Hyppää sisältöön

Kommentti: Djokovicin skandaalinkäryinen vuosi sai uskomatonta jatkoa – hylkäyksellä voi olla suuri vaikutus tennishistoriaan

Novak Djokovic on saanut useita kolhuja maineeseensa tämän vuoden aikana. Nyt hän menetti myös hienon mahdollisuudeen ottaa kiinni Roger Federeriä ja Rafael Nadalia, kirjoittaa Yle Urheilun Sakari Lund.

Novak Djokovic poistuu kentältä hylkäyksen jälkeen. Kuva: Getty Images

Tenniksen maailmanlistan ykkösen Novak Djokovicin vuoden ensimmäinen tappio tuli tavalla, jota kukaan ei varmasti osannut odottaa. Djokovic heitettiin ulos Yhdysvaltain avoimista, kun hänen turhautuneena lyömänsä pallo osui linjatuomaria kurkkuun. Hän myös menettää turnauksessa hankkimansa palkintorahat.

Päätös oli kova, mutta ehdottomasti oikea. Pelaaja on vastuussa tekemisistään. Djokovic ei lyönyt palloa tahallaan päin linjatuomaria, mutta hän löi sen vihaisena ja kovalla vauhdilla. Linjatuomari sai pallon kurkkuunsa ja putosi kentän pintaan. Onneksi hänelle ei käynyt pahemmin. Voidaan myös sanoa, että Djokovicin olisi pitänyt tietää, että linjatuomari on siinä suunnassa, mihin hän pallon löi.

Djokovic ei myöskään parantanut tilannetta sillä, että hän poistui ottelun jälkeen paikalta menemättä lehdistötilaisuuteen. Myöhemmin hän pahoitteli tapahtunutta sosiaalisessa mediassa.

Turnauksesta hylkääminen on hyvin harvinaista, mutta aina joskus niitä tapahtuu. Djokovicin tapauksen kanssa samantyyppinen oli brittien suosikkipojan Tim Henmanin hylkäys Wimbledonin nelinpelistä vuonna 1995, kun hän löi samalla tavalla vahingossa pallolla pallotyttöä. Vastaava tilanne oli myös Denis Shapovalovilla vuonna 2017 Davis Cupissa. Hänen lyömänsä pallo osui päätuomarin silmään.

John McEnroe heitettiin ulos Australian avoimista vuonna 1990, mutta tapaus oli erilainen. McEnroe sai silloin kolme varoitusta samassa ottelussa. Viime vuosilta muistetaan David Nalbandianin potku linjatuomarin edessä olleeseen mainokseen Queen's Clubilla 2012. Linjatuomarin jalkaan tuli verta vuotava haava ja argentiinalaisen turnaus päättyi siihen.

Djokovicin vuosi tenniskentillä on kulkenut voitosta voittoon, mutta muuten serbi on saanut pahasti kolhuja maineeseensa. Djokovicin järjestämä hyväntekeväisyyskiertue Balkanilla kesäkuussa oli todellinen viruslinko. Katsomot olivat täynnä ihmisiä, turvavälejä ei noudatettu, pelaajat halailivat ja kättelivät sekä juhlivat yökerhossa. Useampi pelaaja sai koronaviruksen, mukaan lukien Djokovic itse.

Keväällä Djokovic herätti hämmennystä keskustelemalla Instagram-lähetyksessään siitä, että ihminen voi muuttaa veden koostumusta tai puhdistaa saastuneen veden pelkillä ajatuksillaan. Näiden päälle eilinen tapaus US Openissa ei ainakaan paranna serbin julkisuuskuvaa.

Hylkäyksen myötä Djokovic menetti erinomaisen mahdollisuuden ottaa kiinni Roger Federeriä ja Rafael Nadalia. Kolmikon kilpailu kaikkien aikojen Grand Slam -turnausvoittojen määrässä on jo pitkään ollut suuren kiinnostuksen kohteena. Listan kärjessä olevalla Federerillä titteleitä on 20, Nadalilla 19 ja Djokovicilla 17. Djokovic oli ylivoimainen voittajasuoskikki US Openissa Nadalin ja Federerin poissaollessa. WImbledon peruuntui kesällä ja siinäkin Djokovic olisi ollut ykkössuosikki.

Toisaalta voi olla hyvä, että Djokovic ei voita tätä turnausta. Siitä olisi riittänyt puhetta, että mestaruus tuli halvalla, kun pahimmat kilpailijat eivät olleet mukana. Vaikka Djokovic on ollut viime vuosina maailman paras, yleisön suosiossa hän on jäänyt selvästi Federerin ja Nadalin varjoon.

Djokovicin hylkäys tarkoittaa myös sitä, että miesten puolella saadaan vihdoin uusi Grand Slam -voittaja. Mukana on vielä 12 pelaajaa, mutta kukaan heistä ei ole Grand Slam -turnausta voittanut, kun yllä mainittu kolmikko on vienyt lähes kaiken viimeisen 15 vuoden aikana. Suurimmat suosikit tässä vaiheessa ovat Daniil Medvedev, Dominic Thiem ja Alexander Zverev.

Lue myös: