1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Bottas saa tukea kolarisyytöksiä vastaan ja korostaa itsekin toimineensa oikein: "Ne, jotka kolaroivat sen takia, voivat katsoa peiliin"

Valtteri Bottaksella oli turva-auton poistuttua oikeus ajaa hiljaa kierroksen alkuun asti.

Kuva: Getty Images

Formula ykkösten tapahtumarikkaassa Toscanan gp:ssä Mugellon radalla yksi puheenaiheista oli kilpailun toinen joukkokolari. Avauskierroksen kolaroinnin jälkeen turva-auto keräsi autot yhteen. Turva-auton poistuttua nähtiin uusi joukkokolari.

Antonio Giovinazzi osui tilanteessa Kevin Magnussenin perään. Heidän lisäkseen keskeyttämään joutuivat Carlos Sainz ja Nicholas Latifi. Esimerkiksi Romain Grosjean syytti kolarista kärjessä ajanutta Valtteri Bottasta, joka ajoi turva-auton poistuttua hitaasti. Yle Urheilun asiantuntijan Jukka Mildhin mukaan Bottas toimi tilanteessa aivan oikein.

– Turva-auton poistuttua ensimmäisellä kuljettajalla on kaikki valta tehdä niin kuin katsoo parhaaksi. Kuljettajat ovat tottuneet siihen, että aletaan ajaa nopeasti, kun on pitkä suora. Monelta unohtui, että Valtteri pystyi säätämään vauhdin sinne asti, kun kierros alkaa, Mildh sanoi.

– Kuljettajat eivät olleet ajan tasalla eivätkä ymmärtäneet, että tällainenkin vaihtoehto on olemassa. Toisaalta tallien olisi pitänyt pystyä kommunikoimaan kuljettajille nopeammin.

Myös Bottas itse sanoi Autosportin haastattelussa ajaneensa sääntöjen mukaisesti.

– Meillä on oikeus alkaa ajaa linjalta lähtien. Totta kai yrität kärjessä maksimoida mahdollisuutesi, ei minua voi syyttää siitä. Ne, jotka kolaroivat sen takia, voivat katsoa peiliin.

Bottas kyseenalaisti säännöt, jotka antavat mahdollisuuden myöhäiseen kiihdyttämiseen, mutta korosti ajaneensa sääntöjen mukaan.

Bottaksen tallikaveri Lewis Hamilton puolusti suomalaista.

– Se ei missään nimessä ollut Valtterin vika, vaan päättäjien, Hamilton sanoi.

Lue myös:

Tässäkö ratkaisu F1-kisoja vaivaavaan ikuisuusongelmaan? Mugellon sekamelska osoitti, että ratavalinnoilla on merkitystä – "Selvästi muuttaa kuljettajien tekemistä"

Mugellon F1-kisasta kehkeytyi klassikko: Lewis Hamilton voitti kahden uusintalähdön ja lukuisten kolarien värittämän kilpailun – Kimi Räikkönen sai pistetilinsä auki

Bottas epäonnistui toisessa uusintalähdössä, Hamilton karkasi voittoon: Räikkönen avasi pistetilinsä aikasakosta huolimatta – näin huima Toscanan GP eteni