Suora

  • Jalkapallon Italian cup, Lazio - Parma

Voisiko Veikkausliiga olla edelläkävijä Englannin Valioliigaan verrattuna? Uuden säännön käytössä hämmentävän iso hajonta

Laajennetun vaihto-oikeuden jatkaminen tulevilla kausi jakaa Veikkausliigan päävalmentajat kahteen leiriin.

Veikkausliiga
Hongan Macoumba Kandji ja Ilveksen Diogo Tomas jalkapallon Veikkausliigan ottelussa FC Honka vs Ilves
Matti Raivio / AOP

Veikkausliigassa on tällä kaudella ollut käytössä monen muun jalkapallosarjan tavoin laajennettu vaihto-oikeus. Sen myötä joukkueilla on ollut ottelun aikana mahdollisuus tehdä viisi pelaajavaihtoa aiemman kolmen sijaan.

Sääntö otettiin monissa sarjoissa käyttöön sen jälkeen, kun koronapandemia sotki suunnitellut otteluohjelmat, ja pelejä on jouduttu pelaamaan poikkeuksellisen tiiviillä tahdilla.

Yle Urheilu on pitänyt tilastoa siitä, minkä verran eri Veikkausliiga-joukkueet ovat tällä kaudella hyödyntäneet laajennettua vaihto-oikeutta. Joukkueiden välillä löytyy huomattavaa hajontaa.

Ilves on muun muassa tehnyt jokaisessa liigapelissä tällä kaudella kaikki viisi vaihtoaan. Sen sijaan esimerkiksi KuPS on käyttänyt viittä vaihtopelaajaa ainoastaan kahdessa pelissä.

Grafiikka veikkausliigan laajennetusta vaihto-oikeudesta.
Lasse Isokangas / Yle

Jalkapallon säännöistä päättävä kansainvälinen elin IFAB linjasi heinäkuussa, että sarjoissa voidaan noudattaa viittä pelaajavaihtoa aina elokuuhun 2021 asti. Euroopan top5 -liigoista Saksan Bundesliiga, Espanjan La Liga ja Ranskan liiga ovat päättäneet jatkaa laajennettua vaihto-oikeutta myös kaudella 2020–21.

Valioliigassa laajennettu vaihto-oikeus oli käytössä koronatauon jälkeen, mutta seurat äänestivät viime viikolla, että lauantaina alkaneella kaudella palataan normaaliin vaihtomäärään.

Vammojen ehkäisy

Uuteen sääntöön on suhtauduttu Veikkausliigassa poikkeusoloissa pääosin myönteisesti. Otteluruuhkien takia sääntöuudistusta on pidetty jopa välttämättömänä loukkaantumisten ennaltaehkäisyn kannalta.

– Olemme välttyneet tietynlaisilta lihasrepeämisiltä. Väsyneenä lihas on alttiimpi vammalle. Nyt pelaajat eivät ole olleet niin väsyneitä päästessään aiemmin vaihtoon, Ilveksen fysiikkavalmentaja Heli Rekimies sanoo.

Myös pelaajan näkövinkkelistä laajennettu vaihto-oikeus on tuonut helpotusta otteluruuhkien keskellä.

– Jos tuntee esimerkiksi puoliajalla, että nyt on joku paikka kipeä, niin nyt pystyy heti kertomaan siitä. Ei tarvitse pantata tietoa, koska tietää, että valmentajalla on kaksi vaihtoa aiempaa enemmän käytettävänään, Ilveksen keskikenttäpelaaja Lauri Ala-Myllymäki tunnustaa.

Vastuuta nuorille

Laajennettu vaihto-oikeus on nähty llves-leirissä varsin hyödyllisenä niin ikään nuorten pelaajien vastuun kannalta. Alle 21-vuotiaista pelaajista Ilveksen riveissä peliminuutteja tällä kaudella on saanut jo 12 pelaajaa. Koko viime kauden aikana vastaava lukumäärä oli kahdeksan.

– Nuorten pelaajien peliaika on ollut meille todella tärkeää tällä kaudella. Johtoasemassa on muun muassa hyvä laittaa nuoria, nälkäisiä ja juoksuhaluisia pelaajia tekemään kovaa prässityötä, kun muilla alkaa jalka mahdollisesti painaa, päävalmentaja Jarkko Wiss kertoo.

Ilveksen edustusjoukkueessa Ykkösessä kaudella 2013 debyyttinsä tehnyt Ala-Myllymäki, 23, arvioi viiden pelaajavaihdon ruokkineen nuorten pelaajien itseluottamusta mahdollisen läpimurron suhteen.

– Voisin kuvitella nuoremmilla pelaajilla olevan se fiilis, että nyt jokaisessa pelissä on jopa todennäköistä päästä kentälle, jos vaan tekee työt hyvin treeneissä. Uskon senkin antavan nuorille lisää motivaatiota.

Jarkko Wiss
Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss näkee laajennetussa vaihto-oikeudessa paljon hyviä puolia.Juha Tamminen / All Over P​ress

Säännön jatkaminen jakaa päävalmentajat

Yle Urheilu kysyi Veikkausliigan päävalmentajilta, pitäisikö viiden pelaajan vaihto-oikeutta jatkaa myös ensi kaudella ja mahdollisesti vielä pysyvämmin? Kysymys jakoi päävalmentajien mielipiteet puolesta ja vastaan tasan 6–6.

Laajennetun vaihto-oikeuden jatkamiseen myönteisesti tai avoimesti suhtautuivat Tampereen Ilveksen, Helsingin Jalkapalloklubin, FC Hongan, FC Hakan, Kuopion Palloseuran ja IFK Mariehamnin päävalmentajat.

Hongan päävalmentaja Vesa Vasara ja HJK-luotsi Toni Koskela tähdensivät, että Veikkausliigan on seurattava sitä, mitä päätöksiä vaihtomäärien suhteen tehdään kansainvälisellä tasolla.

Vasaran mielestä myös sillä on suuri merkitys, minkälainen ottelutahti ensi kaudella on. Jos otteluohjelma on poikkeuksellisen tiivis, on hän viiden vaihdon kannalla.

Vastaavasti Helsingin IFK:n, FC Interin, Seinäjoen Jalkapallokerhon, FC Lahden, Rovaniemen Palloseuran ja Turun Palloseuran päävalmentajat toivoivat, että ensi kaudeksi palattaisiin takaisin vanhaan, kolmen pelaajavaihdon sääntöön.

Pelistä liian fysiikkapainotteinen

Sääntöuudistuksen jatkamista vastustaneiden isoin huolenaihe liittyi siihen, että sääntö hyödyttäisi tulevaisuudessa eniten suurempia seuroja, joilla on mahdollisuus käyttää laajempaa ja laadukkaampaa pelaajamateriaalia.

HIFK:n valmentaja Mike Keeneyn mukaan pysyvä siirtyminen viiteen pelaajavaihtoon saattaisi lisäksi muuttaa liikaa pelin taktista luonnetta.

– Kolmella vaihtopelaajalla pelaajien pitää tasapainoilla enemmän fyysisen rasituksen kanssa, jotta he voivat olla tehokkaita koko 90 minuutin ajan. Jos vaihtoja on enemmän, niin pelistä voi tulla liian fysiikkapainotteista.

Keeney on urallaan valmentanut muun muassa Yhdysvalloissa yliopistotasolla. Siellä vaihtoja sai tehdä normaalia enemmän, ja kokemukset eivät Keeneyn mukaan olleet pelin kannalta mairittelevia.

– En todellakaan pitänyt siitä. Pelissä oli hyvin vähän taktisia elementtejä ja kentällä taisteltiin vain siitä, kenellä on paras fysiikka. Minulla on hyvin traditionaalinen näkemys vaihtoihin, ja mielestäni kolme vaihtoa sisältää parhaan yhdistelmän taktisia ja fyysisiä elementtejä.

Monipuolisempi käsikirjoitus ja korkeampi intensiteetti

Ilveksen päävalmentaja Wiss sen sijaan kokee laajennetun vaihto-oikeuden tuovan taktiselta kantilta enemmän mahdollisuuksia.

– Tavallaan se valmentajan käsikirjoitus otteluun on moninaisempi kuin kolmella vaihdolla. Nyt pitää olla koko ajan vielä enemmän hereillä ja tarvitaan enemmän silmiä siihen, miten vastustaja muovaa peliään.

– On esimerkiksi ollut selkeästi nähtävissä, että joissain peleissä tietyt vastustajan pelaajat on ohjeistettu prässäämään hyvinkin voimakkaasti ja vaihtokutsu on tullut jo puoliajalla.

Veikkausliigaa on tasaisin väliajoin syytetty siitä, että pelin intensiteetti ei ole riittävän korkea. Myös tempon ylläpitämiseksi laajennettu vaihto-oikeus voisi olla Wissin mielestä hyvä työkalu.

– Sääntömuutos sinänsä on hyvä, kun vaihtotapahtumia on edelleenkin vain kolme, niin nytkään ei voi vaihtaa koko ajan ja pelin tempoa ei voi tappaa. Jos tästä tulisi pysyvää, niin peli voisi olla monipuolisempaa, intensiivisempää ja katsojille mielenkiintoisempaa koko 90 minuutin ajan.

Lue myös:

Korona-aika tarjoaa valmentajille jokerikortteja vaihtoruljanssiin – "pystyy tekemään niin ison muutoksen, että se sekoittaa pelejä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat