1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Kansallinen Liiga

Korona jylläsi HJK:n huippumaalivahtilupaus Anna Koivusen kauden uusiksi – pakotti keskittymään henkiseen hyvinvointiin: "Varmasti kasvattaa pelaajana"

Anna Koivunen on pystynyt muuttuvista tilanteista huolimatta nollaamaan tilanteen ja keskittymään meneillään olevaan kauteen. Yle TV2 näyttää tänään HJK:n ottelun sarjakärki Åland Unitedia vastaan.

Koivusen pelitapaa maalivahtina voi kutsua moderniksi monella tapaa. Kuva: Tomi Hänninen

HJK:n ykkösmaalivahti Anna Koivunen, 18, joutui keväällä monien muiden urhelijoiden tavoin pettymään ja asettamaan tavoitteitaan uudelleen.

Huhtikuussa piti pelata U19-tyttöjen EM-jatkokarsintaturnaus, jossa Suomi olisi ollut mukana, mutta Euroopan jalkapalloliitto Uefa päätti perua tunauksen koronan vuoksi. Päätös oli Koivuselle alkuun luonnollisesti kovas pettymys monestakin syystä.

– Meillä piti olla tosi hyvät mahdollisuudet päästä tämän vuoden EM-kisoihin, ja siellä olisi ollut tavoitteena näyttää, mitä osaa, Koivunen kertaa.

– Maajoukkuekuvioiden vetäminen alta pois oli minulle henkilökohtaisesti todella iso juttu, mutta pystyin nopeasti nollaamaan ja keskittymään tähän kauteen ja peleihin. Olen yrittänyt pitää huolta omasta henkisestä hyvinvoinnista tällä kaudella hyvin.

Viime vuosina Koivusen kehitys on ollut huimaa, sillä menestystä ja jalansijaa on tullut niin nuorten maajoukkueissa kuin liigassakin. Hänet valittiin alle 17-vuotiaiden EM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi, Captain´s Ball -gaalassa Koivunen nimettiin kauden 2018 tyttöpelaajaksi ja kaudella 2019 oli vuorossa siirtyminen HJK:n riveihin Turun Palloseurasta.

Koivunen pystyi nopeasti nuoresta iästään huolimatta vakiinnuttamaan paikkansa helsinkiläiseuran riveissä ja Kansallisessa liigassa. Menestyksen nälkäisellä pelaajalla oli jälleen kiikarissa uudet tavoitteet tällä kaudelle, mutta koronapandemia pakotti asettamaan askelmerkit uudestaan.

– Henkisellä puolella on tullut tällä kaudella kehitysaskelia. On joutunut tietyllä tavalla tsemppaamaan enemmän. Ei ole ollut varsinaista isoa steppä tai isoa tavoitetta, olen joutunut asettamaan omat tavoitteet eri tavalla. Olen nyt koittanut keskittyä aina seuraavaan treeniin ja enemmän yksityiskohtiin.

Moderni maalivahti

Koivunen edustaa uuden sukupolven maalivahteja pelityyliltään. Koivusesta voidaan käyttää myös nimitystä "moderni maalivahti". Nimitys sopii kysyttäessä erinomaisesti myös Koivuselle itselleen.

– Allekirjoitan väitteen ehdottomasti, Koivunen innostuu.

Niin sanottu moderni maalivahti -peli tarkoittaa käytännössä sitä, että maalivahti on kentän tapahtumissa mukana aktiivisemmin, veskarista halutaan tehdä kentälle yksi ylimääräinen keskikenttäpelaaja. Tällöin maalivahti pelaa lähes samalla tasolla toppareiden kanssa ulkona boksista ja auttaa luomaan kentälle ylivoiman. Kun maalivahtia prässätään, auttaa se puolestaan purkamaan vastustajan prässiä.

– Tämä pelitapa on tullut vahvasti maajoukkueen maalivahtivalmentajalta Eemeli Reposelta, jonka kanssa olen tehnyt monta vuotta yhteistyötä. Olen uskonut tähän prosessiin, olen nähnyt klippejä, miten se (pelitapa) toimii peleissä ja harjoituksissa. Myös oma kehitys on tukenut sitä ja onnistumiset kentällä ovat tuoneet tunteen, että tämä toimii.

– Vanhan liiton maalivahvit ovat sijoittuneet alemmaksi, seisovat paljon enemmän boksin sisällä, eivätkä osallistu peliin niin paljon jalalla tai eleillä tai äänellä, Koivunen avaa.

Monesti maalivahdin onnistumista mitataan suoraan torjuntojen määrällä, mutta Koivunen toivoo, että tulevaisuudessa katsojat avartaisivat katsettaan maalivahtien monipuoliseen rooliin kentällä.

– Tällä kaudella on tullut ehkä enemmän pelin avaamista kuin torjuntaa. Torjunnat ovat selkeitä onnistumisia, jotka myös yleisö huomaa, mutta mielestäni on tärkeää avartaa myös katseita esimerkiksi sille, että hei tuo veskari syötti todella hyvin tuonne keskikentälle ja nyt päästiin ohittamaan sitä kautta myös tuo ensimmäinen prässilinja. Ne ovat ihan yhtä lailla onnistumisia.

Euroopan kentille tulevaisuudessa?

Koivunen paljastaa, että myös ulkomailta on osoitettu kiinnostusta nuorta lahjakkuutta kohtaan. Koivunen ei suostu tarkemmin paljastamaan muuta kuin että kyselyitä on tullut Euroopan seuroista. Vielä toistaiseksi mitään ei ole kuitenkaan lyöty lukkoon, sillä kotimaankin kentillä on vielä Koivuselle annettavaa, eikä koronapandemiakaan ole ottanut maailmalla vielä laantuakseen.

– Olen saanut todella paljon irti täällä (Suomessa) ja varmasti olisi vielä paljon irtiotettavaa. Katson rauhassa päivä ja viikko kerrallaan, että missä mennään. Olen ehdottomasti avoin sille, että voisin matkustaa ulkomaille tulevaisuudessa. Toisaalta ei ole mikään kiire vielä, olen vasta 18-vuotias, Koivunen huomauttaa.

Tällä hetkellä lukiota käyvä Koivunen valmistautuu tuleviin ylioppilaskirjoituksiin ja keskittyy HJK:n peleihin Kansallisessa liigassa. HJK on tiukasti kiinni mitalipeleissä, sillä joukkue on sarjassa tällä hetkellä kolmantena seitsemällä voitollaan.

Kansallisen liigan runkosarja päättyy marraskuussa. Kausi on vielä kesken ja pelejä pelaamatta, mutta Koivunen kokee jo nyt, että vuosi on ollut opettavainen monessa mielessä.

– Minusta tuntuu, että tämä vuosi olisi voinut olla todella erilainen minulle, mutta tämä varmasti kasvattaa pelaajana, ja tästä varmasti voi seurata vielä jotain tosi hyvää. Vaikka kaikki ei suju aina suunnitelmien mukaan, niin mitään ei ole silti menetetty, Koivunen päättää.

Yle TV2 näyttää Kansallisen liigan kärkiottelun HJK - Åland United. Lähetys käynnistyy klo 15.15.

Lue myös:

Kansallisessa liigassa oli jaossa tärkeitä pisteitä: TiPS vankisti asemaansa sarjakakkosena, Åland United jatkaa kärjessä

FC Honka vyöryi väkevästi rinnalle ja ohi – terävästi aloittanut PK-35 Vantaa joutui taipumaan: "Meillä on pelitemmon kanssa vähän ongelmia"

KuPS tyylitteli tärkeät pisteet HJK:n kustannuksella – Gentjana Rochi osui kahdesti

Dana Leskinen muutti 15-vuotiaana yksin Saksaan jalkapallounelman perässä – hyökkääjälupauksen arki mullistui sijaisperheen hylkäämisen ja isän sairauden takia: "Kaikki on plussaa, mitä tässä elämässä kokee"