Kommentti: Tampa Bayn mestaruusjunan yllä tummia pilviä – NHL:n pudotuspelien paras pelaaja loukkaantui jälleen ja pelikunto on kysymysmerkki

Tampa Bay on pelannut vakuuttavasti NHL:n pudotuspeleissä, mutta loukkaantumiset voivat nousta esteeksi mestaruudelle, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Brayden Pointin vamma aiheuttaa huolta Tampa Baylle. Kuva: Getty Images

Ei ole kahta sanaa siitä, kuka on ollut NHL:n pudotuspelien paras pelaaja toistaiseksi. Tampa Bayn Brayden Point näytti aikaisin maanantaiaamuna jälleen kerran merkityksensä NHL:n kenties suurimmalle mestarisuosikille. Alati vaarallinen Point ihastuttaa liikkeellä, taidolla ja kokonaisvaltaisella pelaamisellaan.

Ja mikä parasta, Pointin kaikella tekemisellä on tarkoitus.

Yhdeksän pistettä neljässä edellisessä ottelussa kertoo kanadalaisen nykyvireestä kaiken – ja vain yhdessä näistä otteluista Pointin jääaika ylitti 19 minuutin. Maanantaina neljännessä konferenssifinaalissa Point jätti kaukalon reilut yhdeksän minuuttia ennen päätössummeria, mutta ehti silti kirjata tililleen alustuksen voittomaaliin sekä tehot 1+1.

Samalla hän nousi pudotuspelien pistepörssin kärkeen yhdessä Nathan MacKinnonin ja Nikita Kutsherovin kanssa.

Vaikka Kutsherovia on pidetty Tampan kiekollisen pelin käynnistävänä voimana, juuri Brayden Point on noussut pudotuspeleissä Bolts-orkesterin selkeäksi kapellimestariksi. Pointin jalat käyvät kuin vanha Singer, minkä avulla tämä luo jatkuvasti vaaratilanteita vastustajan alueelle.

Pointin kanssa useimmiten vaihtoehtoina ovat joko maalipaikka tai jäähy. Maanantaina tarjolla oli tuttuun tapaan molempia. Ensin keskushyökkääjän erinomainen sisään-ulos-liike keskialueella johti Islanders-jäähyyn. Vain hieman myöhemmin Pointin taidokas syöttö löysi takatolpalta Ondrej Palatin, jolla oli helppo työ putata kiekko puolityhjään maaliin.

Se, miksi Tampa johtaa idän loppuottelusarjaa voitoin 3–1, kiteytyy paljon juuri kolmeen edellä mainittuun Tampa-pelaajaan. Palatin johtama ykkönen laidoillaan Palat ja Kutsherov on tehnyt sarjassa toistaiseksi kahdeksan osumaa, New York Islandersin kärkiketju yhden.

Pointin kärkivitja on sanalla sanoen murskannut Islandersin ykkösketjun.

Pelkästään Tampan ykkösketjun vuoksi Islandersille on vaikea antaa sarjassa juurikaan toivoa. Niin hyvänä ja kurinalaisena jarrujoukkueena kuin Islanders tunnetaankin, tähän siltäkään ei löydy lääkettä. Tampan ykkösketjun pysäyttäminen täällä haavaa on Barry Trotzin johtamille joukoille liikaa.

Etenkin, kun Tampalta löytyy myös alemmista ketjuista laatua riittämiin. Esimerkiksi maanantaina maalinteossa onnistuivat kärkipelaajien lisäksi sellaiset työn raskaan raatajat kuin Blake Coleman ja Pat Maroon. Peluuttaminen Tampaa vastaan on kenelle tahansa valmentajalle alituista myrkyn valitsemista – hyviä vaihtoehtoja, kun ei ole olemassa.

Ei Tampankaan taivaalta aurinko silti pilvettömältä paista.

Vaikka peli kulkee ja Lightningin mestaruusjuna on paremmin raiteillaan kuin kenties koskaan, avainpelaajien loukkaantumiset ovat tuoneet taivaalle ison kasan tummia pilviä. Vaikka Stanley Cup -taisto ei tunnetusti yhtä miestä kaipaa, nyt aletaan liikkua rajoilla.

Kyse on ennen muuta juuri Pointin (oletetusta) alavartovaivasta.

Kakkosottelussa taklatuksi tullut sentteri ei meinannut tuolloin päästä omin avuin pois kaukalosta. Harva lopulta yllättyi, kun Boltsin valmennusjohto ilmoitti joukkueen ykköshyökkääjän jättävän väliin Tampan tappioon päättyneen kolmospelin. Vaikka Point palasi askiin maanantaina, vamman tila herätti jo ennakkoon kysymyksiä.

Kun Islesin isokokoinen puolustaja Adam Pelech satutti Pointia kolmannessa erässä viattomassa kamppailutilanteessa, kipu palasi. Tuskaisena penkille palannut kanukkihyökkääjä kävi pitkän keskustelun lääkärin kanssa ennen poistumistaan pukuhuoneeseen. Otteluun hän ei enää palannut. Pelaamatta jäi kolmannen erän jälkimmäinen puolisko.

Cooper höpisi ottelun jälkeen joutavia siitä, miten hän halusi säännellä Pointin kuormaa. Kukaan ei sääntele parhaiden pelaajiensa kuormaa konferenssifinaalivaiheessa nähdyllä tavalla.

Stamkos sivussa

Nyt kysymys kuuluu, milloin Point pystyy taas pelaamaan ja missä kunnossa?

Pointin loukkaantumisella on erityinen painoarvo, sillä sivussa on myös joukkueen kapteeni ja ykkössentteri Steven Stamkos. Stamkos ei ole pelannut yhtään peliä 202 päivään, joten hyvin epätodennäköisenä voidaan pitää sitä, että hän yhtäkkiä palaisi esimerkiksi Stanley Cupin loppuotteluvaiheessa.

Jos myös Point olisi sivussa, tai pelaisi puolikuntoisena, sivussa olisi käytännössä ykkös- ja kakkossentteri.

Tämä saattaisi olla syvälle Tampa-ryhmällekin liikaa. Kahden kärkisentterin loukkaantumisen pakottaisi Anthony Cirellin ykkössentterin rooliin ja dominoilmiö ylipäätään muutkin alempien ketjujen pelaajista kokoa liian suuriin saappaisiin. Tämä olisi aito uhka Tampan mestaruustoiveille.

Todennäköisenä kuitenkin voidaan pitää sitä, että Point vielä palaa. Tampa kaivaa parhaat manipuloijat esiin, jotta ykkössentteri saadaan askiin. Sen jälkeen kysymys on siitä, millaisten kipujen kanssa Point pelaa ja ennen kaikkea pystyy tehokkaasti pelaamaan.

Otteluohjelma ei nimittäin tule antamaan loukkaantuneille armoa. Parhaassa – tai Tampan kannalta pahimmassa – tapauksessa Dallas voisi katkaista lännen finaalisarjan jo tiistaiaamuna. Jos Tampa tekisi keskiviikkoaamuna samoin, on mahdollista, että jo viikonloppuna pelattaisiin Stanley Cupin loppuotteluita.

Haavojen nuolemiseen ei jäisi aikaa.

Huomioon pitää ottaa myös se, että vastaan on tulossa Dallas tai Vegas – molemmat poikkeuksellisen ilkeitä ja häijyjä joukkueita. Jos ja kun näissä leireissä ollaan Pointin tilanteen kanssa hereillä, tämä tulee saamaan vastustajan rajattoman huomion. Dallas on taklannut pelattua tuntia kohden eniten pudotuspeleissä, Vegas kolmanneksi eniten.

Tampa on marssinut todella vakuuttavalla tavalla vain voiton päähän Stanley Cupin loppuotteluista. Pitkään himoituista kannusta sen erottaa enää viisi voittoa. Matka on kuitenkin ennen muuta tielle tulleiden loukkaantumishuolien kautta edelleen erittäin pitkä.

Vaikka haasteet ovat tällä kaudella hieman erilaisia kuin aiemmin, myös Tampa tullaan testaamaan äärimmilleen ennen kuin se saa Lord Stanleyn käsivarsilleen.

Lue myös: