Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 4. osakilpailu, Iowa

Anton Lundell heräsi jo pikkupoikana katsomaan NHL:n varaustilaisuutta, nyt yksi hänen unelmistaan toteutuu: "Ikimuistoinen päivä"

NHL:n varaustilaisuus pidetään poikkeusjärjestelyin virtuaalisesti lokakuun 6. ja 7. päivänä.

NHL
Anton Lundell
NHL:n varaustilaisuuden kuumin suomalaisnimi Anton Lundell odottaa lokakuun 6. päivästä ikimuistoista.Mikko Ahmajärvi/Yle

Suomalaisia kiekkolupauksia on varattu jääkiekkoliiga NHL:n varaustilaisuudessa ensimmäisellä kierroksella kymmenen vuotta peräkkäin. Poikkeuksellisesti lokakuussa järjestettävä vuoden 2020 varaustilaisuus ei näillä näkymin tee poikkeusta, vaan ainakin yksi suomalaispelaaja varattaneen heti kärkikierroksella. Helsingin IFK:n 18-vuotias keskushyökkääjälupaus Anton Lundell on rankattu jo pidemmän aikaa ykköskierroksen potentiaalisimpien pelaajien kaartiin.

Toisen polven helsinkiläiselle huippupelaajalle varaustilaisuus on ollut ajatuksissa ja arjessakin jo jonkin aikaa.

– Rehellisesti sanottuna on ollut erilainen kesä. Alkukesästä oli todella paljon pommitusta varaustilaisuuden tiimoilta. Juttelin varmaankin kaikkien NHL-seurojen kanssa. Silloin oli todella paljon keskusteluja seurojen kanssa, Anton Lundell kertoo Yle Urheilun haastattelussa.

– Kesällä ei ollut vielä mitään tietoa milloin varaustilaisuus pidetään. Nyt kun tiedetään draftin ajankohta, olen alkanut odottaa tilaisuutta koko ajan enemmän ja enemmän.

Lokakuun kuudes päivä ei ole Lundellille tavallinen arkipäivä.

– Varauspäivä tulee varmasti olemaan minulle ikimuistoinen, sitten kun se pidetään. Pienenä olen siitä jo unelmoinut. Heräsin pikkupoikana yöllä katsomaan varaustilaisuutta televisiosta eli se on minulle iso asia, Lundell toteaa hymyillen.

Anton Lundell jublar efter att ha gjort karriärens första ligamål.
SM-liigassa Anton Lundell on jo noussut johtavaksi pelaajaksi.Matti Raivio/All Over Press

Ennakkorankkaukset eivät nuorukaista hetkauta

Anton Lundellin ykköskierroksen varauksen puolesta puhuvat tunnetumpien pelaaja-arviointien listaukset jo pidemmältä ajalta. Esimerkiksi Eliteprospectsin kesäkuun listauksessa Lundell arvioitiin jopa varaustilaisuuden kärkikymmenikköön. Kanadan tunnetun jääkiekkomedian TSN:n arvioissa HIFK-sentteri on nostettu useampaan kertaan ensimmäisen kierroksen pelaajaksi.

NHL Central Scoutingin viimeisimmässä eurooppalaispelaajien listauksessa Lundell on arvioitu kolmanneksi saksalaisen Tim Stützlen ja ruotsalaisen Alexander Holzin jälkeen, jotka kuuluvat varaustilaisuuden todennäköiseen kärkikymmenikköön.

Varaustilaisuuden kuumin ja halutuin nimi on ollut tiedossa jo pitkään. Kanadalainen Alexis Lafreniere varattaneen numerolla yksi.

– Tällä kertaa draft on hieman erilainen kuin aiemmin. NHL:n ykkösvaraus on selvä jo nyt, päinvastoin kuin viime vuonna, jolloin yksi tykkäsi toisesta ja toinen toisesta, Edmonton Oilersin pitkäaikainen Euroopan kykyjenetsijä Matti Virmanen kertoo.

Perinteiset pelaajalistaukset eivät ole Anton Lundellia itseään hetkauttaneet missään vaiheessa.

– En ole seurannut pelaajarankkauksia juurikaan. Ne ovat niitä juttuja, joihin ei kannata kiinnittää huomiota. Ne ovat joidenkin omia mielipiteitä, eikä kukaan tiedä lopullista tulosta. Kaikki ratkeaa vasta varaustilaisuudessa, kolmannen SM-liigakautensa HIFK:ssa aloittava Lundell toteaa.

– Keskityn itse vain olennaiseen eli harjoitteluun ja pelaamiseen. Aion pelata mahdollisimman hyvin. Isot herrat saavat sitten päättää, missä vaiheessa minut varataan.

NHL-seurojen herroille on muodostunut selkeä kuva Lundellin taidoista jo pidemmältä ajalta.

– Lundell on erittäin scoutattu pelaaja. Tuon ikäinen keskushyökkääjä saatetaan istuttaa usein aluksi laitahyökkääjän tontille, mutta Lundell on istutettu SM-liigassa sentterin paikalle ja vieläpä heti johtavaan rooliin. Hän on luotettava ja lahjakas kahden suunnan sentteri, jolla on iso potentiaali, Matti Virmanen pohjustaa.

Anton Lundell firar.
Anton Lundell juhli vuonna 2019 nuorten maailmanmestaruutta.Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Arjen työ ennen NHL:ään siirtymistä

Anton Lundellin viime kauteen tuli odottamaton särö, kun loukkaantuminen esti nuoren huippuhyökkääjän matkan alle 20-vuotiaiden MM-turnaukseen. Perinteinen nuorten kovatasoinen arvoturnaus on tunnetusti iso näyttöpaikka NHL:n suuntaan, tosin Lundellin ennakkorankkauksiin poissaolo ei liene vaikuttanut.

– Totta kai se harmittaa, kun en päässyt loukkaantumisen takia kisoihin pelaamaan. Sain kisojen aikaan kuitenkin vedettyä hyvän harjoittelujakson, hän muistuttaa.

– Sain tuona aikana paljon energiaa loppukauteen ja halusin näyttää, miten hyvä pelaaja oikeasti olen sekä antaa kaikille näyttöjä taidoistani, alle 20-vuotiaiden maailmanmestarijoukkueessa vuotta aiemmin pelannut Lundell jatkaa.

Suomalainen sentterilahjakkuus on saanut totutella kesän aikana NHL-seurojen eri videohaastatteluissa erityyppisiin kysymyksiin, joissa seurat haluavat saada kuvaa nuoren pelaajan persoonasta.

– Aikamoisissa tenteissä olen ollut ja kysymyksiä tuli paljon: taustat, perhe, mitä tykkään tehdä vapaa-ajalla jne. Jos menee vaikka työhaastatteluun niin samantyyppisiä kysymyksiä ne ovat, hän taustoittaa.

Pelaaja ei saa ajatella ensin itseään vaan joukkuettaan.

Anton Lundell

Anton Lundellille on muodostunut jonkinlainen kuva NHL-seurojen etsimästä ihannepelaajatyypistä, josta seurat haluavat koulia riveihinsä tulevien vuosien huippupelaajaa.

– Kyllä he joukkuepelaajia arvostavat. Joukkue ensin -ajattelu tulee päällimmäisenä mieleen eli pelaaja ei saa ajatella ensin itseään vaan joukkuettaan.

Pitkän linjan suomalainen kykyjenetsijä kehuu estoitta 18-vuotiaan Lundellin kypsää persoonaa.

– Kyseessä on erittäin fiksu kaveri, joka osaa ilmaista itseään sekä puhua asioista todella aikuismaisesti. Tällä on iso merkitys seurojen silmissä. Hän on täysin oikeassa siinä, että NHL-seurat arvostavat joukkuepelaajan ominaisuuksia, kymmenen vuotta Edmonton Oilersin taustajoukoissa pelaajia arvioinut Matti Virmanen kehuu.

Päivä kerrallaan

Todennäköisestä NHL:n ykköskierroksen varauksestaan huolimatta Lundell pitää jalat visusti maassa. NHL:ään siirtymisen aikataulu on vasta tulevaisuudessa, eikä sen miettiminen ole hänelle lainkaan ajankohtaista.

– En ole miettinyt sitä tarkemmin vaan elän päivän kerrallaan ja koetan nauttia arjen työstä. Totta kai haluan kehittää itseäni ja tulla koko ajan paremmaksi pelaajaksi. Aika näyttää, milloin saa mahdollisuuden siirtyä NHL:ään, fiksusti ja hillitysti käyttäytyvä nuorimies arvioi suoraan.

Syksyn edetessä Anton Lundellin olisi tarkoitus näyttää suomalaisille jääkiekon seuraajille se, että hän on entistäkin valmiimpi ottamaan lisäaskeleen kohti huippupelaajan mittoja. Kroppaan on haettu ainakin lisää voimaa, jämäkkyyttä ja lihasmassaa.

– Viime kaudella sain paljon onnistumisia ja oma pelaaminen kehittyi paljon. Haluan jatkaa siihen mihin jäin. Rentous ja itseluottamus ovat tärkeitä juttuja minulle tulevallakin kaudella eli uskon, että oma pelityylini tuottaa nytkin hyviä asioita.

Lue myös:

Kommentti: Lännessä tanssitaan Dallasin tahtiin – kärkipelaajat nousseet esiin kriittisillä hetkillä

Pelaajayhdistykseltä vahva viesti: liigapelaajat tinkineet jo merkittävästi palkoistaan

Koronatartunnoista huolimatta jääkiekon SM-liiga aiotaan aloittaa aikataulun mukaan – seuroissa korostetaan kaikkien vastuuta: "Tässä on monen ihmisen elanto kyseessä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat