Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tutkimus: lukuisat Suomessa pelaavat jääkiekkoilijat kuormittuvat työssään, eivätkä saa ongelmiin apua – "Urheilu ei tee immuuniksi stressille tai mielenterveyden ongelmille"

SM-liigassa pelaavien jääkiekkoilijoiden työhyvinvointia tutkittiin nyt tiettävästi ensimmäistä kertaa. 

työhyvinvointi
Iikka Kangasniemi ja Topi Jaakola SM-liigan ottelussa
Iikka Kangasniemi (vas.) ja Topi Jaakola SM-liigan ottelussa syksyllä 2019.AOP

– Erilaisia terveyskyselyitä on kyllä tehty, mutta työhyvinvointia ei ole juurikaan tutkittu, Niilo Konttinen kertoo.

Konttinen on Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) johtava asiantuntija ja psykologi. Hän on ollut mukana toteuttamassa jääkiekkoilijoille suunnattua kyselytutkimusta Kuormittavuustekijät, koettu stressi, työtyytyväisyys ja sosiaaliset tukiverkostot ammattilaisjääkiekkoilijan arjessa. Tutkimuksen muut tekijät ovat Kaisu Mononen ja Topi Jaakola.

Konttisen mielestä tutkimuksen huomiota herättävin tulos oli, että lukuisat pelaajat kokevat työssään stressiä.

– Joka viides vastaaja arvioi kärsineensä kuormituksesta, joka vaikutti hyvinvointiin negatiivisesti. Lukumäärä on merkittävä, kun miettii, kuinka monta pelaajaa jokaisessa joukkueessa on. Siellä on aika paljon pelaajia, jotka tarvitsisivat apua työhyvinvointiin, hän sanoo.

Tutkimuksessa arvioidaan, että viime kaudella SM-liigassa oli yhteensä 419 pelaajaa. Kyselytutkimukseen vastasi 223 kotimaan pääsarjan ammattikiekkoilijaa. Useampi kuin joka neljäs pelaaja kertoi, ettei hänellä ollut ketään, keneltä olisi pyytänyt kauden aikana apua ongelmiin.

Konttinen toivoo, että jääkiekkoilijoiden ja muidenkin huippu-urheilijoiden työssä jaksamiseen kiinnitettäisiin nykyistä enemmän huomiota.

– Urheilijat nähdään usein esikuvallisina ja terveinä, mutta urheilu ei tee immuuniksi stressille tai mielenterveyden ongelmille. Monet asiat huippu-urheilussa ovat lisäksi sellaisia, jotka altistavat henkisen puolen ongelmille, Konttinen muistuttaa.

Tällaisia tekijöitä ovat Konttisen mukaan esimerkiksi työn julkisuus ja tulosvastuu.

Tutkimuksen positiivisista tuloksista Konttinen nostaa esiin sen, että noin joka neljäs kyselyyn vastanneista pelaajista arvioi kauden aikana kokemansa stressin määrän alhaiselle tasolle. Toinen mieluisa tulos tuli ulkomaalaispelaajien vastauksista.

– Ulkomaiset pelaajat olivat tyytyväisiä työolosuhteisiinsa. Ja heillä oli laajempi sosiaalinen tukiverkosto kuin suomalaispelaajilla.

Tutkimuksen tavoitteena oli kerätä pelaajien kokemuksista tietoa, jota voidaan hyödyntää heidän terveytensä, jaksamisensa ja hyvinvointinsa tukemisessa. Aineisto kerättiin tämän vuoden helmi-maaliskuun vaihteessa, juuri ennen kuin koronapandemia päätti ennenaikaisesti liigakauden. Tutkimus toteutettiin kyselylomakkella.

– Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistys oli tässä mukana, niin oli helppoa saada kontakti pelaajiin, Konttinen kiittelee.

Niilo Konttinen ja Topi Jaakola ovat maanantaina Radio Suomessa kello 18.08 kuultavan Urheiluhullut-ohjelman vieraina.

Lue myös:

Julkisuutta vältellyt Pasi Nurminen kertoo nyt, miksi vetäytyi Pelicans-valmennuksesta: "Jonkinlainen työuupumus, kun on 2–3 viikkoa nukkumatta"

Huipulle tähtäävien urheilulukiolaisten jaksamisesta uutta tietoa: Joka kolmannella uupumusta ja motivaatio-ongelmia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat