Suora

 • Urheilustudio 23.1.
 • Naisten yhdistelmäkilpailu, Lahti
 • Urheilustudio 23.1.
 • Yhdistetyn MC: Lahti, joukkuekilpailun mäkiosuus HS 130
 • Joukkuesprintin mäkiosuus HS 130, Lahti
 • Monte Carlo, live EK 10
 • Urheilustudio 23.1.
 • Kitzbühel, miesten syöksylasku
 • Urheilustudio 23.1.
 • Miesten yhdistelmä kilpailu, Lahti
 • Ampumahiihdon MC:Anterselva, naisten yhteislähtö
 • Urheilustudio 23.1.
 • Naisten yhteislähtö, Anterselva
 • Ampumahiihdon MC: Anterselva, miesten viesti
 • Urheilustudio 23.1.
 • Joukkuesprintin hiihto-osuus, Lahti
 • Urheilustudio 23.1.
 • Mäkihypyn MC: Lahti, joukkuemäki HS 130
 • Joukkuemäki HS 130, 1. kierros, Lahti
 • Urheilustudio 23.1.
 • Urheiluruutu
 • Joukkuemäki HS 130, 2. kierros, Lahti
 • Urheilustudio 23.1.
 • Miesten viesti, Anterselva
 • Äidin ja mummin teränjäljissä - Emmi Peltonen on taitoluistelija kolmannessa sukupolvessa
 • Monte Carlo, lauantain huippuhetket
 • Urheiluruutu

Kalevan kisojen aikaan saapunut vihaviesti oli Kristiina Mäkelälle viimeinen pisara – kolmiloikkaaja puhuu nyt kohtaamastaan häirinnästä: "Mitä jos nuoret saavat samaa kohtelua?"

Moninkertainen arvokisakävijä Kristiina Mäkelä tietää, millaista on joutua häiriköiden kohteeksi. Tiistaina julkaistu suuri urheilijatutkimus osoittaa, ettei hän ole kokemustensa kanssa yksin.

häirintä
Suomen kolmiloikan ykkösnimi Kristiina Mäkelä halusi nostaa kauden päätteeksi esiin monen urheilijan kohtaaman ongelman.
Suomen kolmiloikan ykkösnimi Kristiina Mäkelä halusi nostaa kauden päätteeksi esiin monen urheilijan kohtaaman ongelman. Kimmo Hiltunen/Yle

"Minkä h*** takia pitää lähtee kisoihin diivailemaan, pysy s** pois, jos täytyy pelleillä. Hävettää."

Facebookissa kirjoitettu yksityisviesti saapui moninkertaiselle arvokisakävijälle Kristiina Mäkelälle Kalevan kisojen kolmiloikkafinaalin jälkeen. Polvivammasta kärsinyt Mäkelä, 27, oli hypännyt hetkeä aiemmin Turussa Suomen mestaruuteen tuloksella 13,61.

Mäkelä luki viestin pari viikkoa myöhemmin palattuaan kotiin polvijänteen puhdistusleikkauksesta. Tuntemattoman henkilön vihanpurkaus oli urheilijalle viimeinen pisara. Mäkelä julkaisi sosiaalisen median sivullaan vahvan kannanoton somekiusaamista ja -häirintää vastaan.

– Tuollaista ei voi nostaa esiin kisakaudella, koska siitä tulisi liian suuri juttu. Asian saama julkisuus häiritsisi vielä enemmän kuin yksittäinen viesti. Nyt tästä on kuitenkin aika puhua, polvioperaatiosta toipuva Mäkelä sanoo Yle Urheilulle.

Suomen yleisurheilun ehdottomiin kärkinimiin kuuluva Mäkelä on saanut viime vuosina useita häirintäviestejä. Osassa on haukuttu urheilijan suorituksia tai ulkonäköä, osa on ollut seksuaalista häirintää. Mäkelää on muun muassa pyydetty poseeraamaan rivommin sosiaalisen median kuvissaan ja hänen ulkonäköään on kommentoitu tavalla, joka on tuntunut ahdistavalta.

– Olen joskus saanut videon itsestäni, jonka yhteydessä luki “oi, näytätpä hyvältä”. Siinä oli hidastus takaapäin kuvatusta kävelystäni kisassa, Mäkelä kertoo esimerkin.

– Selvät törkyviestit saa poistettua nopeasti, mutta sitten on ihmisiä, jotka kannustavat minua aluksi ja joille saatan vastata kiitos. Sitten sieltä tuleekin viestiä, että "saisinko sun pikkuhousut". Siinä vaiheessa tajuaa, että nyt pitää ottaa takapakkia.

Mäkelä tietää, ettei hän ole ikävän ilmiön ainoa kohde. Suomen urheilun eettinen keskus SUEK julkaisi tiistaina laajan kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin, miten yleistä seksuaalinen ja sukupuolinen häirintä on suomalaisessa kilpaurheilussa. Tutkimus kohdistui 16-vuotiaisiin ja sitä vanhempiin kilpaurheilijoihin. Siinä oli mukana 48 lajiliittoa.

Noin joka neljäs SUEKin kyselyyn vastanneista yli 9000 urheilijasta kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää. Häirintään olivat syyllistyneet useimmiten toiset urheilijat (35 prosenttia), oma tai toisen urheilijan valmentaja (22 prosenttia) ja kolmanneksi suurimpana ryhmänä yleisö, fanit tai someseuraajat (18 prosenttia).

– Ensimmäinen ajatus on, että kauheaa, Mäkelä kommentoi tutkimustuloksia.

Hän ei ole kuitenkaan yllättynyt. SUEKin tutkimus on jälleen yksi osoitus, ettei urheilu ole erillinen, muun yhteiskunnan ongelmista vapaa saareke.

"Häiritsevät viestit ovat lisääntyneet"

Mäkelä on kohdannut häirintää pääasiassa sosiaalisessa mediassa.

– Muuten olen välttynyt siltä aika hyvin. Pari kertaa olen tuntenut oloni epämukavaksi, kun joku on tullut sanomaan tai väittämään jotain hieman humalassa.

Häiritseviä viestejä alkoi tulla enemmän sen jälkeen, kun Mäkelä oli liittynyt Rion olympiavuonna 2016 kuvapalvelu Instagramiin. Viestejä tulee yleensä kilpailukaudella, kun urheilija näkyy televisiossa ja lehtien sivuilla.

– Viime vuosina häiritsevät viestit ovat lisääntyneet varmasti osin sen takia, että sosiaalisen median ja Instagramin käyttö on yleistynyt. Some ei ole enää vain nuorten juttu.

Kristiina Mäkelä korostaa, että valtaosa sosiaalisen median kautta tulevasta palautteesta on positiivista. Näkyvyys altistaa urheilijan kuitenkin myös häirinnälle.
Kristiina Mäkelä korostaa, että valtaosa sosiaalisen median kautta tulevasta palautteesta on positiivista. Näkyvyys altistaa urheilijan kuitenkin myös häirinnälle.Kimmo Hiltunen / Yle

Tilanne on ristiriitainen. Sosiaalisen median tarjoama näkyvyys avaa parhaimmillaan tärkeitä ovia sponsorimarkkinoilla ja mahdollistaa tiiviimmän yhteydenpidon faneihin ja urheilun ystäviin. Mäkelä muistuttaakin, että valtaosa sosiaalisessa mediassa tulevasta palautteesta on positiivista ja kannustavaa.

Virtuaalimaailma osaa olla kuitenkin myös armoton.

– Olen nähnyt kyyneleitäkin sen vuoksi, että sosiaalisessa mediassa puhutaan ilkeitä. En muista, olenko itse vuodattanut niitä, mutta ainakin muutamat tutut ovat. Se tuntuu totta kai pahalta, Mäkelä sanoo.

Mäkelä sanoo oppineensa käsittelemään sosiaalisen median varjopuolia. Vuodet suomalaisten suosikkilajin valokeilassa ovat karaisseet.

– Valitettavasti siihen on ehtinyt turtua. Minulla on käytäntö, että estän häirintäviestejä lähettävän ihmisen ja poistan hänen viestinsä, jotta saisin asian mielestäni.

Mäkelä on enemmän huolissaan urheilijanaluista, joilla ei ole samanlaista kokemusta tai tukiverkostoa.

– Olin jo 24-vuotias, kun menin sosiaalisen median maailmaan ja sieltä alkoi tulla ikävää kommenttia. Minä kestän tämän, mutta entä nuoret urheilijat, jotka eivät ole vielä löytäneet itseään tai yhtä itsevarmoja? Mitä jos he saavat samaa kohtelua?

– Kun tein somepäivityksen aiheesta, muutamat vanhemmat kertoivat minulle, että heidän alaikäisille tyttärilleen tulee jo kommenttia “tuleekohan tuosta yhtään mitään, lyön vetoa ettei”. Eli ihan samantasoista settiä, mitä minulle tulee.

Useita syitä taustalla

Mäkelä on pohtinut, mistä häirintä johtuu. Hän uskoo, että taustalla ovat usein haukkujan omat ongelmat, ymmärtämättömyys ja sosiaalisen median tarjoama anonymiteetti, jonka varjolla on helpompaa huudella, mitä sattuu.

Mäkelä kokee, että tietyt urheilumaailmassa yleistyneet ilmiöt ovat olleet omiaan altistamaan urheilijoita häirinnälle.

– Urheilijat ovat erilaisia. Toisten urheilijoiden Instagram-tilit ovat täynnä bikini- tai jopa alusvaatekuvia tai katsojia provosoivia asentoja. Kun niitä nähnyt katsoo sitten minun tiliäni, hän voi ajatella, että näitähän voi pyytää, kun niitä on muillakin. Meilläkin on osittain vastuu, mitä julkaisemme.

Kristiina Mäkelä oli yksi neljästä suomalaisurheilijasta, joka ylsi 2010-luvulla niin olympia-, MM- kuin EM-finaaliin.
Kristiina Mäkelä oli yksi neljästä suomalaisurheilijasta, joka ylsi 2010-luvulla niin olympia-, MM- kuin EM-finaaliin.

Moniin kuviin urheilija ei voi itse vaikuttaa. Mäkelä ottaa esimerkiksi viime vuoden Dohan MM-kisoissa kritiikkiä keränneet kamerat, joilla urheilijoita kuvattiin alhaalta radan pinnasta. Kolmiloikkaajille kyseiset kamerakulmat olivat tulleet tutuiksi jo aiemmista kansainvälisistä suurtapahtumista.

– Radan pintaan on pantu arvokisoissa kameroita niin, että ne kuvaavat suoraan urheilijan haaroväliä. Olen kokenut sen seksuaaliseksi häirinnäksi, vaikkei sitä tee kukaan ihminen suoraan. Joku on antanut luvan asettaa jalkoväliäni kuvaavan kameran, joka ottaa sarjatulella kuvia, kun loikkaan.

– Kamerat eivät häiritse suoritustani, koska sitä on oppinut sietämään kaikenlaista. Ne herättävät kuitenkin kysymyksen, kuinka paljon minun on siedettävä. Olenko vain peliväline, jolla ei ole sananvaltaa, miten minua kuvataan?

Tärkeintä hakea apua

Mäkelä toivoo esiin nostamiensa kokemusten ja SUEKin tutkimuksen herättävän urheiluväessä laajaa, itsekriittistäkin keskustelua. Yleisurheilijan mukaan avoimuus on väistämätön tie, jos asioiden halutaan muuttuvan parempaan.

– Me suomalaiset emme ole kärjistetysti sanottuna kaikista sosiaalisimpia ihmisiä. Emme halua mennä tilanteisiin, joissa voisi syntyä konfliktia tai kertoa ensimmäisenä murheitamme yleiseen tietoisuuteen.

Mäkelän mukaan on ensiarvoisen tärkeää, että häirintää kokenut urheilija löytäisi jonkun, jolle uskaltaisi kertoa kokemuksistaan.

– Ja että se taho tekisi aidosti jotain eikä yrittäisi piilotella asiaa mainehaittojen pelossa.

Mäkelä muistuttaa, että apua voi hakea myös kokeneemmilta urheilijoilta.

– Sosiaalinen media on helppo paikka lähestyä niissäkin asioissa. Toisilta urheilijoilta voi aina kysyä neuvoa, jos ei uskalla puhua valmentajalle tai muille lähellä oleville ihmisille. Olen saanut siten itsekin paljon apua.

Lue myös:

Tutkimus antaa karun kuvan Suomen kilpaurheilusta: joka kolmas nainen kokenut seksuaalista häirintää, todennäköisimmin kohteena 16-vuotias maajoukkueurheilija

Suomalaisen huippu-urheilijan pysäyttävä puheenvuoro maajoukkueen häirintäkulttuurista – "Zoomaillaan kisoissa otettuihin kuviin ja katsotaan, mitä näkyy vaatteiden läpi"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat