Suora

  • Urheiluruutu

Suomalaiset urheiluseurat ovat pulassa Pohjois-Amerikasta saapuvien vahvistusten kanssa – työluvan saaminen voi kestää kolme kuukautta: "Meille mahdoton ajatus"

Koronarajoitukset ovat tehneet ulkomaalaispelaajien maahan tulemisesta ajoittain erittäin haastavaa.

urheilu
Alex Campbell puolustaa Windsorin yliopistojoukkueen paidassa Ryersonin Adika Peter-McNeilliä.
Lahti Basketballin kanadalaisvahvistus Alex Campbell (vas.) pääsi jo lentokentän portille, mutta hänet käännytettiin takaisin kotiin. Kuvassa Campbell puolustaa Windsorin yliopistojoukkueen paidassa Ryersonin Adika Peter-McNeilliä. Rick Madonik / Getty Images

LAHTI. Lahti Basketballin harjoitukset päävalmentajan Pieti Poikolan johdolla ovat vauhdissa jo aamuseitsemältä.

Koronasäädösten takia treeneissä ovat mukana vain kolme Suomeen saapunutta amerikkalaispelaajaa, jotka ovat antaneet negatiivisen tuloksen koronavirustestissä, mutta ovat edelleen karanteenissa.

Ennen tätä hetkeä töitä oli takana jo paljon, kun pelaajat lähtivät matkaan eri puolilta Yhdysvaltoja. Lahti Basketballin toiminnanjohtajan Roope Suonion mukaan tiukat rajamuodollisuudet ovat lisänneet työtaakkaa merkittävästi.

– Normaalissa tilanteessa pelaajille ostetaan lentoliput ja laitetaan asunnot kuntoon, mutta nyt on ollut aikamoinen paperisota käynnissä, että olemme saaneet pelaajia tänne. Voisin sanoa, että koronan takia työmäärä on tuplaantunut kertoo Lahti Basketballin toiminnanjohtaja Roope Suonio.

– Pelaajat pitää valmistaa siihen, että tulee kaikenlaisia kysymyksiä. Seurana yritimme valmistaa heidät mahdollisimman hyvin jokaiseen mahdolliseen kysymykseen. Tuotimme myös kaikkia mahdollisia dokumentteja, jotka auttaisivat heitä pääsemään tänne. Olemme onnellisessa tilanteessa, että kolme pelaajaa on päässyt tänne, jatkaa Suonio.

Vaikka lahtelaisseuralla on jo kolme amerikkalaispelaajaa osittaisessa harjoistusvahvuudessa mukana, jatkuu ilmasiltajumppa Atlantin yli edelleen. Kanadalaisvahvistus Alex Campbell pääsi jo lentokentällä portille saakka ennen kuin hänet käännytettiin takaisin kotiin. Campbellin voimassa oleva työsopimus ei riittänyt Kanadan viranomaisille toisin kuin Yhdysvalloissa.

– Keskustelimme neljä tuntia eri viranomaisten ja Suomen suurlähetystön kanssa. Lopputulema oli, että hänen piti lähteä kotiin. Nyt työlupaprosessi on käynnissä, mutta ongelma on se, ettemme tiedä kuinka kauan se kestää. Olemme tehneet kiirehtimispyynnön, mutta hänen työsopimuksensa alkoi jo syyskuun alussa. Campbell harjoittelee meidän ohjeiden mukaan, mutta työpaikalla häntä ei vielä näy, naurahtaa Suonio.

Roope Suonio on Lahti Basketballin toiminnanjohtaja.
Lahti Basketballin toiminnanjohtajan Roope Suonion kädet ovat täynnä töitä.Juha-Petri Koponen / Yle

Koronan aikana monista normaalista asioista on tullut hyvinkin haastavia. Nyt Lahdessa tiedetään, että Kanadassa vaaditaan voimassa oleva työlupa ennen Suomen saapumista. Vielä viime kaudella työlupa-asiat hoidettiin kuntoon, kun pelaaja oli jo Suomessa.

Asian tekee mutkikkaaksi se, että naapurimaasta Yhdysvalloista rajaviranomaisille riitti todisteeksi voimassa oleva työsopimus.

– Campbell lensi Kanadan sisällä 3000 kilometriä Suomen suurlähetystöön tunnistautumaan. Siitä tuli taas extrahommia meille ja tietysti myös vaivaa pelaajalle. Hän on meille tärkeä palanen joukkueeseen ja teemme kaikkemme, että hän pääsee paikalle mahdollisimman nopeasti, linjaa Suonio.

– Meille on sanottu, että työluvan saaminen voi kestää maksimissaan kolme kuukautta, mutta tässä tilanteessa se on meille mahdoton ajatus. Olemme tehneet kaiken tarvittavan. Toivottavasti hakemus käsiteltäisiin mahdollisimman nopeasti, että hän pääse karanteeniin Suomeen, ja pian joukkueen mukaan.

"Koripallon puolella ei ole vastaavia ongelmia"

Naisten lentopallon Mestaruusliigassa pelaavan Kuusamon Pallokarhujen riveissä on nähty viime kausien aikana lukuisia ulkomaalaisvahvistuksia, eikä alkava kausi tee poikkeusta.

Pallokarhuissa on päästy hiukan helpommalla kuin Lahdessa, koska viidestä vahvistuksesta kolme ovat tulleet Suomeen eri puolilta Eurooppaa. Ruotsalaiset keskipelaajat Jonna Wasserfeller ja Linda Andersson sekä israelilainen hakkuri Polina Malik pääsivät Suomeen ilman ongelmia.

– Pelaajat pääsivät ilman vaikeuksia Suomeen. Ostimme vain lentoliput, eikä lentomatkojen aikana ollut mitään ongelmia, sanoo Pallokarhujen puheenjohtaja Tarmo Ronkainen.

Yleisen käytännön mukaan Pallokarhujen vahvistukset ovat Suomeen saavuttuaan viettäneet kaksi viikkoa karanteenissa. Nyt kolmikko on harjoitellut jo parin viikon ajan joukkueen mukana.

Kaksi tärkeää pelasta uupuu edelleen kuusamolaisryhmästä.

– Haastetta meillä on riittänyt kahdesta amerikkalaispelaajasta. Normaalisti työlupa on haettu silloin, kun pelaajat ovat saapuneet tänne. Nyt kaikki pitää olla hoidettuna etukäteen, että pelaajat pääsevät Suomeen. Pelaajat pääsevät lähtemään Yhdysvalloista vasta sitten, kun kaikki lupa-asiat ovat kunnossa.

– Sehän tässä vähän ihmetyttää, koska koripallon puolella ei ole ollut vastaavia ongelmia. Siellä pelaajien lisäksi myös perheenjäseniä on tullut Suomeen. En tiedä, onko Yhdysvalloissa erilaisia sääntöjä osavaltioiden välillä, ihmettelee Ronkainen.

Suomeen karanteeniin ilman palkkaa

Myös pelaajat ovat hakeneet erilaisia ratkaisumalleja koronatilanteen takia. Esimerkiksi korisliigassa Joensuun Katajaa edustava 206-senttinen Phil Fayne saapui Pohjois-Karjalaan jo noin kolme viikkoa sitten.

Phil Fayne donkkaa Illinois State University Redbirdsin paidassa NCAA-liigassa.
Phil Fayne donkkaa Illinois State University Redbirdsin paidassa NCAA-liigassa.Keith Gillett / Getty Images

Fayne halusi Suomeen harjoittelemaan Kalifornian vaikean koronatilanteen takia. Amerikkalaispelaaja ei vaatinut karanteenin ajalta lainkaan palkkaa.

– Kaikki Kaliforniassa ja Yhdysvalloissa oli kiinni. Ajattelin, että olisi hyvä tutustua Suomeen ja joukkuekavereihin sekä kulttuuriin. Se oli minulle helppo päätös. Istuin vain kotona, eikä minulla ollut mahdollisuutta harjoitella lainkaan. Koin, että tämä oli hyvä ratkaisu, kertoo Phil Fayne päätöksen taustoja.

Faynen karanteeniaika Joensuussa kului videopelejä pelatessa ja elokuvia katsoessa. Hän pystyi myös hiukan harjoittelemaan negatiivisen koronatestituloksen jälkeen.

– Kävin juoksemassa korttelia ympäri. Pidin huolen tietysti siitä, että etäisyys muihin ihmisiin pysyi riittävän suurena. Lisäksi käytin juostessani kasvomaskia, päättää Fayne.

Lue myös:

Craig Hodges yritti tehdä NBA:ssa samanlaista protestia jo 90-luvulla, mutta yksinäisen miehen vastarinta ei tuottanut tulosta: "Se oli minä vastaan maailma"

Donald Trump tuomitsee NBA-pelaajien poliittiset protestit – "Tuhoaa koripallon"

Salibandyn miesten MM-kotikisat siirretään vuodella, liki puolen miljoonan tappiot – "Tavoitteena on pitää kisat mahdollisimman täysimääräisenä"

Tiukat turvatoimet lentokentällä ja stadionilla – katso videolta ja kuvista, kuinka ruotsalaisurheilijat pidetään omassa kuplassaan Tampereen Ruotsi-ottelussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat