1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Kaunista se ei ollut, mutta nyt Tampa näytti todellisen luonteensa

Jos Islanders ei voita vajaamiehistä Tampaa sen heikkona iltana, toivoa ei juurikaan ole, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Tampa Bayn Nikita Kutsherov upotti viimeisten sekuntien maalillaan NY Islandersin. Kuva: Getty Images

Jos tarkastelee itäisen konferenssin kahta ensimmäistä loppuottelua, avausosa olisi helppo nostaa esiin Tampa Bayn parempana esityksenä. Vakuuttavasti kohti Stanley Cupin loppuotteluita läpi kesän marssinut suursuosikki antoi isän kädestä sitkeälle ja sitoutuneelle New York Islandersille, joka NHL:n inhottavimpana vastustajana tunnetaan.

Tylyt 8-2-lukemat kertoivat Tampan nykyvireestä olennaiseen.

Keskiviikon toinen konferenssifinaali sen sijaan saattoi jäädä monelle mieleen Tampan osalta nihkeänä pelinä. Kiekollinen peli ei pyörinyt, kuten ensimmäisessä kamppailussa eikä tappiokaan varmasti kaukana ollut. Moni varmasti koki Tampan ikään kuin ryöstäneen ottelun itselleen Nikita Kutserovin viime hetken maalilla.

Keskiviikon ottelu oli kuitenkin Tampalta se selkeästi vakuuttavampi suoritus – nyt nimittäin tuuli vastaan.

Sen lisäksi, että Tampa nousi voittoon tappioasemasta, se tappoi jo avauserässä 0–1-tappioasemassa Alex Killornin ulosajon aiheuttaman viiden minuutin jäähyn. Kolmannen erän puolivälissä Bolts tappoi 1–1-lukemissa lähes neljäkymmentä sekuntia kahden miehen alivoimaa.

Brayden Pointin loukkaantuminen oli kova takaisku Tampa Baylle. Kuva: Getty Images

Killornin lisäksi se menetti ottelussa tähtihyökkääjä Brayden Pointin, minkä vuoksi se pelasi ottelun lopussa vain yhdeksällä hyökkääjällä.

Mutta tämä Lightning ei ollut valmis taipumaan. Kiekkokliseitä käyttäen se riisti ja raastoi, taisteli ja tappeli pysyäkseen pelissä mukana. Tämän taistelun ruumiillistumana toimivat sellaiset avainpelaajat kuin Andrei Vasilevski sekä Victor Hedman. Etenkin Boltsin tasoituksen 1–1:een iskenyt Hedman on ollut läpi kesän hirmuisessa vedossa.

Ison, ilkeän ja taitavan Hedmanin loiston pystyy todistamaan helposti paljaallakin silmällä, mutta myös tilastot kertovat hurjaa kieltä ruotsalaisen merkityksestä joukkueelle.

Kun Hedman on ollut jäällä, Tampan maaliero viidellä viittä vastaan on murskaava 16–3. Vaaralliset maalipaikat Tampa on kirjannut nimiinsä Hedmanin ollessa jäällä Natural Stat Trick-sivuston mukaan nimiinsä yli 61-prosenttisesti, laukaukset maalia kohti yli 59-prosenttisesti.

Kaiken tämän päälle yli 28 minuutin jääaikakeskiarvolla operoiva Hedman on iskenyt tiskiin tehot, jotka kelpaisivat monelle hyökkääjälle: 13 (7+6) tehopistettä 15 otteluun! Seitsemän maalia on puolustajalta mykistävä suoritus.

Ei ole siis suurikaan ihme, miksi esimerkiksi Islanders-tähti Matthew Barzal on saanut kahdessa ensimmäisessä ottelussa aikaiseksi yhden syöttöpisteen ja neljä laukausta maalia kohti. Vertailuksi mainittakoon, että Philadelphia-sarjan kahdessa viimeisessä ottelussa Barzal laukoi maalia kohden yhteensä neljätoista kertaa.

Eikä kyse ole yksin Hedmanista.

Tampa Bayn joukkueesta löytyy niin kovuutta, ilkeyttä kuin sitoutumista. Kuva: Getty Images

Tämä Tampa on vähintään yhtä sitoutunut oman maalin varjeluun kuin siitä käyntikortin itselleen tehnyt Islanders. Juuri tämä tosiasia antoi keskiviikon toiselle kiinnitykselle merkittävän lisäarvon. Tampa on taitava, kuten tiedetään, mutta viimeistään nyt unisimmatkin ymmärsivät, miten paljon Tampasta löytyy kovuutta, ilkeyttä ja ennen muuta sitoutumista jääkiekon perusasioihin.

Kaunista se ei ollut, mutta ei se tässä vaiheessa usein voikaan olla.

Voisiko olla niin, että juuri tällaiset likaiset voitot jäivät Tampalta edellisinä vuosina ottamatta?

Islandersille ei voi keskiviikon jälkeen paljon toivoa antaa. Toki loukkaantumiset saattavat aina sekoittaa asetelmia, mutta jos New York ei voita vajaalla pelaavaa Tampaa sen heikkona iltana, milloin se voittaa sen? Viimeisimmän kapinan jälkeen Isles on tilanteessa, missä sen pitäisi voittaa neljä ottelua viidestä.

Tehtävää voi pitää käytännössä mahdottomana.

Ja nimenomaan siksi, että tämä Tampa näyttää oppineen läksynsä. Sillä on edelleen taitoa merkittävästi enemmän kuin vastustajalla, mutta nyt se tappelee pääsystä Stanley Cupin loppuotteluihin niin perustavaa laatua olevan tekemisen kautta, että sen kaatumiseen konferenssien finaalivaiheessa on suoraan sanottuna vaikea enää uskoa.

Tampa on kokenut paljon viime vuosina ja monen pudotuspelipettymykseen jälkeen nuollut haavojaan liian aikaisessa vaiheessa kyyneleitä samalla pyyhkien. Viimeistään itäisen konferenssin toinen loppuottelu näytti, ettei tämä joukkue halua kokea noita painajaisia uudelleen.

Tampan ensimmäinen voitto Islanderista oli viihdyttävä ja vakuuttava spektaakkeli, mutta keskiviikon toisessa ottelussa joukkue näytti todellisen luonteensa – ja se, jos mikään, teki vaikutuksen.

Lue myös:

Tampa Bay ratkaisi dramaattisesti loppusekunneilla – ykköspyssy jätti kaukalon toisessa erässä