1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Suomi kompastui Ruotsi-ottelussa kestävyysjuoksuissa sekä miehissä että naisissa – asiantuntijan mukaan ero Ruotsiin tulee vahvojen tallien ja maahanmuuton kautta

Ruotsi vei perinteisessä yleisurheilumaaottelussa Tampereella kestävyysmatkojen pisteet miehissä 37–26 ja naisissa 39–24.

Ruotsi otti yleisurheilumaaottelussa Tampereella kolmoisvoiton miesten kymppitonnilla. Ykkönen oli Emil Millán de la Oliva (kesk.), vanavedessään Jonas Leandersson (oik.) ja Mikael Ekvall. Kuva: Tomi Hänninen

Ruotsi oli perinteisessä yleisurheilumaaottelussa viikonloppuna Tampereella odotetun vahva. Suomi pyristeli etenkin miehissä urhoollisesti vastaan, mutta joutui taipumaan otteluviikonlopun päättäneellä 800 metrillä ja tyytymään tappioon pistein 206–201.

Naisissa Ruotsi repi selkeämmän eron ja otti 221–186-voiton.

Suomi kompastui sekä miehissä että naisissa kestävyysjuoksuissa, joiksi lasketaan 3000 metrin esteet, 5000 metriä sekä 10000 metriä. Näissä lajeissa Ruotsin miehet veivät pisteet 37–26 ja naiset 39–24.

Miehissä Topi Raitanen piti 5000 metrin lajivoitollaan Suomen kestävyysjuoksun mainetta yllä, mutta toisaalta Suomelle kääntynyt pistejako 14–5 olisi voinut toisenlainenkin. Ruotsin Jonathan Fridolfsson ja Vidar Johansson hylättiin heidän käytyä kilpailun aikana radan ulkopuolella.

– Miesten puolella kestävyysjuoksut kääntyivät odotetusti Ruotsille, eikä pystytty lyömään siellä tarpeeksi kiilaa ruotsalaisten väliin. Tuli muutamia kolmoisvoittoja, varsinkin loppupäässä, ja ne sitten omalla laillaan ratkaisivat kilpailun, Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni pohtii.

Ruotsi otti sunnuntaina kolmoisvoiton sekä miesten 3000 metrin esteissä että 10000 metrillä.

– Naisten puolella tulee ilman muuta myös kestävyyspuolella se ero ja sitten myös hypyistä, vaikka hyppääjämme tekivät Tampereella hyviä suorituksia. Ruotsalaiset ovat vain kovempia, mikä nähtiin seiväs- ja pituuspaikalla, Finni toteaa.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni nosti pituudessa kolmanneksi sijoittuneen Maria Huntingtonin esiin yhtenä Ruotsi-ottelun suomalaisonnistujana. Kuva: Tomi Hänninen

"Näkyvät, hyvät juoksijat imevät lahjakkaita urheilijoita mukaan"

Se, että Suomi jäi maaottelussa jälkeen juuri kestävyysmatkoilla, ei ole ensimmäinen kerta, ja nähdynkaltainen pistejako oli myös kuluvan kauden aiempien tulosten perusteella odotettavissa. Tilanne on sikäli huolestuttava, että Topi Raitanen on tällä hetkellä käytännössä ainoa kunnossa oleva suomalainen kansainvälisen tason kestävyysjuoksija.

– Ruotsissa on vahvoja, muutamien kovien valmentajien talleja, toki seurojen alla toimivia. Sitä kautta yhteisharjoittelua on paljon, ja ehkä vaatimustaso on sillä tavalla kova, Finni perkaa Ruotsin kestävyysjuoksusysteemin vahvuuksia Suomeen verrattuna.

– Maahanmuuton kautta Ruotsi on saanut tosi hyviä kestävyysjuoksijoita useita, kuten Tampereellakin nähtiin.

Ja kuten tapana on, hyvä poikii useimmiten lisää hyvää.

– Kun siellä on näkyviä, hyviä juoksijoita, se imee lahjakkaita urheilijoita toimintaan mukaan, Finni muistuttaa.

Suomen Niklas Wihlman oli miesten 10000 metrillä Ruotsi-ottelussa viides ajalla 30.59,00. Voiton vei Ruotsin Emil Millán de la Oliva (29.10,22). Kuva: Tomi Hänninen

Uusia kansainvälisen tason tähtiä melko normaalilla kisakaudella

Täysin penkin alle kuluva yleisurheilukausi ei ole suomalaisten osalta mennyt. Uusina tähtinä kansainväliselle kärkitasolle ovat pompanneet esimerkiksi moukarinheittäjät Aaron Kangas, Krista Tervo ja Silja Kosonen sekä pituushyppääjä Kristian Pulli.

– Jos pelkästään tämän kauden osalta summaa, ei niitä (kansainvälisen tason suomalaisurheilijoita) hirveästi ole. Jos katsoo muutaman kauden ajalta, niitä on enemmän. Osalla meidän terävimmästä kärjestä oli hankala kausi, esimerkiksi Ella Junnilalla, Finni pohtii.

Ruotsi-otteluun isompien kilpailujen osalta päättyneessä kotimaisessa yleisurheilukaudessa oli Finnin mukaan positiivista myös se, että kausi pystyttiin ylipäätään viemään lähestulkoon entiseen malliin läpi koronaviruspandemian keskellä.

– Kisoja oli aika paljon ja kaikki tärkeimmät kisat saatiin kotimaassa pidettyä melko normaalisti. Kalenteri toki eli aika pitkälle kevääseen, hän sanoo.

– En usko, että missään muussa Euroopan maassa on pystytty toimimaan näin normaalisti kilpailujen osalta.

Lue myös:

Kommentti: Yksi harmittava hetki nousee ylitse muiden – Suomi olisi juhlinut sensaatiomaista Ruotsi-ottelun voittoa ilman ikävää epäonnea

Miesten Ruotsi-ottelu huipentui viimeiseen lajiin – suomalaiset venyivät 800 metrillä kahteen ennätykseen, mutta maaotteluvoitto lipesi täpärästi käsistä

Ruotsi-ottelussa nousi hämmentävä kenkäkohu – suomalaiskonkari sai sittenkin kilpailla haluamillaan kengillä: "Eihän muiden sääntöjä vaihdeta kesken kauden"

Katso tallenne: Suomelle keihään kolmoisvoitto, miehet hävisivät ottelun Ruotsille todella täpärästi – Yle Urheilu seurasi maaottelun toisen päivän tapahtumia hetki hetkeltä