Parjatun fluoritestin siirtyminen aiheuttaa Suomen hiihtohuollolle päänvaivaa – huoltopäällikkö: "Se olisi antanut meille ainakin osviittaa"

Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Martin Norrgård joutuu ottamaan huoltotiimin kanssa käyttöön suunnitelma B:n, koska FIS ei saanut fluoritestilaitettaan valmiiksi ajoissa.

hiihto
Seefeldin MM-kisojen miesten 50 kilometrin kilpailu
European Pressphoto Agency EPA

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) päätös siirtää kohutun fluoritestinsä esittelyä sai Suomen hiihtomaajoukkueen uuden huoltopäällikön Martin Norrgårdin huolestumaan. Norrgård oli toivonut, että hän olisi voinut matkata ensi viikolla Saksaan tutustumaan ensi kaudella käytettävään testilaitteeseen.

– Se olisi antanut meille ainakin osviittaa siitä, mihin suuntaan mennään ja mikä on sallittu fluoripitoisuus. Absoluuttiseen nollaan sitä ei voida missään tapauksessa saada, mutta sallitun fluoripitoisuuden pitää olla alhainen, koska muuten siinä löytyy mahdollisuus vilppiin, Norrgård totesi Yle Urheilulle puhelimitse.

– Nyt me emme tiedä sitäkään, minkä verran esimerkiksi vanha sikli tai vanha harja voi aiheuttaa epäpuhdasta fluoria suksen pohjaan.

Norrgård on ollut tiiviisti yhteydessä pohjoismaisiin kollegoihinsa ja he ovat jakaneet huolensa asiasta. Saksan esittelytilaisuudessa jokaisella maajoukkueella olisi ollut mahdollista testata testilaitetta ja Suomen, Norjan sekä Ruotsin huoltopäälliköt olisivat halunneet nähdä, pystysikö laitetta manipuloimaan.

– Jos sitä on mahdollista manipuloida, pystyisimme osoittamaan, ettei se ole tasainen jokaiselle urheilijalle. Fluorikielto on mielestäni ihan hyvä asia, mutta sitä pitää pystyä kontrolloimaan oikeudenmukaisella tavalla, Norrgård sanoi.

Viivästys vaikuttaa suunnitelmiin

Norrgård uskoo, että FIS saa ennen kauden alkua valmiiksi jonkinlaisen testilaitteen. Hän ei kuitenkaan tiedä, onko sen käyttöönotossa enää siinä vaiheessa järkeä.

– Olemme varmasti lähiaikoina FIS:iin yhteydessä. Aikataulu on todella, todella tiukka. Toivoisin, että FIS kuuntelisi, koska tämä vaikuttaa tosi paljon myös kansalliseen kenttään, ei vain maajoukkueisiin.

Kun FIS ilmoitti tulevasta fluorivoiteiden kiellosta viime kauden alkupuolella, aiheutti se maajoukkueille ylimääräistä työtä. Myös fluoritestin siirtyminen vaikuttaa huoltotiimin toimintaan.

Voidepurkkeja Suomen hiihtomaajoukkueen huoltorekassa
Tomi Hänninen

Virallisesti lokakuun alussa huoltopäällikkönä aloittavaa Norrgårdia fluorikielto on työllistänyt koko kesän. Jos sallittu fluoripitoisuus olisi ollut tiedossa aikaisemmin, olisi hän pystynyt suunnittelemaan tulevaa kautta paremmin.

Saksan testiesittely kuului Norrgårdin suunnitelma A:han, mutta nyt hän on valmis ottamaan käyttöönsä suunnitelma B:n ja miettimään, miten ja mitä seuraavalla Vuokatin leirillä testataan.

– Meillä oli muun muassa tarkoitus pestä huoltorekka ja desinfioida kaikki tavarat siellä, mutta jos kielto ei jostain syystä toteudu, niin onko se sitten sen arvoista, hän pohti.

Urheilijat kyselleet aktiivisesti

Suomen huoltoryhmä on tähän mennessä ottanut fluorikiellon huomioon jokaisella leirillä. Heillä on ollut Vuokatissa käytössä koppi, jossa eivät fluorilliset voiteet tai tarvikkeet ole olleet sallittuja.

Jos ja kun FIS pitää kiinni fluorikiellosta, pitää huoltoryhmän mitä pikimmiten pestä kaikki vanhat työkalut, huoltorekka sekä huoltopenkit. Tämän lisäksi kaikkien maajoukkuehiihtäjien sukset pitää hioa ja voidella useampaan otteeseen fluorittomilla voiteilla.

– Meillä täytyy olla oikeasti tiedossa, mitkä työkalut ja mitkä sukset ovat oikeasti fluorittomia, jotta me uskallamme viedä ne lähtöviivalle, Norrgård sanoi.

Norrgårdin mukaan maajoukkueurheilijat ovat kyselleet fluorivoidekiellosta aktiivisesti. Huoltotiimi on kuitenkin pyrkinyt vakuuttamaan, ettei urheilijoiden tarvitse kantaa huolta asiasta, sillä huolto pitää heidät ajan tasalla.

Maajoukkue leireilee tänä syksynä enimmäkseen Vuokatissa, sillä Val Senalesin leirikin siirrettiin sinne koronaviruspandemian takia. Kun seuraava leiri pidetään syyskuun lopussa, on huoltoryhmäkin paikalla.

– Toivottavasti olemme silloin viisaampia ja voimme testata. Tähän mennessä olemme satsanneet paljon fluorittomiin voiteisiin, mutta saa nähdä, mitä voiteita testataan seuraavan kerran. Meillä on Vuokatissa hyvät olosuhteet testata ja olemme valmiita, kun kausi alkaa, Norrgård vakuutti.

Lue myös:

Kohutun fluoritestin esittely viivästyy vaikka hiihtolajien kisakaudet lähestyvät – kansainvälisen hiihtoliiton lähettämä sähköposti oli suomalaisyrittäjälle viimeinen pisara

Raju kielto on mullistamassa kilpahiihtoa! Suomen pomot ja Sami Jauhojärvi tykkäävät merkittävästä muutoksesta, mutta valvonta on asiantuntijoillekin mysteeri

Italialaisyritys sai tarpeekseen FIS:n fluorikiellosta, vaatii nyt 10 miljoonan euron korvauksia – Olli Rauste: "Laittaisin EU-komissioon kiireellisen tutkintapyynnön"

Suomalaisen hiihtopomon ja norjalaisen olympiavoittajan toiminnasta kovaa kritiikkiä – Yle Urheilu kertoo nyt, mitä kätkeytyy hiihtopiirejä yli neljä kuukautta repineen kohupäätöksen taakse

FIS:n hallituksen jäsen Martti Uusitalo kiistää väitteet esteellisyydestään fluorivoidepäätöksessä – "Ei ole ensimmäinen kerta, kun tämmöistä täysin posketonta spekulaatiota yritetään esittää"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat