1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Tässä ovat suosikit pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi – Miro Heiskanen edelleen mukana kisassa!

Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä listasi pudotuspelikesän parhaat pelaajat toistaiseksi.

Miro Heiskanen on ollut Dallasin tärkein pelaaja pudotuspeleissä. Kuva: Getty Images

Conn Smythe -kisa kuuluu NHL:n pudotuspelien kuumiin puheisiin aina. Kun mukana konferenssifinaalivaiheessa on enää neljä joukkuetta, onkin aika luoda ensimmäinen vakavasti otettava katsaus siihen, ketkä ovat edelleen mukana kamppailemassa pudotuspelien arvokkaimmalle ojennettavasta palkinnosta.

Tavallisesti palkinnon voittamiseen on vaadittu Stanley Cupin voittamista. Palkinnon yli viisikymmenvuotinen historia tuntee ainoastaan viisi tapausta, jolloin palkinto ojennettiin finaalit hävinneen joukkueen pelaajalle. Edellisen kerran näin tapahtui kesällä 2003, kun Anaheimin Jean-Sebastian Giguere pokkasi palkinnon, vaikka hävisi loppuottelut.

Kesällä 2019 palkinto ojennettiin St. Louis -hyökkääjä Ryan O’Reillylle. St. Louis Blues voitti menneellä kaudella seurahistoriansa ensimmäisen Stanley Cupin.

Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä listasi pudotuspelikesän parhaat toistaiseksi. Tähän mennessä selkeä ykköspelaaja on ollut Tampan Brayden Point.

Tampa Bayn Brayden Point on loistanut pudotuspeleissä. Kuva: Getty Images

1. Brayden Point, Tampa Bay Lightning

Pudotuspelien parhaasta pelaajasta ei toistaiseksi synny kummoistakaan debattia. Tampa Bayn Brayden Point on ollut kiistatta playoff-kesän paras pelaaja. Point on jyrännyt uskomattomalla tavalla lähes kaikilla pelin osa-alueilla. Point on toiminut Boltsin hyökkäyspelin käynnistävänä voimana upean luistelun, terävän pelipään sekä hirmuisten kädentaitojen kautta ottelusta toiseen. Ajoittain tarjolla on ollut mykistäviä yksilösuorituksia, kuten konferenssifinaalisarjan avausosan voimakas ajo maalille ohi puolustajan ja veskarin. Columbusta vastaan Point kirjasi tililleen, ei enempää eikä vähempää kuin kaksi jatkoaikaosumaa.

Kun Point on ollut jäällä, Tampa on vienyt maalit viidellä viittä vastaan nimiinsä 18–7 ja vaaralliset maalipaikat peräti 66-prosenttisesti. Kaiken lisäksi Point on erittäin älykäs ja tunnollinen kahden suunnan pelaaja, jolta ei jää puolustusvelvoitteetkaan hoitamatta. Kanadalaishyökkääjä on lisäksi raapinut aloituksia omille yli 56 prosentin tehoilla, lukema on pudotuspelien ehdotonta eliittiä. Pointin huima pudotuspelikesä on tullut Tampalle kreivin aikaan, sillä kapteeni Steven Stamkos on edelleen sairastuvalla, eikä venäläistähti Nikita Kutsherov ole yltänyt odotetulle supertähtitasolle.

Kokonaisuuden huomioon ottaen pudotuspelien selkeästi paras pelaaja.

Tampa Bayn Victor Hedmanissa dominoi otteluissa molempia kenttäpäätyjä. Kuva: Getty Images

2. Victor Hedman, Tampa Bay Lightning

Victor Hedman on pakko nostaa listalle, vaikka yllä mainittu Point todennäköisesti ennen ruotsalaista palkinnon saajaksi valittaisiinkin. Tästä huolimatta Hedmanin sivuttaminen olisi suoranainen rikos, kun puhutaan pudotuspelien parhaista yksilöistä. Monsterimaisella olemuksella ja otteilla operoiva Victor Hedman on pelannut hirmuisella tasolla kuluvana kesänä.

Hedmanissa hämmentää tämän kyky dominoida ottelun tapahtumia lähes täydellisesti molemmissa päissä kenttää. Oli kyse sitten paineen alla pelin avaamisesta, jäähyjen tappamisesta tai maalintekemisestä, Tampa-puolustaja hoitaa kaiken. Vai mitä sanotte seitsemästä tehdystä maalista. Tai siitä, että Hedmanin ollessa jäällä Tampaa vastaan on tänä kesänä tehty viidellä viittä vastaan kolme (!) osumaa. Siis kolme osumaa 297 minuutissa!

Maalipaikat on kirjattu Tampan eduksi Hedmanin aikana 57-prosenttisesti, vaaralliset maalipaikat lähes 62-prosenttisesti. Kun tähän vielä lisätään ruotsalaisen kyky siivota oman maalin edustaa, kokonaispaketti nousee tasolle, jollaista tuskin toista maailmasta löytyy. On kokoa, liikettä, taitoa ja sopivassa suhteessa ilkeyttä – tällaisten pelaajien on johdolla on voitettu ennenkin isoja asioita.

Dallas Starsin Miro Heiskanen NHL:n pudotuspelien parhaimmistoon. Kuva: Getty Images

3. Miro Heiskanen, Dallas Stars

Mikäli Dallas Stars etenisi finaaliin ja voittaisi lopulta koko homman, suomalainen jääkiekko näkisi ensimmäisen Conn Smythe -voittajansa. Miro Heiskanen on nimittäin ollut kiistattomasti Dallasin tärkein pelaaja pudotuspelien ensimmäisestä päivästä alkaen.

Vaikuttavinta Heiskasen pelaamisessa – pudotuspeleissäkin – on virheettömyys. Heiskanen operoi sekä kiekolla että ilman sitä uskomattoman korkealla tasolla ottelusta toiseen. Espoolaispelaajan kyky tehdä toistuvasti oikeita valintoja kiekon molemmilla puolilla, hakee NHL:ssäkin vertaistaan. Heiskanen ei ole isoin tai järein kaveri omalla alueella, mutta hyvällä sijoittumisella sekä terävällä mailapelillä puolustusvelvoitteetkin hoituvat loistavasti. Heiskanen on uuden sukupolven puolustajatähdistä kokonaisvaltaisin, siitä käynnissä olevat pudotuspelit ovat viimeisin esimerkki.

Heiskasen loisto luistimilla peliväline lavassaan rytmittää hienolla tavalla jokaisessa ottelussa Dallasin kiekollista pelaamista, eikä tämä ole tyytynyt vain johtamaan taustalta. Tehot 5+16=21 kertovat suomalaispakin loistosta ja merkityksestä Dallasille olennaisen. Heiskanen on joukkueensa paras pistemies ja noussut koko liigan pistepörssissäkin upeasti viidenneksi. Myös kehittyneet tilastot kertovat vahvaa tarinaa Heiskasen kesästä. Viidellä viittä vastaan Dallasin maaliero on 16-10 Heiskasen oltua jäällä. Maalipaikat on kirjattu viidellä viittä vastaan Dallasin eduksi yli 54-prosenttisesti ja vaarallisetkin maalipaikat lähes 52-prosenttisesti vihreän nelosen vahtivuorolla.

Kahta sanaa ei lopulta ole siitä, kuuluuko Miro Heiskanen NHL:n pudotuspelien parhaimmistoon. Ja kuten todettua: jos tämä alus seilaa maaliin asti, Miro Heiskanen pokkaa uransa ensimmäisen Conn Smythe -pokaalin.

Vegas Golden Knights -joukkueen paras pelaaja löytyy puolustuspäästä, sillä Shea Theodore on pelannut huiman pudotuspelikesän. Kuva: Getty Images

4. Shea Theodore, Vegas Golden Knights

Niin paljon kuin Vegasilla onkin hyökkäysosastollaan tulivoimaa, joukkueen paras pelaaja tällä haavaa tulee puolustusosastolta. Anaheimin laajennusdraftissa Vegasille luovuttama kanadalainen Shea Theodore on nimittäin pelannut mykistävää pudotuspelikesää Edmontonin kuplassa.

Theodorin upean kiekollisen pelaamisen merkitystä Vegasille ei voi tässä kohdin liikaa korostaa. Sulavalle luistelulle ja terävälle pelipäälle rakentuva pelaaminen on rytmittänyt ritarien hyökkäämistä fantastisella tavalla läpi kesän. Theodoren kyky tehdä kaukalossa oikeita valintoja toistuvasti, on luonut pohjan todelliselle läpimurrolle jääkiekkomaailman puolustajaeliittiin. Theodore onkin yllättäen noussut joukkueensa parhaaksi pistemieheksi tehoin 6+11=17.

Eikä tämä ole ollut sattumaa. Kun Theodore on ollut jäällä, Vegas on luonut viidellä viittä vastaan peräti 90 vaarallista maalipaikkaa. Vaarallisten maalipaikkojen suhdelukema Theodoren jäällä ollessa on sekin huima 65,7. Maalit viidellä viittä vastaan on Vegasin eduksi Theodoren vahtivuorolla mykistävästi 21–9. Eikä se huonosti omiinkaan ole mennyt, sillä Vegas on päästänyt ottelua kohden vähiten (2,12) maaleja pudotuspeleissä.

Paljon on puhuttu Miro Heiskasesta, Cale Makarista ja Quinn Hughesista, mutta täysin samanlaista loistoa on tänä kesänä nähty Shea Theodorelta, joka kuuluu ehdottomasti koko playoff-kesän parhaimpiin yksilöihin.

Kunniamaininnat:

Matthew Barzal, New York Islanders

Robin Lehner, Vegas Golden Knights

Andrei Vasilevski, Tampa Bay Lightning

Lue myös:

Tampa Bay ratkaisi dramaattisesti loppusekunneilla – ykköspyssy jätti kaukalon toisessa erässä

Dallasin vuoro jäädä ilman maaleja, kun Vegas takoi kolme maalia kymmeneen minuuttiin – Heiskaselle toinen peli ilman tehopisteitä, tilastot kertovat suomalaispakkien hurjasta tasosta

Tampa Bay latoi niin paljon maaleja, että joukkue sivusi Islanders-ottelussa seurahistoriaa – viisi tehopistettä rohmunnut Point ohitti Rantasen ja Heiskasen