1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Lotta Harala on läpi kauden juossut tasaisen varmasti, mutta lopullinen superjuoksu on toistaiseksi vielä tulematta – alittuuko Sveitsissä tänään 13 sekuntia?

Lotta Harala jahtaa ennätystään tänään Sveitsissä. Samalla Tampereen Pyrinnön aitajuoksija päättää kuluneen kisakautensa.

Harala uskoo, että 13 sekuntia on mahdollista alittaa vielä tämän kauden aikana. Kuva: AOP

Moni muu yleisurheilija on jo ehtinyt lomailemaan ylimenokaudella, mutta aitajuoksija Lotta Harala saa ripustaa piikkarit naulaan vasta tämän päivän jälkeen. Tampereen Pyrintöä edustava Harala on asettunut kisastarttiviivalle pelkästään syyskuun aikana jo viidesti, ja nyt edessä on vielä kauden viimeinen kilpailu Sveitsissä Bellinzonassa.

Juoksuhaluja Haralalla on riittänyt vielä loppukaudesta monestakin syystä. Kirkkaimpana mielessä siintää kuitenkin oman ennätyksen rikkominen, jota Harala on kuumeisesti jahdannut jo aiemmissa kisoissa.

– Lähdin sitä varten tänne kisaamaan. Kunto on edelleen hyviä ja juoksu tuntuu hyvältä. Myös fiilis on sellainen, että ennätys voi tulla, jos on hyvät olosuhteet ja kaikki onnistuu, Sveitsistä tavoitettu Harala kertoo Yle Urheilulle.

Haralan ennätys on tällä kaudella Kalevan kisoissa syntynyt 13,07. Haralan ennätyksen kohdalla ei voida puhua yksittäisestä pöljästä päivästä, sillä aitajuoksija sivusi omaa ennätystään elokuun lopussa Tukholman Timanttiliigan yhteydessä käydyssä kilpailussa.

– Ennätysjuoksu vaatii puhdasta onnistunutta juoksua - sitä, ettei tule kovaa kolistelua aitoihin. Lähtö on minun vahvuuteni. Pitää saada hyvä reaktio ja hyvä lähtö niin päästään hyvään vauhtiin heti alusta, sen se vaatii.

Herkkä laji vaatii myös hyviä olosuhteita

Puhtaan ja ehjän juoksun lisäksi Harala nostaa esiin myös olosuhteiden tärkeyden ja merkityksen kisapaikalla. Sveitsin yleisurheiluillassa kaiken pitäisi olla tiistaina kohdillaan ennätysjuoksua varten. Etenkin lämmin sää on hellinyt pikajuoksijan kroppaa.

– Lämpöä riittää, täällä on yli 30 astetta ja ilmeisesti luvattu tyyntä illalle. Pitkä kisakausi alkaa jo vähän painaa ja normaaleja pieniä kiristyksiä on alkanut jo kropassa tuntumaan. Huomasin kuitenkin jo heti, kun kävin kentällä tekemässä pientä valmistavaa treeniä, että paljon vähemmän ne kiristykset tuntuvat täällä. Kroppa tuntuu hyvältä.

28-vuotias Harala ei ole vielä pystynyt tikkaamaan aitoja kisoissa alle 13 sekunnin, mutta treenit ja kunto ovat antaneet osviittaa siitä, että raja on mahdollista alittaa jo nykyisellä kisakunnolla.

– Treeneissä ja yksittäisissä kisoissa olen juossut sellaisia yksittäisiä välejä, että sen 13 sekunnin alitus on täysin realistista. Kunto riittää siihen ehdottomasti, Harala sanoo itsevarmasti.

Sveitsin aitajuoksukisassa juostaan suoraan finaali, eli ainoastaan yksi kisa ilman alkueriä. Kaiken pitää onnistua kerralla nappiin, jotta 13 sekuntia alittuu.

– Tasaisesti tulokset ovat tulleet ennätyksen tuntumaan. Ihan ei ole 13:sta alle mennyt, mutta katsotaan josko tänään menisi.

Harala painottaa, ettei aio lähteä puristamaan ennätysjuoksua itsestään kauden viimeisessä kisassa väkisin, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, ettei mailaa tarvitse kovasta kisarupeamasta huolimatta edes puristaa.

– Ei ole ollenkaan väsymystä. Viikonlopun SM-viesteissä Kotkassa oli kylmä, tuulta ja sadetta, mutta silti juoksu tuntui hyvältä. On sellainen olo, että kropasta löytyy vielä se viimeinen puristus.

Harala kertoo saaneensa tällä kaudella taas onnistumisen tunnetta ja iloa urheilusta. Kuva: Tomi Hänninen

Kovin piikki vielä tulematta

Tasainen suorittaminen on leimannut Haralan kulunutta kautta, niin hyvässä kuin pahassa. Harala on pystynyt esimerkiksi viimeisessä kymmenessä kisassaan juoksemaan hieman päälle 13 sekunnin. Kauden huonoin aika 13,36 syntyi heinäkuun alussa, mutta elokuusta lähtien ajat ovat painuneet reilusti tämän alle. Tasaisin ja varmoin ottein aidat ovat ylittyneet, mutta yksittäinen superaika on jäänyt vielä puuttumaan.

– En halua sanoa, että kausi on mennyt alle odotusten. Ehkä sellainen viimeinen piikki jäi puuttumaan mitä odotin. Harvemmin kausi on näin tasainen, mitä se minulle on ollut. Ei ole ollut oikeastaan kertaakaan sellaisia huonoja juoksuja, mutta ei myöskään huippujuoksuja.

Syitä huippuajan puuttumiselle voi olla monia. Viime vuoden helmikuussa Haralan selkä leikattiin, josta alkoi pitkä ja raskas kuntoutus. Tällä kaudella Harala on pystynyt kilpailemaan täyspainoisesti, mutta kisarutiineja on pitkän tauon jälkeen pitänyt hakea uudestaan, mikä taas välillä vei parasta terää itse kisasuorituksesta.

– Kun oli pitkä aika kisaamisesta, niin ne kisaverryttelyrutiinit ja valmistautumisrutiinit olivat vähän hakusessa: joissain kisoissa tein ehkä vähän jo liikaa lämmittelyssä ennen kisaa. Nyt loppukaudesta on löytynyt se varmuus ja rutiinit. Luotan siihen mitä teen.

– Sellaisissa juoksuissa, missä se huippujuoksu olisi voinut tulla, niin olen tehnyt yksittäisen virheen tai montakin virhettä tai sitten huippujuoksut ovat tulleet vastatuleen, Harala analysoi.

"Tällä kaudella on tullut iloa ja onnistumisia"

Tuli ennätystä Sveitsissä tai ei, löytyy Haralan kaudesta monta positiivista näkökulmaa. Vaikeiden kausien jälkeen Harala on pystynyt nostamaan juoksunsa uudelle tasolle sekä vakiinnuttamaan paikkansa jälleen Suomen neljän parhaan aitajuoksijan joukkoon. Ja mikä tärkeintä, urheilu tarjoaa Haralalle jälleen mielihyvää myös henkisesti.

– Olen ollut äärimmäisen kiitollinen ja onnellinen koko kesän, nyt urheilu on pitkästä aikaa antanut sitä parasta puoltaan. Pitkään urheilu antoi haasteita ja toi niitä surun ja epäonnen tunteita, mutta tällä kaudella on tullut iloa ja onnistumisia.

Haralan on tarkoitus levätä ja rentoutua parin viikon ajan ylimenokaudella Sveitsin kisan jälkeen - jos malttia löytyy.

– En tiedä tällä hetkellä miten maltan levätä, olen niin innoissani ja kauhean odottavaisella fiiliksellä ensikaudestakin, Harala naurahtaa.

Lue myös:

Maria Huntingtonin kausi päättyi kapulan lipsahtamiseen kädestä Kotkan SM-viesteissä

Lotta Harala jäi sadasosan ennätyksestään Saksassa – "Vähän turhauttaa"

"Olen todella helpottunut" – Suomen aiturinaisille täysi potti Nezirin johdolla

Lotta Harala sivusi ennätystään Tukholmassa – Kristian Pulli kolmas Timanttiliigan pituuskisassa: "Tuli lupaavia hyppyjä"