Suora

  • Rallin MM, Turkki, EK 10
  • Rallin MM, Turkki, Power Stage live
  • Superpesiksen finaalit

Ida Kuoppala haluaisi pelata Suomessa, jos sarja Yhdysvalloissa ei käynnisty – yksikin virallinen ottelu Euroopassa veisi edustusoikeuden yliopistojoukkueessa

Jääkiekkoilija Ida Kuoppalan syksyn paluu Yhdysvaltoihin on siirtynyt ja suunnitelmat tulevalle kaudelle ovat vielä auki.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue
Ida Kuoppala
Ida Kuoppalan ensimmäinen kausi Mainen yliopistojoukkueessa oli menestyksekäs, vaikka kausi jäikin kesken. Mikko Ahmajärvi / Yle

Koronaviruspandemia on vaikuttanut urheiluun ympäri maailmaa. Yhdysvaltojen yliopistoissa eri lajien sarjojen alkamispäiviä ei ole vielä voitu lyödä lukkoon ja tämä on sekoittanut muun muassa usean suomalaisen jääkiekkoilijan suunnitelmia.

Yksi heistä on 20-vuotias Ida Kuoppala, joka matkasi vuosi sitten Yhdysvaltojen Oronoon ja aloitti opiskelut Mainen yliopistossa. Suomalaishyökkääjän kausi jäi jo viime talvena kesken, sillä pandemia sulki yliopistot maaliskuussa.

Kuoppala palasi takaisin kotikonnuilleen Pedersöreen, jossa hän harjoitteli koko kesän. Hänen tarkoituksenaan oli palata takaisin Yhdysvaltoihin syyskuun alkupuolella, mutta 3. päivälle varatut lentoliput jäivät käyttämättä.

– Sain tiedon, että kampuksella on kolme koronavirustartuntaa. Juttelin valmentajan kanssa ja päätimme, että odotan vielä hetken ja katsotaan, tuleeko kaudesta lisää infoa, Kuoppala kertoi Yle Urheilulle maajoukkueleirillä.

Yliopistosäännöt panevat kapuloita rattaisiin

Viime vuonna Kuoppalan ja Maine Blackbearsin NCAA-kausi alkoi lokakuussa. Nyt puheissa on vilahdellut vaihtoehtoja marraskuusta tammikuuhun tai jopa siihen, ettei kautta pelattaisi ollenkaan.

Kuoppalan debyyttikausi oli menestyksekäs, sillä hän oli joukkueensa paras pistenainen. Hän teki 35 ottelussa 33 pistettä 19 maalillaan ja 14 maalisyötöllään. Kuoppala ei ole ollut stressaantunut koronatilanteesta, mutta hän haluaisi kauden alkavan Yhdysvalloissa jossain vaiheessa.

Jos yliopistosarjaa ei pelata, Kuoppalalle löytyisi varmasti pelipaikka myös kotoisesta naisten liigasta. Vielä toissa kaudella hyökkääjälupaus oli voittamassa Suomen mestaruuden Espoo Bluesin riveissä ja palkittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Kuoppalan mukaan yksi joukkue onkin jo osoittanut kiinnostuksensa häntä kohtaan. Mutta pelkkä halu ei riitä siihen, että Kuoppala voisi pelata liigassa. Yliopistosarjan säännöt nimittäin panevat kapuloita rattaisiin.

– Jos on rekisteröitynyt NCAA:n systeemiin, ei ole mitään mahdollisuutta pelata muualla. Pelaajat menettävät oikeutensa edustaa yliopistojoukkuettaan, jos pelaavat yhdenkin virallisen ottelun Euroopassa, maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen kertoi.

Ida Kuoppala
Maajoukkueleirit ovat rytmittäneet Ida Kuoppalan kesää.Mikko Ahmajärvi / Yle

Harjoitusotteluita ja maaotteluita yliopistopelaajat saavat pelata, mutta koronatilanteen ja matkustusrajoitusten takia maaotteluita on peruttu ja tulevaisuuskin näyttää synkeältä.

– Se on outo sääntö. Pelaajat voivat pysyä Suomessa pandemian aikana, mutta eivät voi pelata virallisia otteluja. Olla koko kausi harjoitusotteluiden varassa, niin se on kyseenalaista. Siinä pelaaja joutuu miettimään, mitä joulun jälkeen tapahtuu, Mustonen totesi.

Maajoukkueleirit tuoneet motivaatiota

Maajoukkueleirit ovat rytmittäneet Kuoppalan kesää, mutta hän on harjoitellut myös kotikuntansa IFK Lepplaxin 19-vuotiaiden poikien kanssa sekä omatoimisesti.

– Maajoukkueleirit ovat antaneet tosi paljon. Kun olen treenannut paljon yksin, niin oli tosi kiva päästä leirille ja päästä yhdessä treenaamaan. Se on nostanut motivaatiota, sillä aina ei jaksa tehdä töitä yksin, Kuoppala myönsi.

Kuoppalan mukaan on ollut hyväkin, että koronan takia hänellä on ollut aikaa keskittyä harjoitteluun. Hän ei päässyt vuoden 2019 MM-kotikisojen joukkueeseen, joten nyt hän on yrittänyt kehittää itseään seuraavalle tasolle.

– Olen nyt lähempänä maajoukkuepaikkaa. Kuntoni on noussut, joten olen mennyt oikeaan suuntaan. En uskalla sanoa, onko ensi kaudella MM-kisoja ollenkaan. Suuri tavoitteeni on olympiakisat 2022. Niihin tähdätään, Kuoppala vakuutti.

Ida Kuoppalaa haastatteli Ann-Christine Karhu.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat