Suora

  • Elävä arkisto esittää

Paikkaa SUL:n keihäsvalmentajana hakeva Tero Pitkämäki kertoo, mikä suomalaisessa keihäänheitossa mättää: "Aika monella tämä asia on retuperällä"

Keihäänheiton seitsenkertainen arvokisamitalisti Tero Pitkämäki, 37, on ilmaissut kiinnostuksensa Suomen Urheiluliiton keihäsvalmentajan paikkaan. Valinta tehtävään ratkeaa tämän vuoden aikana.

Tero Pitkämäki
Tero Pitkämäki
Tero Pitkämäki on muuttanut mielensä valmentajan tehtävistä.Jani Mattsson

Vuosi sitten uransa päättämisestä ilmoittanut Tero Pitkämäki on innostunut valmentajan tehtävistä. Heti uran päättymisen jälkeen ilmajokinen oli vielä asian suhteen nihkeä, mutta on nyt muuttanut mielensä.

– 6–7 kuukauden jälkeen alkoi tuntua, että valmentaminen voisikin olla hyvä juttu ja tämä ajatus vain voimistui. Jälkeenpäin kun ajattelee, niin on minulla aina ollut sellainen auttamisen halu. Olen ilmaissut muille urheilijoille oman mielipiteeni ja ohjannut heitä johonkin suuntaan, Pitkämäki avaa päätöksensä taustoja.

Henkilökohtaisia valmennettavia vuoden 2007 maailmanmestarilla ei vielä ole, vaikka pyyntöjä on tullut. Ne ovat kuitenkin tulleet ulkomailta, eikä kolmen pienen lapsen isä voi perhesyistä edes harkita ulkomaille lähtöä nykyisessä elämäntilanteessaan. Tällä hetkellä hän toimii Teemu Narvin ja Toni Keräsen taustalla mentorina, mutta ei ole kummankaan varsinainen valmentaja.

– Olen ajatellut, että jos 1–2 sopivaa urheilijaa löytyisi. Jos minut valitaan liiton lajivastaavaksi, täytyy toki keskustella muiden urheilijoiden kanssa, onko se muille ok, että olisi myös henkilökohtaisia valmennettavia. Ettei tule sitten mitään ristiriitoja, Pitkämäki pohtii.

"Terolla on annettavaa ihan vuoren varmasti"

Suomen Urheiluliiton valmennuksen ja koulutuksen johtajana 1. lokakuuta aloittava Jarkko Finni on mielissään kuullessaan Pitkämäen aikeista ryhtyä valmennusuralle.

– Terolla on annettavaa ihan vuoren varmasti. Niin minä kuin koko suomalainen yleisurheiluväki toivoo Teron jatkavan yleisurheilun parissa ja nimenomaan valmennuksen parissa, Finni sanoo.

Tero Pitkämäki
Tero Pitkämäki vasta aloittelee valmentajan uraansa, mutta tietää jo mihin kiinnittäisi huomiota, jos tulisi valituksi SUL:n keihäsvalmentajaksi.Jani Mattsson

Tällä hetkellä Urheiluliitossa toimii kaksi keihäänheittovalmentajaa, Petteri Piironen Kuortaneella ja Olavi Parjanen Joensuussa. Heidän työsopimuksensa ulottuvat vuoden loppuun saakka. Finni ei ota vielä kantaa, millaiseen rooliin Pitkämäki liitossa sopisi.

– Terolla on varmasti annettavaa hyvin nopeastikin esimerkiksi tekniikka-asioissa. Uskon, että hän toisi myös sitä vaatimustasoa, jota keihäänheitossa ja ylipäätään huippu-urheilussa tarvitaan.

Finni pitäisi pienenä ihmeenä, jos Pitkämäelle ei pian satelisi pyyntöjä myös henkilökohtaisesta valmennuksesta. Sitä tietä hän myös Pitkämäelle suosittelee.

– Kehittyäkseen valmentajana on tehtävä arkityötä, päivittäistä tekemistä urheilijoiden kanssa – jossain vaiheessa. Muunkinlaisia valmentajan rooleja on toki olemassa. Katsotaan, mistä Tero paikkansa löytää.

– Luulen, että Terolle löytyy hyvä paikka joka tapauksessa suomalaisen yleisurheilun parista, Finni jatkaa.

"Osaamista on, mutta ei tekemisen meininkiä"

Pitkämäki vasta aloittelee valmentajan uraansa, mutta tietää jo mihin kiinnittäisi huomiota, jos tulisi valituksi SUL:n keihäsvalmentajaksi.

– Nuoret urheilijat ovat liikaa sairastuvalla. Pitäisi saada vähintään 2–3 ehjää harjoituskautta, jotta voi kehittyä.

– Toinen juttu on, miten eletään urheilijan elämää myös treenien ulkopuolella. Aika monella tämä asia on retuperällä.

Pitkämäki antaa kritiikkiä myös lajiväen rakoilevalle yhteishengelle.

– En näe, että mitään hirveitä valmennuksellisia virheitä olisi tehty. Täällä on osaamista vaikka kuinka paljon, mutta pitäisi vaan löytää yhteinen sävel tekemiseen. Mitään jakolinjoja ei enää tarvita tähän Suomen maahan, Pitkämäki sanoo viitaten keihäspiirejä vuosikymmeniä jakaneeseen itä–länsi -asetelmaan.

"Ei ole helppo rasti"

Päättyneen kauden kotimaiseksi kärkitulokseksi jäi Lassi Etelätalon 82,20. Naisten puolella Heidi Nokelainen rikkoi kertaalleen 60 metrin rajan, mutta lajin taantuminen on selvää myös Pitkämäelle. Hän tiedostaa hakevansa keihäsvalmentajan paikkaa vaikeassa tilanteessa.

– Ei ole helppo rasti, mutta yritän ainakin, jos minut siihen tehtävään valitaan.

Finnin mukaan liitto päättää valmennusorganisaatiostaan vielä tämän vuoden puolella.

– Valmennusosaamista ei sinällään hirveästi ole, mutta kokemusta sitäkin enemmän. Katsotaan, mitä asiaa painotetaan, kun hyviä hakijoita on varmasti muitakin, Pitkämäki pohtii.

Lue myös:

Teemu Wirkkala haluaa Tero Pitkämäen keihään lajivalmentajaksi – "Tero toisi uskottavuutta"

Tero Pitkämäki pelastamaan suossa rypevää suomalaista keihäänheittoa? Myöntää Yle Urheilulle harkitsevansa lähtöä kisaan lajivalmentajan pestistä – "Kyllä kiinnostaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat