Kohutun fluoritestin esittely viivästyy vaikka hiihtolajien kisakaudet lähestyvät – kansainvälisen hiihtoliiton lähettämä sähköposti oli suomalaisyrittäjälle viimeinen pisara

Kansainvälinen hiihtoliitto joutui lykkäämään kohutun fluoritestinsä esittelyä, koska testauslaite ei ole vielä valmis.

hiihtolajit
Vuoden 2019 Seefeldin MM-kisat hiihdettiin lämpimissä oloissa, joissa ilman fluorivoiteita kilpailijoiden loppuajat olisivat olleet useita minuutteja hitaampia.
Vuoden 2019 Seefeldin MM-kisat hiihdettiin lämpimissä oloissa, joissa ilman fluorivoiteita kilpailijoiden loppuajat olisivat olleet useita minuutteja hitaampia.imago sportfotodienst / All Over Press

– Jos testien tulokset eivät tyydytä, silloin FIS:llä on erittäin iso ongelma.

Ruotsin maajoukkueen huoltopäällikkö Petter Myhlback kiteytti ytimekkäästi ajatuksensa, kun Yle Urheilu soitti hänelle syyskuun alussa. Testillä Myhlback tarkoitti Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n lupaamaa laitetta, jolla pystyttäisiin mittaamaan suksien fluoripitoisuutta.

Kyseinen testilaite on tarpeellinen, koska FIS päätti marraskuussa 2019, että kaudesta 2020–2021 alkaen lajin kattojärjestön alaisissa kilpailuissa fluoria sisältävien tuotteiden käyttö on kielletty.

Myhlbackin, muiden maiden huoltopäälliköiden ja hiihtoteollisuuden edustajien piti matkustaan 23.–24. syyskuuta Saksan Ilmenauhun, jossa FIS:n oli tarkoitus esitellä testilaite ja kullakin maajoukkueella olisi mahdollisuus omakohtaiseen testaukseen.

Perjantaina maajoukkueet ja hiihtoteollisuuden edustajat saivat kuitenkin FIS:ltä sähköpostin, jolla liitto perui testitilaisuuden. FIS:n sähköpostin mukaan fluoripitoisuutta testaavan laitteen tulokset sisäisissä laboratoriotesteissä eivät vastanneet odotuksia, minkä vuoksi testilaitetta ei voida vielä julkistaa. Kehityksestä vastaavat saksalainen yritys ja Münchenissä sijaitseva Fraunhofer-instituutti.

FIS ilmoitti siirtävänsä testaustilaisuuden lokakuulle, muttei ilmoittanut tarkkaa päivämäärää. Alppihiihdon maailmancupin olisi tarkoitus alkaa Itävallan Söldenissä 17.–18. lokakuuta, maastohiihdon maailmancupin puolestaan Rukalla 27.–29. marraskuuta.

Dramaattisin vaikutus maastohiihtoon

FIS:n päätös kieltää fluorituotteiden käyttö kohdistuu eritoten fluorivoiteisiin, jotka ovat toimivuudeltaan ylivertaisessa asemassa etenkin maastohiihdossa. Mittakaavaa voi hahmottaa faktalla, että maastohiihdossa vuodesta 1989 jokainen arvokisoissa jaossa ollut mitali on voitettu fluoreilla, joiden kyky hylkiä likaa ja vettä on ylivertainen verrattuna fluorittomiin tuotteisiin.

Fluorivoiteiden testaus on vain yksi haaste. Oma lukunsa on, että esimerkiksi maastohiihdossa jokaisessa kilpasuksessa on fluoria jo tehtaalta tullessaan. Toistaiseksi FIS on lähestynyt maajoukkueita ainoastaan ohjeilla, miten viime vuosina käytettyjä suksia pitäisi käsitellä, jotta niillä voisi kilpailla tulevalla kaudella.

Ruotsin huoltopäällikkö Myhlback kertoi syyskuun alussa, että hänen joukkueensa aloittaa suksien käsittelyn toden teolla vasta sitten, kun Ilmenaun testitilaisuudesta saadut tulokset ovat tyydyttäviä.

Tilaisuuden siirto ei ainakaan hellitä kiirettä.

"Vuoden tienestit kadoksissa"

Kun Yle Urheilu teki aiheesta laajan jutun huhtikuussa 2020, talviurheiluväen kovin kritiikki kohdistui FIS:n määrittämään vuoden siirtymäaikaan.

Lue juttu tästä: Suomalaisen hiihtopomon ja norjalaisen olympiavoittajan toiminnasta kovaa kritiikkiä – Yle Urheilu kertoo nyt, mitä kätkeytyy hiihtopiirejä yli neljä kuukautta repineen kohupäätöksen taakse

Voide- ja suksiyrittäjä Ilkka Lamminsivu on kuulunut alusta alkaen fluorikiellon voimakkaisiin vastustajiin. Kanta ei ollut muuttunut, kun Yle Urheilu haastatteli häntä sunnuntaina puhelimitse. Testitilaisuuden siirtopäätös oli viimeinen pisara.

– Näkisin, että kaikki säilyy nyt ennallaan, koska testiä ei ole. Epätietoisuus vain lisääntyy, Lamminsivu sanoi.

Pitkän linjan voideyrittäjä penää toimia paitsi FIS:ltä myös Suomen hiihtoliitolta, joka on ilmoittanut noudattavansa FIS:n fluorikieltoa. Kotimaisen maastohiihdon pääkilpailusarjan Suomen cupin on tarkoitus alkaa jo 7.–8. marraskuuta.

– Tämä on se ongelma, kun hiihtäjät ja huoltajat eivät tiedä voide- ja välinehankinnoista, sanoo Lamminsivu.

Lamminsivu kertoo, että hänelle koituu fluorikiellon vuoksi merkittävät tulonmenetykset.

– Sanotaan, että puhutaan useista kymmenistätuhansista euroista. Vuoden tienestit ovat kadoksissa.

Valitus EU-komissioon

Kun FIS tiedotti fluorikiellosta marraskuussa 2019, se perusteli päätöstään terveydellisillä ja lainopillisilla syillä. Yle Urheilun ilmiöjutussa hiihtoteollisuuden edustajat ja Suomen maajoukkueen huoltopäällikkö tyrmäsivät kuitenkin perusteet.

Heinäkuussa astui voimaan Euroopan Unionin määrittelemä raja-arvo fluorinvalmistuksessa syntyvälle PFOA-yhdisteelle, jota vanhoissa fluorivoiteissa oli liikaa. Nykyiset valmisteet ovat kuitenkin lainpykälän täyttäviä.

– Tässä on unohtunut monelta, varmaan FIS:ltä ja kaikilta tahoita, että EU-lain mukaan loppukäyttäjillä on mahdollisuus käyttää vanhoja fluorituotteita niin kauan kuin niitä riittää, Lamminsivu sanoi.

Myhlbackin mukaan Ruotsin hiihtomaajoukkueen varastossa käyttämätöntä fluoria on vielä lähes 100 000 euron edestä. Suomen luku on noin 80 000 euroa.

Fluorikeskustelu ei käy kierroksilla vain hiihtoväen keskuudessa, sillä Yle Urheilun tietojen mukaan osa hiihtoteollisuuden edustajista on vienyt FIS:n fluoripäätöksen Euroopan komission käsiteltäväksi. Komissio on EU:n toimeenpaneva toimielin, joka vastaa muun muassa kilpailulainsäädännöstä EU-alueella.

Lue lisää:

Suomalaisen hiihtopomon ja norjalaisen olympiavoittajan toiminnasta kovaa kritiikkiä – Yle Urheilu kertoo nyt, mitä kätkeytyy hiihtopiirejä yli neljä kuukautta repineen kohupäätöksen taakse

FIS:n hallituksen jäsen Martti Uusitalo kiistää väitteet esteellisyydestään fluorivoidepäätöksessä – "Ei ole ensimmäinen kerta, kun tämmöistä täysin posketonta spekulaatiota yritetään esittää"

Italialaisyritys sai tarpeekseen FIS:n fluorikiellosta, vaatii nyt 10 miljoonan euron korvauksia – Olli Rauste: "Laittaisin EU-komissioon kiireellisen tutkintapyynnön"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat