1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Urheilupolitiikka

Sari Multala lähtee ehdolle Olympiakomitean puheenjohtajakilpaan

Kansanedustaja ja maailmanmestaripurjehtija uskoo, että hänen laaja kokemuksensa huippu-urheilusta niin urheilijana kuin eri luottamustehtävissä on hänen vahvuutensa puheenjohtajakisassa.

Sari Multala on urheilu-uransa jälkeen toiminut kansanedustajana vuodesta 2015 lähtien. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Purjehduksen kolminkertainen maailmanmestari ja kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala lähtee ehdolle Suomen olympiakomitean puheenjohtajakilpaan. Kuluvan nelivuotiskauden puheenjohtajana toiminut Timo Ritakallioväistyy vuoden lopussa.

Multala kertoo, että kesän aikana eri urheilutahot ovat kysyneet ja toivoneet, että hän lähtisi puheenjohtajakisaan mukaan. Virallisesti häntä ehdotti tehtävään Suomen Purjehdus ja Veneily ry.

– Urheilun ja liikkumisen edistäminen on edelleen minulle suuri intohimo, joten halusin antaa sen mahdollisuuden olla käytettävissä tähän tehtävään, Multala avaa päätöksen syitä Yle Urheilulle.

13 arvokisamitalia purjehdusurallaan kahminut Multala, 42, aloitti heti lopettamisvuonnaan 2012 työt purjehdusmaajoukkueen päävalmentajana. Kansanedustajana ja Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana työskentelevä Multala on Olympiakomitean hallituksen ja huippu-urheilun ohjausryhmän sekä valtion liikuntaneuvoston jäsen.

Multala uskoo erottuvansa muista korkean profiilin urheiluvaikuttajista erityisesti menestyksekkäällä urheilu-urallaan, jonka päättymisestä ei ole ehtinyt kulua edes kymmentä vuotta.

– Uskon, että se kokemus on tärkeää, että olen nähnyt urheilun ikään kuin joka puolelta. Toisaalta minulla on kosketuspintaa ihan urheiluseurojen arkeen nykyään omien lastenkin liikuttamisen kautta.

Timo Ritakallio jättää Olympiakomitean puheenjohtajan tehtävät yhden nelivuotiskauden jälkeen tämän vuoden lopussa. Kuva: AOP

Timo Ritakalliolla on vahva tausta yritysmaailmasta OP-ryhmän pääjohtajana. Multala, koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri, ei pidä erityisen tärkeänä, valitaanko Olympiakomitean uusi puheenjohtaja enemmän yrityselämän vai urheilun suunnalta.

– Tärkeintä on sisäinen palo, että uskaltaa rohkeasti keskustella, kehittää asioita ja näyttää esimerkkiä siitä, että urheilujärjestötkin kehittyvät jatkuvasti eteenpäin, Multala sanoo.

Multalan mielestä Olympiakomitea on ollut 2010-luvulla oikealla tiellä, mutta kehitettävää on muun muassa viestinnässä eri jäsenjärjestöjen ja suoraan urheilijoiden kanssa.

Multala haluaa, että taloushaasteista huolimatta varat löytäisivät aiempaa enemmän suomalaisten liikuttamiseen ja huippu-urheilijoille.

– Entistä enemmän on pyrittävä siihen, että ne resurssit, joita liikuntaan ja urheiluun tulee, menevät kentälle, valmennukseen, lasten ja kaikkien muidenkin liikuttamiseen ja urheiluseuroihin sekä tietysti myös huippu-urheilijoihin ja heidän toimintaympäristöönsä. Siihen suuntaan on entistä vahvemmin liikuttava, Multala toteaa.

Myös Kanerva ja Rahkamo tavoittelevat pestiä

Ilta-Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun) viime viikolla, että kokenut kokoomuksen kansanedustaja ja Suomen Urheiluliiton kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva, 72, lähtee mukaan Olympiakomitean puheenjohtajakilpaan Suomen Urheiluliiton ehdottamana.

Myös Olympiakomitean varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo on myöntänyt kiinnostuksensa puheenjohtajuuteen ilman reunaehtoja.

Yle Urheilu listasi elokuun lopussa laajassa selvityksessään mahdollisia seuraajia Ritakalliolle Olympiakomitean puheenjohtajana. Eri johtopaikkoja pitkään kiertänyt Tapio Korjus, kansainvälisessä koripalloliitossa vaikuttava Antti Zitting ja liike-elämässä menestynyt ampumaurheiluliiton ex-puheenjohtaja ja Olympiakomitean hallituksessa istunut Pia Julin ovat sanoneet harkitsevansa asiaa, mikäli heitä siihen kysytään.

Kansainvälisessä yleisurheiluliitossa toimiva Antti Pihlakoski ja urheilua jättisatsauksin tukenut energiakonserni ST1:n pääomistaja Mika Anttonen eivät halunneet kommentoida kiinnostustaan Yle Urheilulle. Kansainvälisessä olympiakomiteassa vaikuttavat Sari Essayah ja Emma Terho sekä Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani ovat sen sijaan kertoneet kieltäytyvänsä puheenjohtajuudesta.

Puheenjohtajaehdokkaita ja uutta hallitusta kartoittaa Olympiakomitean valitsema ehdollepanotoimikunta väistyvän varapuheenjohtajan Jukka Rauhalan johdolla. Ehdollepanotoimikunnassa vaikuttavat myös Tuija Brax, Kalervo Kummola, Riikka Taivassalo ja hallituksesta väistyvä Olli-Pekka Karjalainen.

Olympiakomitean uusi hallitus ja puheenjohtaja seuraavalle nelivuotiskaudelle valitaan 21. marraskuuta.

Lue myös:

Kilpailu suomalaisen huippu-urheilun ykköspestistä on alkanut – nimekkäät urheiluvaikuttajat kiinnostuneita Olympiakomitean puheenjohtajan paikasta

IS: Ilkka Kanerva ehdolle Olympiakomitean puheenjohtajaksi

Timo Ritakallio ei jatka Olympiakomitean puheenjohtajana – "Tässä ei ole mitään ihmeellistä eikä dramatiikkaa"

"Varat ovat dramaattisesti pienenemässä" – olympiakomitean Timo Ritakallion mukaan suomalainen urheilu joutuu painimaan merkittävän rahaongelman kanssa