1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. tennis

Dominic Thiem voitti historiallisen dramaattisen Yhdysvaltain avointen finaalin – miesten tennikseen vihdoin uusi Grand Slam -voittaja

Dominic Thiem nousi kahden erää takaa voittoon US Openin finaalissa.

Dominic Thiem voitti US Openin, Alexander Zverev joutui pettymään. Kuva: Getty Images

Miesten tennikseen saatiin ensimmäinen uusi grand slam -turnausvoittaja kuuteen vuoteen. Yhdysvaltain avointen finaalissa käytiin hurja taistelu, jossa ennakosuosikki Dominic Thiem nousi kahden erän takaa voittoon Alexander Zvereviä vastaan lukemin 2–6, 4–6, 6–4, 6–3, 7–6(8–6).

Itävaltalaisesta Thiemistä, 27, tuli myös vihdoin ensimmäinen 1990-luvulla syntynyt miesten kaksinpelin grand slam -voittaja. Roger Federer, Rafael Nadal ja Novak Djokovic ovat hallinneet lajia vuosikaudet. Nyt uudelle voittajalle oli tilaa, kun Federer toipuu polvileikkauksesta, Nadal ei matkustanut New Yorkiin koronaviruspandemian vuoksi ja Djokovic hylättiin turnauksen aikana, kun hän löi pallon vahingossa linjatuomarin kurkkuun.

Kakkoseksi sijoitettu Thiem oli ollut kolmesti aiemmin grand slam -finaalissa ja lähti tähän loppuotteluun suosikkina. Alkutahdit määräsi kuitenkin viidenneksi sijoitettu Zverev. Saksalainen voitti kaksi ensimmäistä erää ennen kuin Thiem sai pelinsä käyntiin.

Itävaltalainen voitti kaksi seuraavaa erää, mutta viidennessä Zverev pääsi syöttämään otteluvoitosta tilanteessa 5–3. Thiem nousi kuitenkin tasoihin ja ohi, mutta ei itse pystynyt syöttämään ottelua kotiin tilanteessa 6–5.

Seurasi US Openin historian ensimmäinen finaalin viidennen erän tie-break. Thiem hankki siinä kaksi ottelupalloa johdettuaan 6–4, mutta Zverev nousi vielä tasoihin. Lopulta Thiem vei katkaisupelin 8–6, kun saksalainen löi rystylyönnin leveäksi.

– Toivon, että tänään voisi olla kaksi voittajaa. Mielestäni ansaitsisimme sen molemmat, kyynelehtivä Thiem sanoi finaalin jälkeen.

Grand Slam -finaaleissa on tenniksen avoimella aikakaudella noustu vain neljä kertaa aiemmin kahden erän tappioasemasta voittoon. Kaikki neljä aiempaa tapausta on nähty Ranskan avoimissa, viimeksi vuonna 2004, kun Gaston Gaudio nousi voittoon Guillermo Coriaa vastaan.

14. syyskuuta 2019 Emil Ruusuvuori voitti Thiemin selvin numeroin Davis Cupissa Espoossa. Tasan vuosi myöhemmin 14. syyskuuta 2020 (Suomen aikaa) Thiem voitti ensimmäisen Grand Slam -turnauksensa.

Lue myös:

Naomi Osaka voitti US Openin – ujosta nuoresta naisesta on kasvanut kantaa ottava supertähti