1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. salibandy

Salibandyn miesten MM-kotikisat siirretään vuodella, liki puolen miljoonan tappiot – "Tavoitteena on pitää kisat mahdollisimman täysimääräisenä"

Salibandyn MM-kisojen uudet päivämäärät päätetään syyskuun 29. päivänä. Kansainväliselle liitolle taloudellinen isku on tuntuva.

Suomen kannattajat juhlivat salibandyn MM-kisoissa 2018. Kuva: Ville Vuorinen / Salibandyliitto

Salibandyn miesten MM-kisat Helsingissä siirtyvät ensi vuodelle koronaviruspandemian aiheuttamien rajoitusten takia. Kisat oli tarkoitus pelata 4.–12. joulukuuta.

– Tällä hetkellä ei ole edellytyksiä järjestää turvallisesti salibandyn MM-kisoja joulukuussa 2020, kertoo Kansainvälisen salibandyliiton IFF:n pääsihteeri John Liljelund.

Karsintojen jälkeen kisoihin oli selvittänyt tiensä 16 joukkuetta. Mukana ovat muun muassa Yhdysvallat, Australia ja Thaimaa. Luonnollisesti myös Suomen kovin kilpailukumppani Ruotsi kuuluu maihin, joita koskevat matkustusrajoitteet.

Suomen salibandyliiton liittohallitus esitti kisojen siirtämistä vuodella jo yli viikko sitten.

– Ensinnäkin täällä pitäisi olla kaksi viikkoa karanteenissa, joka ei mahdollista harjoittelua, Liljelund sanoo.

– Toisaalta nykyisillä kokoontumisrajoituksilla halleja ei pystytä täyttämään, joka tietenkin vaikuttaa kisajärjestäjän talouteen. Lisäksi aluehallintovirastot ja kaupungit voi päättää omista rajoituksistaan, joka voisi aiheuttaa aikamoisen ongelman, jos toinen aalto yhtäkkiä voimistuisi.

Kansainväliselle liitolle päätös on taloudellisesti raskas. Liiton ja lajin merkittävin tapahtuma ja sen tuomat tuotot jäävät tältä vuodelta tulematta.

– Noin 450 000 euroa jää tuloja saamatta vuodelle 2020. Se on aika iso lovi meidän budjetissa, Liljelund sanoo.

Maanantaina tiedossa on vain, että kisat pyritään pelaamaan ensi vuoden lopulla. Päivämäärät ovat vielä hämärän peitossa.

Pääsihteerin mukaan päätös saadaan 29. syyskuuta, kun "kaikki selvitykset on saatu tehtyä." Ensi vuodelle on suunniteltu myös naisten, poikien ja tyttöjen MM-kisat.

Koronatartuntojen määrä kasvaa maailmalla kiihtyvästi. Vaikein tilanne on Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

Onko realistista ajatella, että vuoden päästä koronapandemia on laantunut ja kisoihin voidaan saapua ympäri maailmaa?

– Sellaista kristallipalloa tai viisasten kiveä ei kenellään ole. Mitä olemme konsultoineet terveysviranomaisia eri maissa, niin sellainen uskomus on, että ensi vuoden viimeisellä neljänneksellä tilanne on varmasti erilainen, Liljelund sanoo.

Vaikka salibandyn MM-kisoihin tullaan eri puolilta maailmaa, kovimmat maat tulevat edelleen Euroopasta. Suomi ja Ruotsi ovat olleet loppuottelussa seitsemän kertaa peräkkäin ja pahimmat uhkaajat ovat olleet Tshekki ja Sveitsi. Näiden takana kamppailevat Norja, Latvia, Saksa ja Tanska.

Kahden vuoden takaisissa Prahan MM-kisoissa neljännesvälieriin ylsivät Euroopan ulkopuolelta Australia ja Kanada.

Voisiko ohjelmassa olla tynkäkisat eurooppalaisilla maajoukkueilla?

– Kisat on siirretty sen takia, että pystyttäisiin pitämään turnaus niillä joukkueilla, jotka sinne ovat selviytyneet. Tavoitteena on pitää kisat mahdollisimman täysimääräisenä. Sellainen tilanne pitää arvioida vielä erikseen, jos joillakin mailla on matkustusrajoituksia, että ne eivät pysty tulemaan kisoihin, Liljelund toteaa.

Lue myös:

Salibandyliitolla selvä kanta MM-kotikisoihin: kisat pitäisi siirtää vuodella eteenpäin

Kaksi salibandymaajoukkueen pelaajaa altistui koronavirukselle pienryhmäharjoituksissa – jättävät maajoukkueleirin väliin

Kontiolahdella ja Rukalla riittää tahtoa maailmancupien järjestämiseen: "Jos ei voida kilpailla yleisön edessä, toivottavasti päätös tulisi reilusti ennen kilpailuja"