1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. KHL

Koronaviruksen saaneet venäläiskiekkoilijat yöpyivät Suomessa hotelli Långvikissa – samoissa tiloissa oli myös muita hotellivieraita

Neftehimik Nizhnekamskin joukkueessa on havaittu neljä koronavirustartuntaa Helsingissä keskiviikkona pelatun ottelun jälkeen.

Neftehimikin Pavel Porjadin ja Jokerien Eeli Tolvanen keskiviikon ottelussa Helsingissä. Kuva: Emil Hansson / AOP

Jokereita vastaan keskiviikkona Helsingissä pelanneen Neftehimik Nizhnekamskin joukkueessa on havaittu neljä koronavirustartuntaa. Tartuntoja ilmoitettiin aluksi olevan seitsemän, mutta myöhemmissä uusintatesteissä määrä tarkentui KHL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) neljään. Neftehimikin perjantai-illan ottelu Riian Dinamoa vastaan on peruttu. Jokerit on siirtänyt viisi seuraavaa otteluaan, koska joukkueen pelaajat ovat kahden viikon karanteenissa mahdollisen altistumisen takia.

Neftehimik majoittui Suomessa hotelli Långvikissä Kirkkonummella. Yle Urheilun tietojen mukaan Långvikissa Neftehimikin joukkueen kanssa samassa kerroksessa yöpyi myös muita hotelliasiakkaita.

Långvikista kerrotaan, etteivät hotellin muut asiakkaat ole altistuneet tartunnalle.

– Tämä oli tarkkaan suunniteltu ennakkoon, miten Suomeen tulevia KHL-joukkueita voidaan vastaanottaa. Majoitukselta vaadittiin, että joukkueet pystytään eristämään, Långvikin toimitusjohtaja Inka Uusitalo-Raoult sanoo.

Uusitalo-Raoultin mukaan Neftehimik asui hotellissa samassa kerroksessa muiden hotellivieraiden kanssa, mutta Neftehimikin pelaajille oli varattu hotellista oma, kaksikerroksinen siipi, johon joukkue pääsi kulkematta varsinaisen vastaanottoaulan kautta.

Yle Urheilun tietojen mukaan pelaajat oli eristetty muista hotellivieraista pelkällä köydellä.

– Meillä oli nimetty henkilökunta, joka tarjoili heille ateriat. Muuta palvelua he eivät meiltä tarvinneet. Meidän henkilökunnalla oli maskit ja suojavarusteet. Tänään olemme kuitenkin varotoimena sopineet, että nämä meidän työntekijät menevät koronatestiin. He eivät tule töihin, vaikka on minimaalinen todennäköisyys sille, että heille mitään olisi tullut. Nyt ei oteta mitään riskejä, Uusitalo-Raoult kertoo.

Jokerit voi pelata tämän kauden KHL-kotiottelunsa Helsingissä, vaikka vieraaksi saapuu jääkiekkojoukkueita ympäri Venäjää. Pelaamisen mahdollistavat poikkeusjärjestelyt, jossa vierasjoukkueet ovat Suomessa omassa kuplassaan eristyksissä muista.

Neftehimik ruokaili aulatilassa, jossa oli muita hotellivieraita

Yle Urheilun tietojen mukaan Neftehimikin pelaajat söivät hotellin aulatilassa, jossa muut asiakkaat odottivat esimerkiksi hissiä. Neftehimikin ruokailutila oli merkitty köydellä pelkästään joukkueen käyttöön. Yle Urheilun tietojen mukaan Neftehimikin pelaajat ovat oleilleet muutaman metrin päässä muista hotelliasiakkaista.

– Hissit ja ruokailualue kyseisessä kolmannen kerroksen laajassa aulatilassa oli eristetty köysin siten, että mahdollisesti hissiä odottavien muiden asiakkaiden ja ruokailualueella olevien pelaajien välillä oli monta metriä turvaväliä. Paikalla oli järjestyksenvalvoja valvomassa, ettei kukaan edes lähesty köyttä, Uusitalo-Raoult sanoo.

Näin Neftehimikin ruokailutila oli eristetty muista hotellivieraista Långvikissa. Kuva: Yle

Uusitalo-Raoultin mukaan mukaan hotellissa Neftehimikin käyttämät tilat on siivottu kunnolla vierailun jälkeen, mutta nyt huoneet myös desinfioidaan varmuuden vuoksi. Käyttämänsä siiven ulkopuolelle Neftehimikin joukkueen jäsenet eivät Uusitalon mukaan ole voineet päästä, sillä heidän kulkunsa oli rajattu ja kulkureiteillä oli järjestyksenvalvojia.

– He vahtivat sitä, etteivät joukkueen jäsenet poistu niille alueille, jotka eivät heille kuulu.

KHL vaatii, että vierasjoukkueet saapuvat peleihin yksityiskoneilla. Heidän on siirryttävä lentokentiltä suoraan omilla busseilla hotelliin rajatulle alueelle, mistä he saavat poistua vain omalla kuljetuksella pelipaikalle ja lentokentälle.

11.9.2020 klo 14:10 Päivitetty uusin tieto pelaajien koronatartuntojen määrästä.

Lue myös:

Jokerien pelaajat altistuneet koronavirukselle – viisi ottelua siirretään ja joukkue kahden viikon karanteeniin

Helsingissä keskiviikkona Jokereita vastaan pelanneessa venäläisjoukkueessa todettu neljä vahvistettua koronatartuntaa

"Ei syytä huoleen" – Jokerit-pakki Lehtonen luottaa KHL:n turvajärjestelyihin

Näin koronavirus alkoi levitä suomalaisissa jääkiekkojoukkueissa – vaikutukset ovat ulottuneet jo neljään kaupunkiin vain muutamassa päivässä