Hyppää sisältöön

Lumilautailun nuori taituri Rene Rinnekangas kuntoutui nilkkaleikkauksesta ja hamuaa Pekingin olympiakisoihin: "Tärkein tavoite on saada alkukaudella tuntuma lautaan takaisin"

Lumilautailun maailmancupista on ehditty perua jo kauden kolme ensimmäistä osakilpailua

Kuva: Markku Rantala / Yle

Lumilautailu on tunnetusti laji, jossa sattuu ja tapahtuu. Pahimmillaan nimenomaan sattuu, kuten kävi Suomen lumilautailun huippuihin kuuluvalle Rene Rinnekankaalle. Rinnekangas, 20, loukkasi viime vuoden loppupuolella nilkkansa ja nuori huippulaskija pääsi vasta pari kuukautta sitten kunnolla leikkauspöydälle.

– Laskin koko kauden murtuneella nilkalla ja söin särkylääkettä, mutta pystyin vetämään kauden loppuun. Kun kausi päättyi maailmantilanteen takia, niin pääsin vihdoin leikkaukseen. Tässä ollaan ja nyt nilkka tuntuu hyvälle, Rene Rinnekangas kuvailee tilannettaan.

Rinnekankaan jalan operoineen ortopedin Mikko Kirjavaisen uutiset huippulautailijan kunnosta ovat lupaavat.

– Leikkauksesta on kuusi viikkoa aikaa ja tarkastuksessa hän teki juuri hyvät hypyt. Totesimme yhteisesti, että nilkka on hyvässä kunnossa. Muutaman viikon päästä Rene on taas täydessä iskussa, ortopedi Kirjavainen sanoo.

Lumilautailun maailmancupkauden piti startata jo viime kuussa Uudesta Seelannista, mutta maailmantilanteen takia avaus peruttiin. Tulevat maailmancupin kilpailut Italiassa ja Unkarissa on myös peruttu, eikä joulukuun Kiinan osakilpailun kohtalosta ole mitään tietoa. Rinnekangas muiden mukana elää suuren epävarmuuden keskellä koko kauden kohtalosta.

– Hyvä kysymys, sillä en tiedä itsekään vastausta milloin päästään kunnolla laskemaan. Tekisi mieli päästä taas laskemaan, kun nilkkakin on terve. Luultavasti Rukalla voidaan ensi kuussa laskea ja siitä sitten varmastikin suunnataan Eurooppaan, hän pohdiskelee.

– Into on kova. Toivottavasti maailmancupin kisoja ei enää peruttaisi vaan niitä pystyttäisiin jossain muodossa järjestämään.

Rinnekankaan tavoitteet ovat ainakin alkukaudesta maltilliset, jos isompia kilpailuja pystytään lumilautailussa ylipäänsä järjestämään.

– Nyt ei ole muuta tavoitetta, kuin että pääsisi alkukaudesta mahdollisimman paljon laskemaan ja saamaan tuntumaa lautaan. Siinä on se alkukauden tärkein tavoitteeni.

– Jos olympiakarsintoja järjestetään niin siellä tulee tietysti pyörittyä, Rinnekangas toteaa.

Rinnekangas haikailee takaisin lumille. Kuva: imago/Xinhua/All Over Press

Mainetta maailmalla

Rene Rinnekangas on ehtinyt niittää taidoillaan jo kansainvälistä mainetta maailmalla. Iisalmelainen otti talvella 2019 slopestylen hopeaa lajin arvostetussa X-Gamesissa Coloradossa. Viime talvena Rinnekangas teki hienon aluevaltauksen, kun hän voitti lajipiirissä arvostetun X-Games Real Snow – videokilpailun ja vieläpä nilkka murtuneena koko projektin aikana.

Kutsukilpailussa ideana oli itse tehty ja kuvattu video, jossa kilpailija laittaa kaikki taitonsa näytille kaupunkiolosuhteissa. Rinnekankaan suoritus arvioitiin näyttävimmäksi sekä tuomaristossa että yleisöäänestyksessä. Kilpailun arvoa korostaa se, että siihen valittiin vain kuusi huippulaskijaa koko maailmasta ja kilpailijoiden laskut olivat näkyvästi esillä yhdysvaltalaisen TV -jätin ESPN:n lähetyksissä. Rinnekankaan kilpailuvideon kuvasi ja editoi Anton Kiiski.

– Tuo kilpailu oli itselleni todella merkittävä. Jos se, että pääsin siihen kisaan mukaan niin fiilikseni oli, että voi saakeli. Olinhan itsekin jo pikkupoikana katsellut niitä videoita, Rinnekangas innostuu.

– Oli upea kunnia olla mukana siinä kilpailussa ja olinhan unelmoinut pitkään, että haluaisin olla mukana siinä kilpailussa. Se oli todella sen arvoista ja olin aivan fiiliksissä, hän hehkuttaa hymyillen.

Rinnekangas teki olympiadebyyttinsä Pyeongchangissa 2018. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Olympiakisat ja lyhytelokuva lumilautailijan elämästä

Suomella on menestyksekäs lähihistoria lumilautailussa, jota harva edelleenkään hahmottaa. Neljissä peräkkäisissä talviolympiakisoissa Suomi on joka kerta ottanut mitalin, kun Markku Koski, Peetu Piiroinen sekä Enni Rukajärvi ovat nousseet olympiakisojen mitalikorokkeelle. Rukajärvi vieläpä kahdesti. Olisiko Rene Rinnekankaan vuoro jatkaa sinivalkoisia perinteitä ja napata olympiamitali seuraavissa Pekingin kisoissa talvella 2022?

– Heh, paineita puskee, hän nauraa.

– Tottakai iso tavoitteeni on päästä ensinnäkin olympiakisoihin, mutta lähdetään ensin viemään läpi karsintakilpailuja. Toki olympiakisat on sellainen kilpailu, jossa haluan olla mukana ja laskea hyvin.

– Ei muuta kuin olympiakisoja kohti.

Iisalmelainen pääsi haistelemaan olympiakisojen fiilistä jo kaksi vuotta sitten Etelä-Koreassa slopestyle ja big air -kilpailuissa. Rinnekankaan kisamatkaa varjosti kuitenkin ilkeä käsivamma.

– Nyt olen nähnyt entistä enemmän kilpailumeininkiä isoissa kisoissa ja sitä, mitä maailman huipputaso on. Koen, että itselläni on nyt enemmän kokemusta. Jos paikka nyt ”napsuisi” niin hienolla fiiliksillä lähtisin olympiakisoihin

Rene Rinnekankaan parhaat kilpavuodet ovat vasta edessäpäin. Nuoren huippulaskijan tulevaisuuden visiot lumilautailun parissa ovat selvät. Itse kilpailemisen ohella suunnitelmissa on muutakin.

– Olisi hienoa kiertää eri kilpailuja. Olen päässyt jo eri kutsukilpailuihin ja niitä tulee varmasti tulevaisuudessa kierrettyä. Olen niistä ihan fiiliksissä ja niihin panostan paljon.

– Olisi upeaa tehdä myös eräänlainen lyhytelokuva omasta laskijan urasta, positiivisen elämänasenteen tunnetusti omaava Rinnekangas visioi.

Lue myös: