Suora

  • Rallin MM, Turkki, EK 10
  • Rallin MM, Turkki, Power Stage live
  • Superpesiksen finaalit

Kommentti: Teemu Pukkia ympäröi hiljaisuus – hänen pitää toistaa uskomaton temppunsa, jotta pahat kielet pysyvät kurissa

Teemu Pukki on edelleen Norwichin ykköshyökkääjä, mutta maaleja on pakko alkaa tulla, kirjoittaa Yle Urheilun Jaakko Parkkinen.

jalkapallo
Teemu Pukki 26072020
AOP

Tavallaan Teemu Pukki on palannut lähtöruutuun.

Kun hyökkääjä saapui Norwichiin ilmaisella siirrolla reilut kaksi vuotta sitten, vähät puheet Englannissa keskittyivät epäonnistuneeseen visiittiin Skotlannin Valioliigassa ja Celticissä. Suomessa ihmeteltiin, olisiko Pukista tosiaan tekemään maaleja Mestaruussarjassa, johon yhdistetään edelleen vahvasti pitkät keskitykset ja taistelu puskupalloista.

Kävi ilmi, että mielikuvat kummastakin olivat vääriä.

Pukki tykitti sensaatiomaiset 29 maalia joukkueessa, joka päihitti vastustajansa etenemällä nurmea pitkin. Sellaisella pelillä voitettiin koko sarja ja noustiin Valioliigaan.

Kiinnostusmittarien viisarit nyrjähtivät sijoiltaan: tuotettin lukemattomia, kymmenientuhansien merkkien juttuja kasvutarinasta, jossa karkkipussia rapistelleesta lupauksesta oli tullut rautainen kuntoihme silloisen Bröndby-valmentaja Alexander Zornigerin prässissä.

Valioliigassa Pukki nousi otsikoihin viimeistään toisen ottelukierroksen hattutempullaan Newcastlea vastaan. Norwichin kaunis tarina kuitenkin kuihtui nopeasti. Loukkaantumishuolet, kyvyttömyys vahvistaa kapeaa pelaajarinkiä ja uudistaa pelaamista pääsarjan paineessa näkyivät rumasti sarjataulukossa.

Väsymiseen asti toistettiin, että Pukin edellinen pelitilannemaali syntyi Leicesteriä vastaan 14. joulukuuta 2019. Joidenkin näkemyksien mukaan tehottomuus johtui maalipaikkojen puutteesta. Todellisuudessa Pukki teki syyskaudella maaleja huomattavasti enemmän kuin oli todennäköistä. Keväällä tilanne sitten tasoittui, eli hyökkääjän tehokkuus laski.

Kun tammikuussa Pukin perässä oli mediatietojen mukaan jopa Manchester United, ovat huhut kesän siirtoikkunassa olleet vähissä. Turkkilaisen Besiktasin uutisoidusta kiinnostuksesta poiki hupsu somekampanja, mutta siirtojuorut Norwichin ympärillä ovat keskittyneet toisiin pelaajiin.

Pukkia on ympäröinyt hiljaisuus.

Heti kärjen vauhtiin

Kun Mestaruussarja Norwichin osalta käynnistyy lauantaina Huddersfieldiä vastaan, on joukkue rajun urakan edessä.

Suunniteltu, 46 ottelun kausi päästään aloittamaan noin kuukautta myöhemmin kuin tavallisesti ja sarjaohjelmassa on peräti 13 ottelupäivää keskellä viikkoa. Englannin cup tulee mukaan kuvioon vuodenvaihteen tienoilla, liigacupista Norwich putosi heti ensimmäisellä kierroksella.

Toisin kuin kaksi vuotta sitten, nyt Norwichin tavoitteena on kamppailu sarjan voitosta ja pikaisesta paluusta pääsarjaan. Hankintoja on tehty ja ringissä on 36 pelaajaa, joista tärkeimmät ovat ainakin valmistavan kauden perusteella jalkeilla ja pelikunnossa.

Pukki on lähtökohtaisesti päävalmentaja Daniel Farken valinta johtamaan hyökkäystä. Kesällä saapuneet Jordan Hugill ja akatemiakasvatti Adam Idah haastavat.

Toistaiseksi seura on pystynyt Jamal Lewisia lukuun ottamatta pitämään kiinni arvopelaajistaan, joista varsinkin Emi Buendialla on ollut suuri merkitys Pukin maalipaikkojen luojana. Argentiinalainen järjesti Pukin maalipaikkaan 23 kertaa ennen koronataukoa.

Siirtoikkuna kuitenkin sulkeutuu vasta viides lokakuuta, joten muutoksia voi vielä tulla.

Pelin pitää silti alkaa toimia saman tien, sillä Norwich kohtaa ensimmäisillä kierroksilla viime kaudella kärkikuusikon kantoja kolkutelleen Preston North Endin, Valioliiga-pudokas Bournemouthin ja kärkeen hinkuvan Derbyn. Kankea alku voi koitua kalliiksi.

Viime kaudella Brentford putosi pisteellä suoran nousijan paikalta nousukarsintaan, ja lopulta hävisi ratkaisevassa ottelussa Fulhamille kahdella jatko-ottelun maalilla. Vuosi sitten ”Bees” tahkosi neljä tappiota ja kaksi tasapeliä kahdeksassa ensimmäisessä ottelussaan ennen kuin tulokset paranivat.

Pukki ei ole enää potentiaalinen hyökkäyspään piristäjä, joka on saapunut ilmaiseksi englantilaisyleisölle tuntemattomasta liigasta. Hänen pitää onnistua, jotta Norwich on heti kauden alusta saakka kiinni kärkitaistelussa. Mestaruussarjassa tasaisuus olisi äärimmäisen arvokasta, sillä normaalikaudellakin kuluttava pelimäärä johtaa helposti putkiin, joissa pisteitä voidaan hävitä.

Pukki pääsi näpäyttämään mediaa maaottelutauolla, kun Huuhkajien tiedotustilaisuudessa kyseltiin pitkästä maalittomasta putkesta. Saksassa pelatuissa, kauteen valmistavissa peleissä hyökkääjä kyllä osui, mutta Kansojen liigan Irlanti-pelin alussa hukattu läpiajo osoitti, ettei Pukin viimeistely ei ole tällä hetkellä samalla tasolla kuin vuosi sitten.

Kaksi vuotta sitten hiljaisuuden rikkoi 10 maalia ja kaksi syöttöä 18 peliin, joiden johdolla Norwich nousi liigakärkeen marraskuussa. Kauden päätteeksi Pukki murskasi todennäköisyydet, joiden perusteella hänen olisi pitänyt osua 22 kertaa.

Nyt samanlaista alkua vaaditaan, jotta pahat kielet pysyvät kurissa.

Lue myös:

Teemu Pukki myöntää väsähtäneensä poikkeuksellisen kauden aikana henkisesti ja fyysisesti – Huuhkajien ykköspyssy antoi arvoituksellisen kommentin tulevaisuudestaan

Teemu Pukki yllättävän somehuomion kohteena: turkkilaisseuran fanit masinoivat kymmenien tuhansien kommenttien kampanjan – "Tule Besiktasiin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat