Hyppää sisältöön

Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske nostavat esiin ongelman, johon pitäisi puuttua nopeammin ja paremmin – kuusi suomalaistähteä kertoo, mitä poikkeuksellinen kausi opetti

Yle Urheilu kysyi kuudelta suomalaishuipulta, mitä he oppivat poikkeuksellisen yleisurheilukauden vaikeuksistaan.

Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri olivat tällä kaudella parhaimmillaan huipputasolla, mutta kumpikaan ei pystynyt parantamaan ennätystään. Kuva: Tomi Hänninen

TAMPERE. Suomalaiset yleisurheilijat ovat kokeneet tänä vuonna poikkeuksellisen kauden, kun koronaviruspandemia poisti kalenterista kaikki kisat. Samaan aikaan Suomessa tilanne on kuitenkin pysynyt sen verran aisoissa, että kisoja on pystytty hyvin järjestämään.

Yle Urheilu teki Ruotsi-maaottelussa kyselykierroksen sellaisten urhelijoiden kanssa, jotka eivät ole tällä kaudella saaneet itsestään aivan terävintä tulosta irti tai ovat jääneet vanhasta tasostaan.

Kysyimme yhteensä kuudelta urheilijalta heidän vaikeuksistaan, mistä vaikeudet johtuivat, mitä poikkeuksellinen kausi opetti ja mitä he haluavat tehdä toisin ensi kaudella.

Elmo Lakka voitti Ruotsi-ottelussa jo viidettä kertaa peräkkäin 110 metrin aidat. Kuva: Tomi Hänninen

Pika-aituri Elmo Lakan kausi 2020 oli tasapaksu. Hän tykitti monta kertaa tällä kaudella 13,7 tai 13,8 -alkuisen ajan, mutta paras piikki jäi puuttumaan.

– Oli liikaa aikaa treenata koronan seurauksena. Ei ole ollut malttia palautua treeneistä ja on ollut pientä alavireisyyttä. Se helpotti loppukauteen, mutta kesti pitkän aikaa palautumisen kanssa. En ole saanut samalla lailla parasta antia kuin viime vuonna, Lakka selvitti.

Lakan mukaan harjoituksien ohjelmointia eli sitä, missä vaiheessa ja miten kovaa kroppaa kuormitetaan harjoituksissa pitää parantaa jatkossa.

– Urheilijan pitää ottaa vastuuta tekemisestä ja kuunnella kroppaa. On vältytty loukkaantumisilta, mutta pitäisi saada kuntopiikki esiin. Vällilä pitäisi malttaa levätä, Lakka toteaa.

Simo Lipsanen sai itsestään parhaan irti Ruotsi-ottelussa. Kuva: Tomi Hänninen

Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen räväytti kauden parhaansa Ruotsi-ottelussa, kun hän vei lajivoiton tuloksella 16,59.

Ulkoratakausi alkoi Lipsasen mukaan vielä kohtuullisesti kesäkuussa Espoossa numeroin 16,48. Mutta sen jälkeen parempaa tulosta ei tullut vasta kuin maaottelussa. Lipsanen jäi kauas kolmen vuoden takaisista yli 17 metrin ennätyslukemistaan.

Lakan tapaan Lipsanen nostaa opiksi sen, miten pitäisi kuunnella omaa kroppaa.

– On tullut oppia harjoittelusta kisakaudella. Olen tiedostanut, milloin levätä ja milloin harjoitella terävämmin. Olen mielestäni oppinut kuuntelemaan paremmin kropan tunemuksia, Lipsanen sanoo.

Oskari Mörö ei taaskaan pysynyt terveenä. Kuva: Tomi Hänninen

400 metrin aituri Oskari Mörö päätti todennäköisesti kautensa henkilökohtaisilla matkoilla Ruotsi-otteluun. Vaikean kauden päätteeksi syntyi kauden paras tulos 50,50. Koko kesän kestäneiden ongelmien jälkeen Mörö oli tyytyväinen tulokseen. Se jää hänen viime kauden parhaastaan reilun sekunnin ja neljän vuoden takaisesta ennätyksestään lähes puolitoista sekuntia.

Hän valitteli sunnuntain kisan jälkeen kovasti oloaan.

– On ollut polvikipuja ja yleisolo on ollut heikko. Tuli vatsavaivoja, jotka olivat minulle tyypillisiä jo pari vuotta sitten. Nämä ovat vieneet energiaa. En osaa sanoa, mistä nämä ongelmat johtuvat, Mörö totesi.

Mörölle poikkeuksellinen yleisurheilukausi onkin siis ollut kokonaisuudessaan todella turhauttava.

– Ei saa tehdä omaa lajia niin kuin toivoisi, eikä pääse vetämään ihan normaalisti, Mörö harmitteli

Hän uskoo kuitenkin löytävänsä ratkaisut, mutta aikataulusta ei ollut heti sunnuntain kisan jälkeen tietoa.

– Aina sitä tietysti joka kaudesta jotain oppii, mutta täytyy syksymmällä analysoida enemmän. Kisan jälkeen saattaa sanoa ihan mitä vaan, Mörö totesi.

Pika-aiturihuiput kaipaavat apua huoltopuolelle

Suomen kärkipään pika-aitureista viime vuoden Suomen mestari Reetta Hurske aloitti kauden lupaavasti. Vielä heinäkuun alussa Jyväskylässä syntyi 12,91. Mutta sen jälkeen parannuksia aikoihin ei enää tullut.

Hurske kertoi kärsineensä esimerkiksi selkävaivoista tällä kaudella. Ongelmiin oli Hurskeen mukaan monta tekijää.

Hurske sanoi kesän aikana miettineensä ongelmien syitä jopa vähän liikaa.

– Olisi voinut antaa vain hetkeksi olla ja keskittyy treenamiseen sekä kisaamiseen, Hurske sanoi.

Hurske haluaa, että jatkossa erilaisiin terveysvaivoihin kiinnitetään nopeammin huomiota.

– En haluaisi sellaisia vastauksia, että "kyllä se siitä." Ne vaivat pitää hoitaa. Seuraavat viikot on edessä kropanhuoltoa, jotta saataisiin paikat kuntoon. Pystyisin ehjänä treenaamaan kohti ensi vuotta. Jo hallikaudelle asetan kovat tavoitteet, Hurske sanoo.

Reetta Hurskelle kausi 2020 oli pika-aidoissa kovaa kamppailua. Kuva: Tomi Hänninen

Harjoittelussa Hurske haluaa palata vanhan vahvuutensa pariin.

– Minusta tuntuu, että ensi vuonna pitää keskittyä enemmän nopeuteen ja tehontuottoon. Nämä ovat olleet vahvuuksiani. Olen ollut terävä lähtöpäässä ja saanut tehoja irti. Tänä vuonna juoksun alkupäästä tuli puuroutumista, Hurske sanoo.

– Tänä vuonna keskityimme enemmän kestävyyden hakemiseen. Se ei tuottanut tällä kaudella tulosta. Toisaalta olen tyytyväinen, että kokeilimme tänä vuonna tätä, eikä arvokisavuonna.

Nooralotta Neziri jäi tällä kaudella kolme sadasosaa ennätyksestään. Kuva: Tomi Hänninen

Pika-aituri Nooralotta Neziri räväytti tällä kaudella parhaimillaan ajan 12,84. Aika syntyi Hurskeen tapaan Jyväskylän GP-iltana. Neziri pääsi kolmen sadasosan päähän neljän vuoden takaisesta ennätyksestään.

Koko vuoden parhaiden juoksujen keskiarvo oli tähtiaiturin mukaan todennäköisesti parempi kuin viime vuonna. Mutta Neziri sanoi, että paras piikkitulos jäi tänä vuonna syntymättä. Se myös harmitti. Tavoite oli päästä alle 12,80:n.

Tällä kaudella Neziri kertoi kokeensa pieniä kiputiloja, jotka hidastivat välillä menoa. Hän antoi omalle kaudelleen arvosanan 9-.

Neziri nappasi sunnuntaina viimeistä aitakisastaan voiton tuloksella 13,12.

– Olen oppinut tällä kaudella henkisiä asioita. Varsinkin tämän Ruotsi-ottelun kisan kohdalla olin eilen valmentajalleni (Petteri Jousteelle), että en tiedä olenko valmis juoksemaan kisaa. Sitten tuli ammattiylpeys. Piti hoitaa työt. On tullut henkistä vahvuutta, Neziri sanoo.

Nezirin mukaan pienet kiputilat ovat ongelmia, joita tulee jokaiselle huippu-urheilijan arjessa.

– Ne kiusaavat vähän koko ajan. Esimerkiksi jalasta hermo on kipeä ja jalka antaa periksi, Neziri kuvaili tuoreeltaan Ruotsi-ottelun jälkeen.

Hurskeen tapaan Nezirikin toiveet liittyvät omasta kropasta huolehtimiseen.

– Fysiopuolta ja tällaista vielä vaan enemmän mukaan, että kroppa pysyisi kasassa. Se on kuitenkin aikuisurheilijalle ehkä ykkösjuttu, Neziri sanoi.

Antti Ruuskasella oli vaikea löytää heittopaikkaa koronaviruspandemian takia. Kuva: Tomi Hänninen

Keihäänheiton konkari Antti Ruuskanen ei kertonut vielä, jatkuuko ura ensi kaudelle. Ruuskanen kuitenkin lupaili tekevänsä päätöksen uransa jatkumisesta seuraavan kuukauden aikana. Ruuskanen oli sunnuntain maaottelussa toinen tuloksella 78,84. Voiton vei Toni Kuusela jysäytettyään viimeisellä 80,45. Suomalaisen mieskeihäänheiton vaisusta tilasta on puhuttu koko yleisurheilukesä.

36-vuotias Ruuskanen tarjoili mielenkiintoisen näkemyksen tulostasoon.

– Perusasiat ovat vaikuttaneet aika paljon syksyn heittoihin ja kilpailuihin. Erilainen kevät oli vaikutuksena vaisuihin tuloksiin suomalaisessa mieskeihäänheitossa, Ruuskanen totesi.

– Normaalina keväänä tulokset olisivat olleet mielestäni parempia koko rintamalla, ainakin omalla kohdallani.

Ruuskanen viittasi kommentilaan siihen, miten koronaviruspandemia pyyhki kalenterista pois etelänleirit.

– Etelänleirit ja tällaiset kovat heittolerit ovat olleet 15 vuotta aika merkittävässä roolissa omalla kohdallani. Ne jäivät pois ja kaksi ja puoli kuukautta ei päässyt keihäällä heittämään oikein mihinkään. Meillä on Pielavedellä vähän enempi lunta kuin pääkaupunkiseudulla toukokuussakin. Mihinkään ei pääse oikein heittämään, Ruuskanen jutteli.

– Olisi pitänyt ajaa autolla pitkiä matkoja yksittäisiin halleihin heittämään.

Lue myös: