Suora

  • Rallin MM, Turkki, EK 10
  • Rallin MM, Turkki, Power Stage live

Suomalaishyökkääjä oli juuri murtautumassa maajoukkueen vakiopelaajaksi, kun kaikki meni uusiksi vakavan loukkaantumisen takia – Heidi Kollanen kertoo vaikeasta tilanteestaan

Jalkapalloilija Heidi Kollasen eturistiside katkesi toissa viikonloppuna. Vakavasta vammasta kuntoutuminen kestää ainakin 8–9 kuukautta.

jalkapallo
Heidi Kollanen, Helmarit
Kollanen pelasi ennen loukkaantumistaan Ruotsissa Örebron riveissä. Kuvassa Kollanen MM-karsintaottelusta vuonna 2018. Tomi Hänninen

Heidi Kollanen tavoittelee sivurajan lähellä palloa vieraskentällä Växjön pelaajaa vastaan, kunnes märällä nurmella nilkka luiskahtaa. Liukastumisen seurauksena Kollasen polvi jää paikalleen ja yliojentuu. Viisi sekuntia tapahtuneen jälkeen Kollanen tietää silmänräpäyksessä jo aiemmasta kokemuksesta, mitä on tapahtunut.

Myöhemmin magneettikuva osoittaa todeksi sen, minkä Kollanen jo tietää: polven eturistiside on katki ja kausi Ruotsin pääsarjassa ja Örebron joukkueessa on ohi.

– Sain ensimmäisen alkusokin siinä kentällä, ja ensimmäinen ilta loukkaantumisen jälkeen oli oikeasti aika vaikea, Kollanen kertaa.

Toissa viikonloppu oli lupaavalle suomalaishyökkääjälle Heidi Kollaselle, 23, synkkä. Hän loukkaantui vakavasti, mikä katkaisi lupaavan urakehityksen.

Kollasella oli vieraspelimatkalla mukanaan huonoa tuuria: liukas nurmi vaikutti omalta osaltaan loukkaantumisen syntyyn, mutta taustalla on myös vanha vamma. Kollasen eturistide on mennyt poikki jo aiemmin muutama vuosi takaperin ja sama polvi on operoitu jo kertaalleen. Kollasella on väistämättäkin käynyt mielessä ajatus siitä, mitä jos polvi kiusaa pelaamista ja harjoittelua tulevaisuudessakin.

– Olen ajatellut sitä aika paljon. Olen kauden ajan tehnyt todella paljon polvikontrolliharjoitteita ja lämmittelen takareidet ja silti tällainen loukkaantuminen käy. Olen miettinyt, mitä pitää tehdä vielä lisää, ettei tätä enää uudestaan käy.

Ura maajoukkueessa jäissä, mutta vain toistaiseksi

Tällä hetkellä Kollanen kuntouttaa polveaan Ruotsissa ja odottaa pääsyä leikkaukseen. Kollanen saapuu päivittäisiin treeneihin ja pukukoppiin muun joukkueen mukana, vaikka ei pääse kentälle.

– Siinä tulee sitä sosiaalista kanssakäymistä myös. Kun muut menevät kentälle, minä menen salille tai vien kuntopyörän kentän viereen, Kollanen kertoo.

Kollasen mukaan pitkään kuntoutukseen on helpompi lähteä nyt niin fyysisesti kuin henkisesti, kun sama prosessi on jo kertaalleen aiemmin tehty.

– Tiedän jo etukäteen, kuinka vaikeita ne parit ensimmäiset viikot ovat. Tiedän myös sen, että on vaikeaa, kun ei oikein pysty tekemään mitään. Mutta kaiken kaikkiaan tämä on yleisesti nyt helpompaa. Paljon helpompi on ollut sisäistää tämä tilanne kuin viime kerralla.

Kollanen on saanut kerättyä tarvittavaa motivaatiota ja taistelutahtoa kuntoutukseen sekä pystynyt kääntämään ajatuksiaan jo positiiviseen suuntaan. Helppoa se ei silti ole ollut. Loukkaantuminen tiesi kauden kesken jäämisen lisäksi samalla sitä, että EM-karsintapelit maajoukkueen mukana lokakuussa jäävät Kollaselta väliin. Nuori hyökkääjä oli juuri murtautumassa vakiopelaajaksi Helmareiden kokoonpanoon.

– Olihan tämä iso pettymys. Harmittaa todella paljon, etten pysty näissä karsintapeleissä sitten pelaamaan. Maajoukkueessa on niin kova kilpailu, että on vaikeampi päästä sinne sitten takaisin.

– Pitää tehdä asiat mahdollisimman hyvin, kun pääsen takaisin kentälle, jotta pääsen takaisin maajoukkueeseen mukaan. Asenteeni on ollut koko ajan se, että takaisin täältä tullaan.

Heidi Kollanen maajoukkuepaidassa 2019
Heidi Kollanen aikoo palata maajoukkueeseen loukkaantumisen jälkeen.Matti Raivio / AOP

"Parasta futista tähän asti"

Kuluneella kaudella pääasarja Damallsvenkanissa Kollanen ehti pelata 14 ottelua, joissa syntyi kaksi maalia ja kuusi syöttöä. Kollanen olisi toivonut itseltään vielä enemmän maaleja, mutta hän oli tyytyväinen etenkin tasaisiin peliotteisiinsa. Tampereen Ilveksen kasvatti pelasi omien sanojensa mukaan elämänsä "parasta futista tähän saakka".

– Olen pelannut hyvää futista, ja olen pystynyt pelaaman tasaisesti vastustajasta riippumatta. Olen pelannut mielestäni parasta futista tähän asti, vaikka niitä maaleja ei ole tullut niin paljoa kuin olisin toivonut.

Kollanen kiittelee nykyisiä joukkuekavereitaan, jotka ovat auttaneet ja tsempanneet hankalan tilanteen keskellä. Myös seura on ollut ymmärtäväinen ja näyttänyt alustavasti vihreää valoa ensi kauden osalta, vaikka Kollasella on edessään ainakin 8–9 kuukauden pituinen toipumisjakso.

– Minulla ei ole sopimusta ensi kaudelle, mutta olemme jutelleet siitä, että tekisin kuntoutuksen täällä. Helpompi ehkä päästä takaisin vanhassa jengissä kentille. Olen onnekas siinä mielessä, että saan täältä apua kaikilta joukkuekaverilta ja muutenkin seuralta, Kollanen kiittelee.

– Olen viihtynyt todella hyvin Ruotsissa. Sarja on niin tasainen ja jokaisella pelillä on merkitystä. Näkisin kyllä, että voisin olla Ruotsissa pidemmän aikaa, Kollanen sanoo.

Kollasen suunnitelmissa on hoitaa kuntoutus nyt kunnialla maaliin, jonka jälkeen tavoitteena on siirtyä takaisin pelikentille jo ensi kauden puolella.

– Kun vaan tekee kuntoutuksen hyvin niin pääsee takaisin kentille. Olen laskenut niin, että ensi kaudella ehtii peleihinkin pelaamaan. Ei tämä ole minkään loppu, Kollanen tuumii.

Lue myös:

Heidi Kollanen maalasi Damallsvenskanin avauskierroksella – 17-vuotiaalle Vilma Koivistolle voitokas debyytti

Ruotsin Damallsvenskan käynnistyy tänään, mukana jälleen liuta suomalaishuippuja – Jutta Rantala aikoo heilutella verkkoja kotimaan tahtiin

Göteborgin suomalaiskaksikko tehokkaana – Linköpingin tähtisikermä kaatui Ruotsin cupissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat