui niukat viisi pistettä, vaikka Lee teki 17-vuotiaiden Suomen ennätyksen ja Santtu Heikkinen oman ennätyksensä.

Jotain erilaista kuitenkin tilanteessa oli. Ratinan suomalaisyleisöstä ei lähtenyt hirveän kovaa huutomyrskyä vasta kuin aivan loppusuoralla, jolloin Lee ja Rinne tekivät kovaa nousua. Osan metelin puutteesta voi laittaa toki koronaviruspandemian aiheuttamien yleisörajoitusten piikkiin. Mutta paikalla ollut suomalaisyleisökin antoi kovin maltillisin taputuksin ja huudoin tukea omilleen. Oli urheilijoiden kannalta harmillista, että moni yleisöstä tuntui nukkuvan jännittävän päätöslajin äärellä.

Lue lisää:

Miesten Ruotsi-ottelu huipentui viimeiseen lajiin – suomalaiset venyivät 800 metrillä kahteen ennätykseen, mutta maaotteluvoitto lipesi täpärästi käsistä

Suomalaisyleisön upea ele sai Ruotsin supertähden vitsailemaan – avasi lennokkaalla tavalla maaottelun kovia turvajärjestelyjä

Kommentti: Suomen moukarilupausten tilastot ovat huimaa luettavaa – yksi kullanarvoinen tekijä loistaa kuitenkin vielä poissaolollaan

Dramaattinen tappio Suomelle otti koville! Ruotsalainen yleisurheilulegenda joutui lohduttamaan poikaansa Tampereella – "Tämä oli katastrofi"

Ruotsi-ottelussa nousi hämmentävä kenkäkohu – suomalaiskonkari sai sittenkin kilpailla haluamillaan kengillä: "Eihän muiden sääntöjä vaihdeta kesken kauden"

Sanna Kämäräinen päätti uransa tunneryöppyyn perheen ja ystävien kannustamana: "En ole tällaista tunnetta kokenut ennen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat