Suora

  • Rallin MM, Turkki, Power Stage live
  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • "Olen 32 mutta tunnen itseni 75-vuotiaaksi": Vapaaottelija Glenn Sparv tappelee kunnes menee rikki
  • Urheiluruutu

Superpesiksen ratkaisuottelut pelataan koleassa säässä ja pahimmillaan hämärässä – erityisillä oloilla voi olla suuria vaikutuksia peliin

Miesten Superpesiksen ratkaisuvaiheet pelataan koronaviruksen vuoksi myöhempään kuin viime kausina. Tiistaina ratkeaa kumpi etenee finaaleihin Kouvolan seuraksi: Sotkamo vai Vimpeli.

pesäpallo
Janne Mäkelä 18072020
Vimpelin Vedon lyöjäjokeri Janne Mäkelä on lyönyt välierien kahdessa ottelussa kolme juoksua.Elmeri Elo / All Over Press

Miesten Superpesiksen ratkaiseva välieräottelu Sotkamo–Vimpeli Yle Puheella kello 15.50 alkaen.

Miesten Superpesiksessä kauden ratkaisuvaiheet nähdään viime vuosiin verrattuna reilua viikkoa myöhemmin. Kausi alkoi koronaviruksen myötä vasta heinäkuun alussa. Pudotuspelit pelataan paras kolmesta -systeemillä normaalin paras viidestä -systeemin sijaan.

Syy on selkeä: jos kausi venyisi yhtään pidemmäksi, pelaamisesta tulisi jos ei mahdotonta, ainakin epätarkoituksenmukaista. Nyt miesten mestari on selvillä alustavan ohjelman mukaan viimeistään 26. syyskuuta, ja naisissa finaalisarja voi venyä päivän pidemmälle.

– Jos kausi venyisi lokakuulle, peli muuttuisi käytännössä niin paljon, ettei pelaaminen olisi enää järkevää. Veikkaan, että lokakuussa mennään jo lähelle viittä lämpöastetta, eikä urheilijoiden kannalta kroppa ole parhaassa mahdollisessa kunnossa niissä lämpötiloissa, Sotkamon Jymyn pelinjohtaja Jani Komulainen sanoo.

Kolea keli voi vaikuttaa peliin paljon. Komulaisen mukaan ratkaiseva raja on kymmenen asteen lämpötila.

– Jos lämpötila menee kymmenen pintaan tai jopa alapuolelle, se vaikuttaa lyöntien lähtönopeuteen, eli välineet eivät toimi ihan niin hyvin mitä normaalisti. Pallon ja mailan ominaisuudet ovat optimitilassa silloin kun on pikkaisen lämpimämpää, Komulainen kertoo.

– Kun mennään yli 20 asteeseen, silloin on yleensä niin sanottu lentokeli, eli pallo liikkuu kaikista lujimpaa.

Markku Hylkilä ja Elmeri Elo 18072020
Vimpelin Vedon pelinjohtajan Markku Hylkilä (oik.) arvioi, että lyöntien vauhti voi hidastua kolealla kelillä 5 km/h. Elmeri Elo / AOP

Sotkamon välierävastustajan Vimpelin Vedon pelinjohtaja Markku Hylkilä antaa esimerkin.

– Suhteellisen moni pelaaja pystyy keskikesällä helteillä lyömään takatilanteessa saumoja rikki, mutta nyt siihen ei enää kovin moni pysty. Mitä viileämmäksi menee, se näkyy ennen kaikkea takatilanteessa voimakkaasti.

Saumalyönnit ovat lyöntejä, jossa pallo tällätään kahden ulkopelaajan välistä takakentälle asti.

Hylkilä kertoo myös, että pallon ominaisuuksia muutettiin täksi kaudeksi, mikä on jo osaltaan hidastanut lyöntinopeuksia. Vielä viime kaudella mailoja hajosi jopa satoja.

– Nyt mailat on saatu kestämään, kun palloista tehtiin pehmeämpiä. Pelataan hyvin erilaisella pallolla kuin viime kesän alussa.

Paras kolmesta -sarjat oikea ratkaisu poikkeuksellisella kaudella

Toinen myöhäissyksyn olosuhdehaaste on yhä aikaisemmin laskeutuva hämäryys. Sen takia esimerkiksi arkipelitkin aloitetaan jo kello 16, kuten tänään Sotkamossa, jossa aurinko laskee puoli kahdeksalta illalla.

– Kello 16 on viimeinen aika, jolloin pystytään näin myöhään syksyllä aloittamaan. Jos peli venyy pitkäksi, pelkona on tietenkin, että hämärä tulee. Sen jälkeen lyöntien lähteminen saattaa hävitä ulkopelaajilta, Komulainen toteaa.

– Tätä kautta kaikki käännöt, että pystyy lyömään pikkaisen selän taakse tai ranteella taittamaan toiselle puolelle, niiden kiinniottaminen ja ennakoiminen vaikeutuu. Sitä kautta muun muassa läpilyöntipaikkoja avautuu.

Komulaisen ja Hykilän mukaan keliolosuhteita tai hämäryyttä ei oteta ennen pelejä erityisemmin huomioon. Pelin aikana ulkopelaajat viestivät tarvittaessa, mikäli palloa on vaikea nähdä.

komulainen
Pelinjohtaja Jani Komulaisen mukaan Sotkamo alkoi sunnuntaisessa välieräottelussa varmistelemaan reilussa 9–1-johtoasemassa liikaa. Vimpeli nousi tuolloin toisella jaksolla 11–9-jaksovoittoon.AOP

Hylkilä kertoo myös, ettei sadekelillä ole niin suurta merkitystä kuin luullaan.

– Monesti puhutaan, että sadekelillä on vaikeampi lyödä, kun mailan ja eristysnauhan pinta on liukas. Monella on nykyään mailoissa sadekelillä kitkateipit, jotka poistavat senkin asian.

Kauden myöhäisen alkamisen vuoksi ja sen läpiviennin mahdollistamiseksi miesten pudotuspelit pelataan finaaleja myöten paras kolmesta -periaatteella. Molemmat pelinjohtajat sanovat ratkaisun olleen oikea, mutta toivovat paluuta pitkiin pudotuspelisarjoihin, kun poikkeusolot aikanaan hellittävät.

– Olen sitä mieltä, että tänä poikkeuksellisena vuonna tämä oli ainut oikea ratkaisu. Kyllä paras joukkue ratkeaa aina. Toki itse pidän pidemmistä sarjoista, ja olisi hyvä, että otteluita olisi pudotuspeleissä ottelusarjoissa enemmän, Komulainen sanoo.

– Pudotuspelit ovat kuitenkin lajissa kuin lajissa niitä parhaita pelejä ja niissä on normaalia enemmän tunnetta. Joukkueet kamppailevat ottelusarjoissa tosi kovasti paremmudesta, mikä on urheilua hienoimmillaan. Moni kaipaa sitä, ettei se ole sellaista virkamiesmäistä läpsyttelyä, Hylkilä muistuttaa.

Ulkopelin pitävyys ja kotiuttamisen tehokkuus avaintekijät finaalipaikkaan

Vimpelin ja Sotkamon välisestä kamppailusta ei ole Hylkilän peräänkuuluttamaa tunnetta puuttunut. Sitä on osaltaan ollut kasvattamassa pesäpallosta tuttu kuittailu kaikkien osapuolten – pelaajien, pelinjohtajien, taustajoukkojen ja yleisön – kesken.

Pelillisesti varsinkin molempien joukkueiden ykköskärki on pystynyt luomaan tilanteita tasaisesti. Tiistaina ratkaisut kulminoituvat ulkopelin pitävyyteen ja kotiuttamisen tehokkuuteen.

Sunnuntaina pelatussa edellisessä ottelussa Vimpeli nappasi 2–0-voiton dramaattisella tavalla, kun se nousi toisella jaksolla 1–9-tappioasemasta 11–9-jaksovoittoon.

– Asetelma on varmaan samanlainen mitä kahdessa ensimmäisessäkin pelissä. Parempaa ulkopeliä pelaava joukkue voittaa. Niistä tilanteista mitä syntyy, kumpi kotiuttaa paremmin – siinä ne kaksi isointa asiaa, Jani Komulainen ennakoi.

Ulkopelissä isona osatekijänä ovat lukkarit. Sekä Vimpelissä että Sotkamossa lautasen äärellä nähdään nuorta taituruutta, kun vastustajien sisäpeliä pyrkivät sotkemaan Vedon Perttu Ruuska, 19 sekä Jymyn Aapo Komulainen, 17.

– Se joukkue, jonka lukkari on parempi, menee varmasti pitkälle. Nuoret sällit kamppailevat siinä, kumpi vie pidemmän korren, Hylkilä pohjustaa.

Lue myös:

Pesäpallon yleisömäärät pienenivät, mutta kassat jopa kasvoivat

Vimpelin Veto nousi dramaattisesti voittoon ja venytti ratkaisua

Joensuun Mailan valtakausi päättyi – Kouvolan Pallonlyöjät pudotti mestarin pronssiotteluun

Toissa vuoden uusinta odottaa – Kirittäret ja Manse raivasivat tiensä finaaleihin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat