Kommentti: Lännessä tanssitaan Dallasin tahtiin – kärkipelaajat nousseet esiin kriittisillä hetkillä

Dallasin parhaat pelaajat ovat kantaneet vastuuta hienolla tavalla, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Dallas ja Vegas kamppailevat pääsystä Stanley Cup- finaaleihin. Kuva: Getty Images

On sanomattakin selvää, että NHL:n pudotuspeleissä marginaalit ovat olemattoman pieniä – etenkin, kun kausi on edennyt konferenssifinaalivaiheeseen. Maalivahtipeli sekä avainpelaajien suoritukset ovat tavallisesti niitä kriittisiä asioita, jotka tapaavat tehdä eron kahden laadukkaan joukkueen välille.

Parhaiden pelaajien on oltava parhaita, kuten kiekkokliseessä todetaan.

Dallasilla näin ei aina ole ollut. Starsin johtavat pelaajat voi hyvällä syyllä luokitella jonkin sortin mielialapelaajiksi. Niin hyviä pelaajia kuin Jamie Benn, Tyler Seguin ja Aleksander Radulov parhaimmillaan ovatkin, näiden suoritustaso tuntuu olevan jonkinlainen arvoitus jokaisen ottelun alla.

Etenkin runkosarja tuntuu olevan Dallasin paljon kokeneelle ytimelle ajoittain melkoista tervanjuontia, eikä se varsinaisesti ole lisännyt uskoa Dallasin mahdollisuuksiin pudotuspeleissä. Koronapandemian keskeyttämässä runkosarjassakin tältä kolmikolta nähtiin useita jaksoja, jolloin pelaaminen NHL:ssä ei juurikaan näyttänyt miehiä innostavan.

Näissä hetkissä Starsin on pelastanut materiaalin syvyys.

Eivätkä Dallasin kallispalkkaiset tähdet käynnissä oleviin pudotuspeleihinkaan erityisen lentävää lähtöä saaneet. Seguin ei tehnyt kesällä viiteen ensimmäiseen otteluun yhtäkään tehopistettä, Benn ja Radulov kumpikin yhden maalin kuuteen otteluun. Viimeksi tällä viikolla päävalmentaja Rick Bowness haastoi tosissaan parhaita pelaajiaan olemaan parhaita.

Bownessin mukaan juuri tämän kolmikon yhdessä Joe Pavelskin kanssa tulisi kantaa suurempaa tulosvastuuta.

Ja kuinkas ollakaan, avainpelaajat – todennäköisesti loukkaantunutta Tyler Seguinia lukuun ottamatta – ovat vastanneet huutoon hienolla tavalla. Bennin voittomaaliksi jäänyt 2–1-osuma sunnuntaiaamuna oli kapteenille jo viides osuma yhdeksään edelliseen otteluun. Yhdeksän pistettä yhdeksään edelliseen otteluun, on kovan luokan johtajuutta tässä vaiheessa kautta.

Radulov sen sijaan on jopa hieman poikkeuksellinen sielupelaaja ollakseen venäläinen. Radulovin kaikesta tekemisestä huokuu juuri nyt
halu voittaa jotakin suurta. Venäläislaituri ei ole sädehtinyt Bennin tavoin tehotilastoissa, mutta elintärkeän kolmospelin voitto-osuma kirjattiin perjantaina Radulovin nimiin.

Radulov oli lisäksi alustamassa Bennin voitto-osumaa sunnuntaina.

Miro Heiskanen on ollut loistovireessä NHL-pudotuspeleissä. Kuva: Getty Images

Benn, Radulov, Joe Pavelski, Miro Heiskanen, John Klingberg ja ennen muuta maalivahti Anton Hudobin ovat olleet painonsa arvosta kultaa kahden edelliskierroksen aikana. Dallas on ollut sarjoissa ajoittain vahvastikin ottavana osapuolena pelillisesti, mutta kriittisillä hetkillä esiin ovat nousseet Starsin avainpelaajat.

Juuri tämä on sitä kylmää johtajuutta, mitä tähtipelaajilta odotetaan.

Tilanteen voi helposti kääntää toisinpäin.

Vegas on hallinnut lähes jokaista ottelusarjaa mielensä mukaan, mutta pelivälineen toimittaminen verkon perukoille tuottaa ryhmälle illasta toiseen järkyttävän määrän harmaita hiuksia. Se on Dallasiakin vastaan vienyt vaaralliset maalipaikat viidellä viittä vastaan nimiinsä 54-prosenttisesti, mutta maalit, ne ovat Dallasin eduksi 5–3 – siis tasaviisikoin.

Hieman yli kolmen yltävä laukaisuprosentti viisi-viisi-pelistä kertoo avainpelaajien suorituksista konferenssifinaaleissa olennaisen.

Paul Stastny, Mark Stone ja William Karlsson ovat tehneet toistaiseksi yhden maalin mieheen lännen loppuotteluissa, Jonathan Marchessault, Max Pacioretty ja Reilly Smith eivät yhtäkään. Kun pelataan Stanley Cupista, tämän vaikeampaa ei matematiikka ole: jos avainpelaajat eivät lyö kylmää tulosta taululle, toivoa ei juurikaan ole.

Dallasin ehdoton vahvuus läpi kauden on ollut pelaajiston syvyys. Stars on Tampan ohella kenties NHL:n tasapainoisin neljän ketjun yhdistelmä. Silloin, kun kallispalkkaiset tähdet ovat ottaneet joitakin vapaailtoja, pelejä on ratkottu alemmista ketjuista. Kannujuhlia ei silti Dallasissakaan olisi alempien ketjujen johdolla järjestetty.

Parhaiden on oltava parhaita, piste.

Juuri siksi Bennin ja kumppanien kova syysvire tulee joukkueelle äärimmäisen tärkeään saumaan. Dallas ei ollut pelillisesti Vegasia parempi finaalisarjan otteluissa kolme ja neljä, mutta kun ottelua alettiin ratkoa, esiin nousivat Hudobin, Benn ja Radulov. Voitot ja niihin johtaneet suoritukset olivat massiivisia!

Ja juuri tästä näille veljille maksetaan.

Lue myös: