Suora

  • Rallin MM, Turkki, EK 4 - live
  • Rallin MM, Turkki, EK 7 - live
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, päiväkooste

Fifan 1,5 miljardin koronatukia hallinnoiva Olli Rehn: "Arviolta kolmannes jalkapallotaloudesta on kärsinyt pandemiasta"

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa kanavoi koronatukia ja -lainoja rahaston kautta 1,5 miljardin Yhdysvaltain dollarin edestä.

jalkapallo
Olli Rehn
Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn toimii myös kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan koronaohjausryhmän puheenjohtajana.Getty Images

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan laskelmien mukaan koronaviruspandemia kurittaa sen jäsenliittojen talouksia noin 14 miljardin Yhdysvaltain dollarin edestä tänä vuonna. Asiasta kertoo Fifan koronaohjausryhmän puheenjohtaja, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Rehnin mukaan kansainvälisen jalkapallon arvo - poislukien seurajalkapallo - on noin 40-45 miljoonaa dollaria vuodessa. Koronan aiheuttama häiriö vastaisi siis pahimmilaan peräti kolmannesta tämän vuoden jalkapallotalouden arvosta.

– Tällä on ollut hyvin isot taloudelliset ja sosiaaliset kustannukset ja inhimillisiä vaurioita pelaajille, seuroille, junioreille ja muulle jalkapalloyhteisölle, Rehn kuvailee.

Fifan koronarahasto tukee jäseniään 1,5 miljardilla dollarilla

Fifan perustama koronarahasto kanavoi jäsenilleen tukia ja lainoja 1,5 miljardin dollarin edestä. Rehnin johtama ohjausryhmä seuraa ja valvoo korona-avustussuunnitelman toteuttamista ja taloushallintoa.

Jokainen Fifan jäsenliitto on oikeutettu suoraan miljoonan dollarin avustukseen.

Lisäksi liitot voivat hakea puolen miljoonan dollaria tukea, joka on korvamerkitty naisten jalkapallon kehittämiseen.

Jäsenet voivat myös hakea rahaston kautta lainaa puolesta miljoonasta viiteen miljoonaan dollaria. Lainan enimmäismäärä riippuu jäsenjärjestön talouden koosta.

Rehnin mukaan yli 150 jäsenliittoa on tähän mennessä hakenut tukea.

Rahojen käyttöä valvotaan tarkasti

Pitkän linjan talousvaikuttajana niin Suomessa kuin Euroopassakin tunnettu Rehn pitää erityisen tärkeänä, että rahat menevät tarkoituksenmukaiseen käyttöön ja että rahaston taloushallinto on kunnossa.

Fifan maine on kärsinyt vuosien saatossa erilaisista korruptioskandaaleista.

Fifassa myös hallintokomitean varapuheenjohtajana toimivan Rehnin mukaan korruptiota ja muita väärinkäytöksiä ehkäistään mm. kaksinkertaisin tilintarkastuksin.

–Jokaisen jäsenliiton tarkastajat ja Fifan omat, kansainvälisesti laatuhyväksytyt tilintarkastajat hyväksyvät nämä tilit. Tämä on tietysti osa myös Fifan laajempaa hallinnon reformia, joka on ollut käynnissä viime vuosina ja tänä päivänä Fifa onkin hyvin erilainen kuin mitä se oli vaikkapa viisi vuotta sitten, Rehn päättää.

Lue lisää:

Fifan maine kärsi jälleen uuden kolauksen – Olli Rehn uudistaa kohuissa ryvettyneen jalkapallon kattojärjestön toimintatapoja kulisseissa: "Tämä vain kannustaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat