Kärppien suurlupaukset Topi Niemelä ja Aatu Räty edustavat Suomi-kiekon lahjakkainta juniorikaartia – ennen NHL-varauksia kaksikolla on edessään läpimurto SM-liigaan

Oulun Kärppien liigajoukkue on nuorentunut, mutta lahjakkuutta ei suuren mestarisuosikin riveistä puutu nytkään.

Kuva: AOP

Yksi asia ei näytä muuttuvan Oulun Kärpissä, vaikka vuodet ja pelaajasukupolvet vaihtuvat nopeasti. Kärpät tuottaa vuodesta toiseen lahjakasta pelaajakaartia, joka nostetaan nopeasti junioritasolta kantamaan vastuuta SM-liigajoukkueessa.

Alkavalla kaudella Kärppien nuorentuneen liigajoukkueen lahjakkaimpiin, uuden pelaajapolven vastuunkantajiin lukeutuvat Topi Niemelä sekä Rädyn veljeksistä nuorempi, Aatu Räty. Molemmat ovat ikäluokkansa huippunimiä, jotka pääsivät tunnustelemaan SM-liigapelaamisen vaatimuksia jo viime kaudella.

Niemelän ja Rädyn potentiaali tiedeteään, mutta Kärppien liigajoukkueesta isoa roolia ei irtoa pelkästään sormia napsauttamalla tai omaan lahjakkuuteensa luottamalla.

Vaikka Aatu Räty, 17, on SM-liigan puhutuimpia nuoria pelaajia heti ensimmäisellä varsinaisella liigakaudellaan, ymmärtää tulevaisuuden huippusentteri ammattilaisjääkiekon kovat realiteetit. SM-liigan suurseurassa vain parhaille on säännöllistä roolia tarjolla.

– Lähdetään aluksi ihan siitä, että mahdun pelaavaan kokoonpanoon ja saan mahdollisimman paljon pelejä alle. Kun saisin paikan vakiinnutettua, niin tavoitteenani olisi kakkos–kolmosketjun sentterin tontti sekä sitä kautta myös ylivoima-aika, Räty arvioi Yle Urheilun haastattelussa.

Kärppien puolustajakaarti on tälläkin kaudella täynnä laatupelaajia. 18-vuotiaalla Topi Niemelällä riittää haastetta ottaa vakiorooli oululaisten kilpailukykyisestä alakerrasta.

– Näin viime kaudella miten liigahomma toimii. Toiveenani on, että pystyisin ansaitsemaan koutsien luottamusta enemmän ja saamaan isompaa roolia joukkueessa, Topi Niemelä arvioi.

Topi Niemelä varattaneen NHL:ään lokakuussa. Kuva: Photomotion

Niemelän rinnalle Kärppien puolustajakaartiin on tullut kilpailemaan peliajasta lisää nuoria ja nälkäisiä lahjakkuuksia Pohjois-Amerikan kovista juniorisarjoista. Kalle Loponen, Ville Ottavainen ja Kasper Puutio ovat nimiä, jotka kannattaa painaa mieliin jo nyt.

– Minulla on täysi työ ottaa paikka pelaavassa kokoonpanossa, sillä meillä on niin paljon hyviä puolustajia joukkueessa. Isompi rooli ja myös ylivoima-aikakin olisi tavoitteena, Niemelä pohtii.

Aatu Räty oli viime kaudella näkyvimpiä pelaajia Suomen alle 20-vuotiaiden MM-kisajoukkueessa energisellä otteellaan ja lisäksi nuoren sentterilupauksen maalitili aukesi SM-liigassakin. Ei ihme, että pelihalut ovat kovat uuden kauden lähestyessä. Räty on pelannut syksyn harjoituspeleissä useimmiten kunnioitetun NHL-veteraanin Jussi Jokisen ja veljensä Aku Rädyn kanssa samassa hyökkäysvitjassa.

– Todella nälkäinen fiilis. Oli hienoa, että pääsin pelaamaan viime kaudella uran ensimmäiset liigapelit. Tunnen joukkueen jätkät sekä pukukopin meiningin nyt paremmin eli olen valmis liigarytmiin. Toki junnuista harppaus liigaan on iso, Räty muistuttaa.

Topi Niemelä esiintyi tulokaskaudellaan Kärpissä 43:ssa ottelussa ja ajoi itsensä lupaavasti sisään liigaympyröihin. Nuoren puolustajan ottelukohtainen jääaika oli 13–14 minuutin haarukassa.

– En ala stressata uran toisesta liigakaudesta, vaan lähden nälkäisesti pelaamaan omaa, rohkeaa peliäni. Luotan omiin taitoihini ja itseluottamuskin on hyvä, kun on treenannut hyvän kesän, hän arvioi.

Nuorilla haastava kasvuprosessi

Kärppien päävalmentajalla Mikko Mannerilla on tarkka ja analyyttinen silmä joukkueensa lahjakkaasta Räty–Niemelä-kaksikosta puhuttaessa.

– Aatun suurin lahjakkuus on harjoittelulahjakkuus. Hän käytti viime keväänä korona-ajan hyvin hyväkseen omatoimisessa harjoittelussa ja nyt kaukalossa on entistä jaksavampi ja vahvempi nuorimies. Fysiikka on ainakin paremmalla tolalla, Manner valottaa.

Päävalmentaja toppuuttelee nopeasti suuren yleisön odotuksia, että Rädyn pitäisi nousta hetkessä kärkiketjujen tuloksentekijäksi Kärpissä.

– Hänkin joutuu maksamaan hintaa omassa urakehityksessään. Haluamme kasvattaa nuoria pelaajia, jotka eivät kaihda haasteita urallaan. Peliaika ja rooli eivät nuorella pelaajalla ole aina sitä, mitä hän itse tai hänen lähipiirinsä toivovat.

– Tämä on osa nuoren kasvuprosessia. Aatu saa silti hyvän mahdollisuuden ja roolin keskushyökkääjänä, Manner pohjustaa.

Topi Niemelän pitäisi jatkaa siitä, mihin tulokaskaudellaan jäi.

– Topin kohdalla ollaan sillä kynnyksellä, kasvaako hänestä seuraavan askeleen pelaaja vai ei, päävalmentaja sanoo.

Hyvän tulokaskauden jälkeen nuorella pelaajalla odotukset kasvavat aina seuraavalle kaudelle. Tilanteen käsittely ei ole välttämättä helppoa.

– Uskon, että Topi vaatii tällä kaudella paljon tukea meiltä kaikilta, koska puhutaan nuoren pelaajan kakkosvuodesta liigassa. Hänhän tuli aika puskista viime kaudella ennakkoluulottomalla otteella ja yllätti kaikki hyvällä pelaamisellaan.

– Omat ja ympäristönkin odotukset kasvavat tämän takia aina toisella kaudella. Nyt ei muuta kuin kovaa treeniä ja pala palalta kehittymistä, vaikka mutkia tulisikin matkaan, viimeistä kauttaan Kärppien päävalmentajana aloittava Manner evästää.

Aatu Räty nousi viime kaudella parrasvaloihin sekä SM-liigassa että nuorten MM-kisoissa. Kuva: All Over Press

Vaatimuksina luistelutyötä ja monipuolisuutta

Aatu Räty ja Topi Niemelä ovat hyviä pelin analysoijia, vaikka vuosia aikuisten tasolla kummallakin on vielä minimaalisesti. Molemmilla on selkeä kuva siitä, mitä vaatii pelata huipputasolla omalla pelipaikallaan jo nuorena.

– Sentterin paikka on armotonta luistelutyötä sekä kamppailemista kulmissa ja aloituksissa. Pakkejakin pitää auttaa ja luistella 60 metriä kovaa molempiin suuntiin, Räty painottaa.

– Se on raskasta hommaa, mutta jos oma peli kulkee, niin saan varmasti roolia ja sitä kautta paljon kiekkoja itselle. Jos haluaa peliaikaa, niin juuri kamppailuja on voitettava ja tehtävä riistoja, hän jatkaa.

Räty saa seurata kesäisin lähietäisyydeltä maailmanluokan keskushyökkääjän harjoittelua Oulussa. Parempaa roolimallia Rädyllä ei voisi olla.

– Kyllähän Sebastian Aho on tämänhetken todellinen huippujätkä. Kesätreeneissä pääsen näkemään häntä ja hänen toimintaansa, millä tavoin pitää olla hyvä pelaaja, jos aikoo NHL:ssä tehdä tulosta.

Nykypuolustajan kovat vaatimukset ovat hallussa Topi Niemelälläkin.

– Kokonaisuus ja monipuolisuus pitää puolustajalla olla kunnossa, jos haluaa pelata huipulla ja olla kärkipakki. Pitää olla vahva luistelija, osata pelata kiekolla sekä puolustaa ja hyökätä hyvin. Siinä on paketti, mikä pitää olla kunnossa, Niemelä sanoo painokkaasti.

Niemelän ja Rädyn tulevaisuus on molemmilla NHL:ssä. Niemelä varattaneen NHL:ään nyt lokakuussa ja Aatu Räty ensi vuonna. Rätyä pidetään jo nyt varaustilaisuuden kuumana nimenä, jopa potentiaalisena NHL:n ykkösvarauksena. Tilanne ei kuitenkaan hetkauta päämäärätietoista oululaisnuorukaista millään tavoin.

– Se antaa tekemiseen ehkä hieman lisäbuustia ja sisäinen motivaatio on kova. Onhan tämä tilanne hyvä henkilökohtainen. Jos pystyy auttamaan omaa joukkuetta, niin oma hyvä pelaaminenkin nousee varmasti esille, Räty toteaa vaatimattomasti.

– Pyrin tekemään vain kaikki asiat mahdollisimman hyvin ja toivottavasti tämä nähdään hyvänä asiana.

Lue myös: