Kommentti: Suomalaissensaatio Joel Kivirannan tarina kuvaa Dallas Starsin pudotuspelimarssia – myrskyn silmästä nousi uskomattoman sitkeä voittajajoukkue

Taipuu, vaan ei katkea, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä Dallas Starsista.

Dallas Stars jatkaa Stanley Cup -finaaleihin. Kuva: Getty Images

”Emme ole lähdössä kotiin!”

Tämä oli Dallas Starsin suomalaissensaatio Joel Kivirannan sanoma joukkueelle sen jälkeen, kun laituri oli palkittu toisen kierroksen ratkaisevan seiskapelin hattutempun jälkeen pukuhuoneessa ryhmän arvokkaimpana pelaajana. Tiistain ratkaisevan Vegas-voiton jälkeen palkinto ojennettiin maalivahti Anton Hudobinille ja viesti oli tälläkin kertaa sama:

”Emme ole lähdössä kotiin!”

Jotakin osuvaa joukkueen itselleen keksimässä sloganissa on. Harva nimittäin lopulta ennakkoon uskoi Dallasin mahdollisuuksiin kovatasoisessa läntisessä konferenssissa. Toki tähtipaidat tunnistettiin laadukkaaksi joukkueeksi, mutta myös paljon kysymysmerkkejä on leijaillut matkan varrella ilmassa.

Dallas olisi ollut helppo laskea ulos useaankin otteeseen kauden aikana. Se aloitti kautensa keräämällä yhdeksästä ensimmäisestä ottelusta saldon 1-7-1. Joukkue oikaisi kurssinsa loppuvuodesta, mutta niiasi taas kunnolla ennen koronapandemian aiheuttamaa taukoa. Kymmenen viimeisen runkosarjaottelun saldo kirjattiin tylysti 1-7-2.

Oli sitten kyse isosta tai pienemmästä kuvasta, niin turbulenssia ei ole tämän seuran ympäriltä puuttunut.

Reilut puolitoista vuotta sitten toimitusjohtaja Jim Lites kyllästyi kallispalkkaisten tähtien kurvailuun, mikä johti valtavaan selkkaukseen seuran ympärillä. Lites haukkui kapteeni Jamie Bennin sekä Tyler Seguinin julkisesti alimpaan kellarikerrokseen, koska katsoi näiden suhtautuvan välinpitämättömästi seuran ja joukkueen tavoitteisiin.

Kuluvalla kaudella seura sen sijaan erotti täysin yllättäen päävalmentaja Jim Montgomeryn tämän päihdeongelmien vuoksi.

Jo pelkästään näissä kahdessa selkkauksessa oli ison draaman ainekset. Kärkipelaajien nöyryytys julkisesti oli seurajohdolta valtava riski, mutta toimi. Benn ja Seguin parkkeerasivat omat egonsa ja ryhtyivät hommiin sen sijaan, että olisivat esimerkiksi vaatineet siirtoa muualle, kuten urheilumaailmassa yleensä on tällaisissa tilanteissa tapana.

Valmentajanvaihdon joukkue käsitteli niin ikään erinomaisesti.

Uusi päävalmentaja Rick Bowness (vas.) on saanut tehtyä Dallas Starsista todella yhtenäisen joukkueen. Kuva: Andy Devlin / Getty Images

Dallas on profiloitunut uskomattoman sitkeäksi joukkueeksi. Osin ehkä juuri siksi, että varsinkin joukkueen vanhempi ydin on kokenut matkan varrella niin paljon, ettei pienet – tai vähän isommatkaan – yksittäiset tuulenpuuskat saa enää tätä joukkuetta sivuraiteille.

Sama on ollut pelin henki myös kaukalossa.

Dallas ei ole todellakaan ollut NHL:n pudotuspelien paras joukkue pelillisesti. Se ei loista kiekonhallinta- tai maalipaikkatilastoissa, mutta kun pelejä on alettu ratkoa, sitkeys on noussut pintaan. Stars on itse asiassa ensimmäinen joukkue 1968 St. Louisin jälkeen, joka tulee Stanley Cupin loppuotteluun negatiivisella maalierolla (59–62)!

Tämä tilasto kertoo paljon tämän vuoden Dallasista.

Dallas on oppinut voittamaan, mikä on ohi kaiken pelikirjajorinan viime kädessä se tärkein taito NHL:n pudotuspeleissä. Se on lukuisia kertoja huojunut köysissä hämärän rajamailla jäätyään pelillisesti jalkoihin, mutta kyky roikkua peleissä mukana, on estänyt sitä tulemasta tyrmätyksi.

Tässä kohtaa lienee syytä nostaa esiin maalivahti Anton Hudobin.

Hudobin itsessään on yksi hieno osa Dallas-tarinaa. Ei Hudobinin nimittäin pitänyt Starsin ykkösmaalivahtina pudotuspeleissä pelata, se rooli oli varattu Ben Bishopille. Kun Bishop sitten loukkaantui, vaihtoehtoja ei juuri jäänyt. Viimeistään tässä kohtaa monen usko Dallasia kohtaan alkoi todenteolla horjuja.

Mitä vielä.

”Russian machine” on pelannut uskomatonta pudotuspelikesää olleen joukkueen yksi ehdottomasti tärkeimmistä pelaajista yhdessä Miro Heiskasen kanssa. Myös tästä on juuri Dallasin kohdalla kyse, joukkueesta. Vaikka se olisikin tylsä joukkueurheiluklisee, niin Dallas on aidosti joukkue isolla j:llä – enemmän kuin osiensa summa.

Anton Hudobin on noussut Dallasin sankariksi pudotuspeleissä. Kuva: Bruce Bennett / Getty Images

Joel Kiviranta on tästä Hudobinin ohella upein esimerkki.

Katsomossa pääosin pudotuspelien kaksi ensimmäistä kierrosta istunut keravalainen nousi kokoonpanoon pitkän tuon jälkeen Colorado-sarjan seiskapelissä. Sittemmin Kiviranta on vakiinnuttanut paikkansa pelaavassa kokoonpanossa, ja ennen kaikkea hyvästä syystä. Suomalaislaiturin kuudenkymmenen metrin sahaaminen on ollut erittäin hyvää.

Ja kukapa muu olisikaan tiistaina ollut iskemässä elintärkeää tasoitusta kolmannen erän lopulla!

Yhtä kaikki Dallas on erittäin laadukas ja syvä joukkue. Päävalmentaja Rick Bowness on korostamasta päästyään korostanut, että kaikkien ketjujen tulee näyttää samalta kiekolla ja ilman, ja tämä toden totta toteutuu tällä hetkellä tässä joukkueessa. Siksi myös ratkaisijat löytyvät milloin mistäkin ketjusta.

NHL:n armottomassa pudotuspelimaailmassa sattumallakin on oma merkityksensä, mutta Dallasin tapauksessa kaikki tuntuu juuri nyt ansaitulta. Paljon yhdessä kokenut joukkue on hitsautunut yhteen tavalla, joka mahdollistaa laadukkaan purjehtimisen kurssissa myös kovimmissa myrskyissä.

Ja myrskyä tämän joukkueen ympärillä on totisesti riittänyt.

Mutta juuri se on pakottanut Dallasin kasvamaan. Jos tähtipelaajien julkinen ripittäminen toimitusjohtajan taholta, pidetyn valmentajan yllättävät potkut ulkojääkiekkoilullisista syistä, pitkät tappioputket, ykkösmaalivahdin loukkaantuminen tai pelilliset notkahdukset eivät vieneet Dallasilta luontoa, mikä sen vie?

Kasvu on urheilussa – ja elämässä – välttämätöntä, mutta se ei tule koskaan mukavien asioiden kautta. Dallasilla on ollut lukuisia kertoja kaksi vaihtoehtoa: murtua tai kasvaa. Joukkueen kovan ytimen tekemät valinnnat ovat viimeistään tiistain jälkeen kaikkien nähtävillä.

Tämä joukkue ei ole ollut halukas lähtemään kotiin.

Ja juuri se tekee Dallasista jatkossakin äärimmäisen vaarallisen – taipuu kyllä, mutta ei näytä katkeavan.

Lue myös: