Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 4. osakilpailu, Iowa

Kommentti: NHL-suosikki Vegasilla tuskainen huolenaihe – onko matka kohti Stanley Cupia ollut liian mukava?

Vegas Golden Knights on NHL:n pudotuspeleissä ahtaalla, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Dallas Las Vegas, Oleksiak, Khudobin, Smith
Getty Images

Päällisin puolin läntisen konferenssin suosikilla Vegas Golden Knightsilla on ollut pudotuspeleissä kaikki hyvin. Joukkue voitti kaikki kolme alkusarjan otteluaan, minkä jälkeen se lähetti lomille ensin Chicagon ja sitten Vancouverin. Vaikka viimeksi mainitun kanssa homma meni vaijerille, varsinaista hätää ritareilla ei ole ollut missään vaiheessa.

Myös monet tilastot – perinteiset ja edistyneet – antavat Vegasin vahvalle pelille tukensa.

Vegas on laukonut viidellä viittä vastaan pudotuspeleissä 459 kertaa, ylivoimaisesti eniten kaikista joukkueista. Joukkueelle on kirjattu selkeästi eniten myös maalipaikkoja viidellä viittä vastaan – vaarallisiakin maalipaikkoja toiseksi eniten. Golden Knights vei peliä Chicagoa ja Vancouveria vastaan tasaviisikoin juuri niin kuin pitikin.

Vegasin tie konferenssifinaaliin ei ollut haastavin, vaikka se Vancouveria vastaan tiukoille joutuikin. Kuitenkin ehkä juuri selkeä pelillinen yliote on alkanut tylsyttää terää, mitä viimeistelyyn tulee. Ehkä joukkue on luottanut jopa liikaa itseensä tilanteessa, jossa se oli tappiollisissakin otteluissa hallitsevampi osapuoli.

Maalinteosta on nimittäin tulossa Vegasille kriittiseen aikaan suuri huolenaihe.

Samaan aikaan, kun joukkue on hävinnyt neljästä edellisestä ottelustaan kolme, se on tehnyt 178 minuuttiin tasaviisikoin ainoastaan yhden maalin. Kaikkinensa Golden Knights teki näissä neljässä ottelussa neljä osumaa, joista kaksi tyhjään Vancouver-verkkoon sarjan ratkaisevassa seitsemännessä pelissä.

Vegas toki teki Vancouveria vastaan sarjan alussa kahdesti viisi maalia otteluun, mutta näissäkin peleissä se joutui ahkeroimaan poikkeuksellisella tavalla osumiensa eteen. Vegasin kahdeksan edellisen ottelun laukaisuprosentti on luokaton 6,4.

Vertailuksi mainittakoon, että New York Islandersin, Tampa Bayn, Dallasin ja taannoin pudonneen Coloradon laukaisuprosentit nousevat yli kymmenen. Tilasto hämmentää, sillä paikkojen määrästä tai laadusta ei mikään ole jäänyt kiinni. Golden Knights on kirjannut näissä otteluissa tililleen 82 vaarallista maalipaikkaa, toiseksi eniten kaikista joukkueista.

Toki Vegas on joutunut pelaamaan poikkeuksellisen kuumia veskareita vastaan, mikä osaltaan selittää pientä niiausta tilastoissa. Vancouverin Jakob Markström kuului NHL-kauden parhaimpiin maalivahteihin, eikä Thatcher Demko antanut Markströmin loukkaantumisen jälkeen Vegasille yhtään enempää siimaa.

Silti vastuu viimeistelyn huolellisuudesta on joukkueella itsellään.

Liian kliinistä

Max Pacioretty ja Alex Tuch ovat hoitaneet hommansa, mutta muilla paljon ylistetyillä avainpelaajilla on peiliin katsomisen paikka. William Karlsson on tehnyt kahdeksaan edelliseen otteluun yhden osuman, kuten ovat tehneet myös Jonathan Marchessault, Paul Stastny sekä Reilly Smith. Mark Stone on osunut kahdesti.

Näistä Stonen, Smithin, Marchessaultin sekä Karlssonin teholukemat ovat kaiken lisäksi miinuksella. Näin ei voi missään nimessä kovin kauaa jatkua, mikäli Vegas mielii yltää toisen kerran finaaliin kolmen edellisvuoden aikana.

On ajoittain myös näyttänyt siltä, että jatkuva selkeä pelillinen hallinta on tehnyt Vegasille niin sanotusti temput. Kun peli on koko ajan mukavasti omissa näpeissä, terävin ote maalinteon tukitoimista alkaa rapistua. Maalille ajaminen, irtokiekkojen jahtaaminen, maskin tekeminen ja niin edelleen.

Vegasin pelaamisesta on tullut liian kliinistä.

Chicago ja Vancouver asettelivat Vegasille itse asiassa pienen ansan konferenssifinaaleihin. Chicagon ja Vancouverin kanssa Vegas sai pelata kliinistä taitokiekkoa, missä maalipaikkoja vaihdeltiin avoimin mielin vailla perinteistä kovaa pudotuspelien fyysistä elementtiä.

Thatcher Demko Vancouverin maalilla.
Vegas sai Chicagoa ja Vancouveria vastaan mässäillä maalipaikoilla.Getty Images

Kun nyt vastaan luistelee iso ja ilkeä Dallas, joka vieläpä näytti lisänneen hiekkapaperielementtejä peliinsä, maalinteon tukitoimilla on aiempaakin korostuneempi merkitys. Mikäli Vegas ei nopealla tahdilla löydä peliinsä oikeaa kovuutta ja nöyryyttä, sille käy coloradot ja se löytää itsensä 0–2-tappioasemasta ennen kuin sarja ehtii kunnolla edes alkaa.

Kaikki pelaajat ja joukkueet ajautuvat toisinaan keskelle kuivaa kautta, jolloin yksikään laukaus ei tunnu löytävän tietään maalitolppien väliin. Joskus kyse on puhtaasti huonosta onnesta, mutta harvemmin. Kun puhutaan Vegasin orastavasta maalinteko-ongelmasta, sattumalla on sen kanssa vain vähän tekemistä.

Vegas ei ollut sunnuntaina valmis konferenssifinaalien avausosaan. Se pelasi ihan kohtalaisesti, mutta ei tasolla, jota voittaminen tässä vaiheessa vaatii. Se jatkoi siitä, mihin se Vancouveria vastaan jäi, eikä se tule riittämään alati peliään kehittänyttä Dallasia vastaan mihinkään.

Maaleista on maksettava NHL:n pudotuspeleissä kovaa hintaa, eikä Golden Knights ole sitä ollut viime aikoina valmis maksamaan.

Vegas tulee parantamaan sarjan edetessä, se lienee varmaa. Aikaa kurssin oikaisuun ei kuitenkaan ole paljoa, sillä tilastotkin osoittavat murskaavalla tavalla sen, miten vaikeaa seitsemän ottelun sarjassa on nousta 0–2-tappioasemasta. Siinä tilanteessa pitäisi voittaa neljä viidestä.

Keskiviikon ottelussa Vegasin selkä on ensimmäistä kertaa tänä kesänä seinää vasten. Sen luulisi näkyvän oikeanlaisena epätoivona sekä armottomana nälkänä myös maalintekotilanteissa.

Lue myös:

Dallas Stars voitti tällä tavalla edellisen kerran 20 vuotta sitten – Heiskasen pistehurjastelu katkesi, kun joukkue otti ensimmäisen kiinnityksen Stanley Cupin finaaliin

Columbus Blue Jackets lainaa Veini Vehviläisen JYPille

Kommentti: Islanders teki tempun, johon se pystyi edellisen kerran, kun Paavo Lipponen valittiin SDP:n johtoon ja Backstreet Boys perustettiin – altavastaajan lento ei enää yllätä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat