Norjalaisjuoksija murskasi Pohjoismaiden ennätyksen ja maailman kauden kärkituloksen 800 metrillä – olympiavoittaja hehkutti: "Hän on arvokisojen mitalikandidaatti"

Hedda Hynne on parantanut ennätystään 1,7 sekuntia viikon sisään.

urheilu
Hedda Hynne
Hedda Hynne on parantanut tasoaan huomattavasti tällä kaudella.AOP

Norjalaisjuoksija Hedda Hynne räväytti tulostaululle Sveitsin Bellinzonan kansainvälisissä yleisurheilukisoissa jättiyllätyksen pinkomalla 800 metrillä uuden Norjan ja Pohjoismaiden ennätyksen 1.58,10.

Hynnen, 30, nimissä ollut edellinen Norjan ennätys 1.59,15 ehti vanheta vain viikon. Aiemman Pohjoismaiden ennätyksen 1.58,77 juoksi Ruotsin Lovisa Lindh vuonna 2017.

Hynne voitti tämän kauden kovatasoisimman 800 metrin kilpailun ennen Sveitsin Selina Büchelia, joka kellotti ajan 1.58,37. Kisan kolmas oli Sveitsin Lore Hoffmann ajalla 1.58,50 ennen skotlantilaista Jemma Reekiea (1.58,87).

Norjalaisen aika on myös tämän kauden uusi kärkitulos maailmassa. Aiempi, Reekien juoksema kärkiaika 1.58,63 parani yli puoli sekuntia.

Hynnen valmentaja ja puoliso Erik Sakshaug kuvaili kilpailua "aivan fantastiseksi" Norjan yleisradioyhtiö NRK:n haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

– Kisan alku mentiin todella kovaa. Ensimmäisen kierroksen väliaika oli 57 sekuntia. Kaikki meni suunnitelmien mukaan ja Hedda tuli lopunkin erittäin vahvasti, Sakshaug kertaili.

Yhteensä Hynne on parantanut henkilökohtaista ennätystään jo 1,7 sekuntia viikon aikana. NRK:n yleisurheiluasiantuntija Jann Postin mukaan se on 800 metrillä "puolikas ikuisuus".

NRK:n toinen asiantuntija, 800 metrin olympiavoittaja Vebjörn Rodal, arvioi, että Hynne voidaan nyt luokitella mitalikandidaatiksi arvokisoissa.

– Hän on ollut kärsivällinen ja tehnyt asioita oikein. Jos poistaa listalta Caster Semenyan ja kaksi muuta juoksijaa, jotka eivät saa kilpailla (kansainvälisen yleisurheiluliiton asettaman) testosteronirajan vuoksi, tämä on kansainvälisesti huipputulos. Tällä tasolla hän on mitalikandidaatti MM-kisoissa ja olympialaisissa, Rodal hehkutti.

Bellinzonassa kilpaili myös neljä suomalaista: Kristian Pulli ja Kristian Bäck pituudessa, Lotta Harala 100 metrin aidoissa ja Joonas Rinne 1 500 metrillä.

Ruotsalaisille menestystä Zagrebissa

Ruotsalainen pituushyppääjä Khaddi Sagnia ponkaisi voittoon ennätyksellään 692 Kroatian Zagrebissa käydyssä Continental Tour Gold -sarjan kilpailussa. Sagnian aiempi ennätys parani yhdeksän senttiä.

Suomi–Ruotsi-maaottelussakin voittoa juhlinut Sagnia hyppäsi ennätyksensä viimeisellä kierroksella. Toiseksi tullut Alina Rotaru ponnisti tuloksen 669.

Sagnia on enää seitsemän senttimetrin päässä Erica Johanssonin 20 vuotta vanhasta Ruotsin ennätyksestä 699.

Myös Ruotsin kiekonheittotähti Daniel Ståhl jatkoi Zagrebissa varmoja otteitaan. Ståhl kiskaisi kiekon kenttäennätykseen 68,87 ja voitti kilpailun ennen Liettuan Andrius Gudžiusia (68,22). Kisan kolmas oli Ruotsin Simon Pettersson, joka heitti 66,30.

Tiiviiseen tahtiin läpi kesän kilpaillut Ståhl heitti kolmessa kisassa myös Suomessa. Suomea puhuva urheilija onnistui heittämään yli 70 metriä kauden aikana kahdesti, mutta hänen nimissään oleva Ruotsin ennätys 71,86 jäi vielä puolen metrin päähän.

Päivitetty kello 23.30: Lisätty Khaddi Sagnian ja Daniel Ståhlin tulokset.

Lue myös:

Kristian Pulli ponnisti hienoon voittoon Sveitsissä – taakse jäi hallitseva maailmanmestari

Takareisivammasta toipunut Annimari Korte palaa tositoimiin Timanttiliigassa – kertoo, miksi edelliset kansainväliset kisat menivät penkin alle

Lotta Harala on läpi kauden juossut tasaisen varmasti, mutta lopullinen superjuoksu on toistaiseksi vielä tulematta – alittuuko Sveitsissä tänään 13 sekuntia?

Olympiavoittajan ja ME-miehen tuskallinen odotus päättyy vihdoin tiistaina – "Back to business"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat