Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu

Lewis Hamilton on enää voiton päässä Michael Schumacherin ennätyksestä – asiantuntija pani sekasortoisessa kisassa merkille seikan, joka kuvaa britin suuruutta

Valtteri Bottas löi Lewis Hamiltonin Mugellon hurjan kisan ensimmäisessä lähdössä, mutta jäi jälkeen seuraavissa.

Formula 1
hamilton bottas
Lewis Hamilton nousi jälleen korkeimmalle korokkeelle.Getty Images

Valtteri Bottasta on kritisoitu pitkin F1-kautta lähdöistä, joissa hän ei ole pystynyt haastamaan tallikaveriaan Lewis Hamiltonia. Toscanan GP:ssä Mugellossa Bottas sai poikkeuksellisesti kolme yritystä.

Kisan varsinaisessa startissa Bottas osoitti kykynsä ja paineli ensimmäiseen mutkaan ykkösenä, vaikka Hamilton lähti paalulta. Useat kolarit johtivat kahteen lisästarttiin, joissa Hamilton löi suomalaisen molemmissa kylmästi.

– Hamiltonilla saattoi olla ensimmäisessä startissa jotain ongelmaa tai virhettäkin. Tapojensa mukaisesti hän naulasi seuraavalla kerralla kaiken viimeisen päälle kuntoon, Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh sanoo.

Toisessa lähdössä Mildh kiinnitti huomionsa siihen, että Hamiltonin jarrut savusivat lähtöruudukossa selkeästi – todennäköisesti tarkoituksella.

– Henkilökohtainen näkemykseni on, että hän satsasi kaiken ensimmäiseen kaarteeseen ja lämmitti riskilläkin jarrut liian kuumiksi, jotta ne varmasti toimivat. Väitän, että se oli ratkaiseva asia siinä, että hän pystyi viemään sen alkukiihdytyksen Valtteria vastaan, Mildh arvioi.

– Se kertoo, että Hamilton on todella nopea keksimään ratkaisut. Hän on ylivoimainen siinä, ettei kaihda riskejä, kun niitä pitää ottaa.

f1 mugello uusintalähtö
Mugellon kilpailussa nähtiin peräti kaksi uusintalähtöä.Getty Images

Hamiltonin suuruus näkyy pian myös merkittävimmissä tilastoissa kärkipaikoilla. Voitto Mugellossa oli britille jo uran 90:s. Hamilton on enää yhden voiton päässä Michael Schumacherin ennätyksestä. Vääjäämättömältä näyttävä kuluvan kauden mestaruus nostaisi Hamiltonin niin ikään Schumacherin rinnalle seitsemän tittelin mieheksi.

– Tämä oli outo päivä, vähän kuin kolme kilpailua yhdessä päivässä. Tämä rata on ilmiömäinen, ja kilpailu oli todella, todella kova, Hamilton sanoi kisajärjestäjien haastattelussa.

"En edes muista"

Bottas ei peitellyt pettymystään haastattelussa ennen palkintojenjakoa. Hyvä ensimmäinen lähtö valui värikkäässä kilpailussa hukkaan.

– En edes muista kaikkia kisan vaiheessa, mutta en enää saanut mahdollisuuksia sen jälkeen, kun menetin paikkani ensimmäisessä uusintalähdössä, Bottas sanoi.

Suomalainen oli viikonlopun nopein kuski aina aika-ajon viimeiseen osioon asti, jossa myös epäonni tarttui peliin. Rauhallisemmassa kisassa mainio ensimmäinen lähtö olisi voinut vauhdittaa Bottaksen voittoon. Kolmannessa lähdössä Bottas ei pystynyt haastamaan Hamiltonia ja jäi myös Renaultin Daniel Ricciardon taakse.

– Jotain siinä tapahtui. Varmasti Valtteri oli latautunut, mutta kilpailu oli pitkällä ja Ricciardokin nälkäisessä tilanteessa. Valtterin olisi pitänyt olla siinä paremmin hereillä eikä keskittyä pelkästään Lewisiin. Näytti siltä, ettei varsinaista vikaa ollut ja auto toimi hienosti, Mildh pohtii.

Kimi Räikkönen Valtteri Bottas
Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas mahtuivat samaan kuvaan Mugellon kisassa.Getty Images

Räikkönen onnistui

Toisen uusintastartin suurimpia voittajia oli Alfa Romeon Kimi Räikkönen, joka petasi nappilähdöllä itselleen kauden ensimmäiset MM-pisteet.

Viiden sekunnin aikasakkokaan ei riittänyt pudottamaan Räikköstä pisteiden ulkopuolelle, vaan lopullinen sijoitus oli yhdeksäs. Kisaan mahtui myös epäonnistunut, yli 12 sekuntia kestänyt varikkostoppi sekä kolarointi ensimmäisellä kierroksella.

– Saimme pisteitä, se on se tärkein juttu. Harmi vain, että nyt olisi ollut mahdollisuuksia vaikka mihin. Olisimme voineet saada tästä vieläkin enemmän irti, Räikkönen sanoi C Morelle (siirryt toiseen palveluun).

Mildh huomauttaa, että Alfa Romeolla on yhä paljon ongelmia ratkottavana. Räikkönen ärähti tiimiradiossa jälleen pariinkin otteeseen, kun kommunikoinnissa oli epäselvyyksiä esimerkiksi aikasakon syyn vuoksi.

– Kilpailun läpiviemiseen liittyvissä yksityiskohdissa on paljon ongelmia. Tällä nopealla radalla auto oli yllättävänkin hyvä ajettava, ja Kimi pystyi luottamaan siihen. Se on positiivista, Mildh toteaa.

– Näytti siltä, että Kimi viihtyi Mugellon radalla hyvin. Se on tietenkin piristävää, kun kaikesta sähläyksestä huolimatta pääsee pisteille.

F1-sarja jatkuu kahden viikon kuluttua Venäjän Sotshissa.

Lue myös:

Mugellon F1-kisasta kehkeytyi klassikko: Lewis Hamilton voitti kahden uusintalähdön ja lukuisten kolarien värittämän kilpailun – Kimi Räikkönen sai pistetilinsä auki

Bottas epäonnistui toisessa uusintalähdössä, Hamilton karkasi voittoon: Räikkönen avasi pistetilinsä aikasakosta huolimatta – näin huima Toscanan GP eteni

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat