Suora

  • Elävä arkisto esittää

Naisten W Series -formulasarjan kisat saatetaan tulevaisuudessa ajaa F1-kisojen yhteydessä – Emma Kimiläinen uskoisi tämän avaavan naiskuljettajille todellisia näytönpaikkoja

Varmistettuja F1-kisojen yhteydessä ajettavia kilpailuja on nyt kaksi, mutta lisää saattaa olla tulossa.

W Series
Emma Kimiläinen
Kimiläisen mukaan naisten autourheilu on vielä lapsen kengissä, mutta suunta on ollut viime vuosina nousujohteinen. Matthias Hangst/Getty Images

Naisten W Series -formulasarja peruttiin tältä kaudelta koronapandemian vuoksi. Kaudella piti ajaa kahdeksan kilpailua, joista kaksi viimeistä oli tarkoitus ajaa formula ykkösten Yhdysvaltain gp:n ja Meksikon gp:n yhteydessä.

Kaksi varmistettua F1 kisaa ovat W Series -kisakalenterissa tulevalla kaudella edelleen, mutta nyt harkinnassa on siirtää kaikki sarjan kisat ajettaviksi formula ykkösten yhteyteen (siirryt toiseen palveluun), uutisoi Autosport-sivusto. Järjestely nousi puheenaiheeksi sen jälkeen, kun saksalainen autonvalmistaja Audi päätti lopettaa kilpailemisen vakiautosarja DTM-luokassa vuoden 2020 jälkeen.

Aiemmin W Series on ajettu DTM-luokan kisojen yhteydessä, mutta Audin vetäytyminen sarjasta on tuonut epävarmuutta ensikauden järjestämiseen, jonka vuoka W Series on kartoittanut myös muita vaihtoehtoja, joista yksi on F1-kisojen yhteydessä ajaminen.

Suomalainen W Series -formulasarjan kuljettaja Emma Kimiläinen pitää vaihtoehtoa erittäin tervetulleena.

– Tarkoituksen on tehdä tulevasta kaudesta isompi kuin koskaan aiemmin ja kansainvälisempi. Odotukset ovat kovat. Mielestäni todella positiivinen juttu. Saadaan näkyvyyttä ja naisurheilua eteenpäin sitä kautta, Kimiläinen sanoo toiveikkaana.

Kimiläisen mukaan on tärkeää, että naisautourheilijat saavat näytönpaikkoja ja tuotua omaa osaamistaan esiin. F1-kisojen yhteydessä ajetut kisat voisivat mahdollisesti tarjota väylän tähän.

– Se on meille mahdollisuus näyttää, mitä me osaamme ja sitä kautta kenties saada kutsun testitilaisuuksiin tai johonkin muualle, missä pääsisi näyttämään, että mitä osaa.

Naisten kisat mielenkiintoisin vetonaula?

Kimiläinen povaa jopa, että W Series -sarjan kisat saattavat olla mielenkiintoisempia kuin itse Formula 1 -sarjan kisat niiden yllätyksellisyyden ja tasaisuuden vuoksi.

– Meillä on kaikilla samat autot ja sarjassa on tasaväkistä ja insinöörit vaihtuvat joka kisaan. Meidän konsepti on tehty sellaiseksi, että sitä on mielenkiintoista katsoa ja mitä tahansa voi tapahtua: yheen mutkaan saattaa mennä neljäkin autoa samalla kerralla. Siinä saattaakin käydä niin, että porukka tykkääkin katsoa niitä meidän kisoja, eikä se ole huono asia kellekään, Kimiläinen huomauttaa.

Vielä lopullisia suunnitelmia F1-sarjan suhteen ei ole lyöty lukkoon, mutta naisten sarjan kilpailut tullaan joka tapauksessa ajamaan jonkun toisen kilpasarjan yhteydessä. Tämä on Kimiläisen mukaan tärkeä osa sarjan ympäristöystävällistä toimintakulttuuria, jossa pyritään välttämään sitä, että kaikki kalusto ja sirkus roudattaisiin paikan päälle varta vasten erikseen.

Emma Kimiläinen
W Seriesissä ajetaan F3-autoilla.Alexander Hassenstein/Getty Images

Sarjan tarkoituksena ei ole toistaiseksi rakentaa F-ykkösten kaltaista imperiumia ainakaan toistaiseksi.

– Sarjan ympäristöpolitiikkaan kuuluu se, että tulemme aina olemaan jonkinlainen supporttiluokka, eli menemme kisoihin, jotka järjestetään joka tapauksessa.

W Series sai avauskautensa vuonna 2019. Kimiläinen kehuu erityisesti sitä, miten naiskuljettajille perustettu formulasarja on nostanut naisautourheilijoiden profiilia sekä tuonut lisää palstatilaa, mutta paljon työtä on vielä edessä.

– Naisautourheilu on vielä lapsen kengissä, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa tällä hetkellä. W-sarja tehnyt kyllä todella ison duuniin siinä, että meidät on nostettu median huulille.

– On myös todella paljon työsarkaa, jotta saataisin lisää relevantteja näytönpaikkoja ja luotua sellaista asemaa, että me olisimme varteenotettava vaihtoehto kaikkien muiden rinnalla ja etteivät satoja vuosia vanhat stereotypiat enää loisi sitä roolia sitten niin paljoa.

E-urheilu opetti ratoja

Kesän W-sarjan kilpailut ajettiin tämän kauden osta poikkeuksellisesti simulaatorilla, eli siis virtuaalisesti e-urheilua. Kokemus on nyt takanapäin, ja Kimiläinen toteaa olevansa oikeilla radoilla parempi kuljettaja.

– Onnistuin jopa alkukauden aikana voittamaankin pari kisaa, mutta en tiedä, miten siihen pystyin. Edellisen kerran kun olin pelannut jotakin virtuaalipeliä niin sitä ohjattiin näppäimistöstä nuolilla, Kimiläinen nauraa.

Kymmenen viikon intensiivisestä e-urheilukokemuksesta oli Kimiläiselle myös konkreettista hyötyä tulevaan kisakauteen.

– Radat siinä kyllä oppii: minkä tyyppisiä mutkat oikeasti ovat. Ajettiin siellä sellaisissa radoilla, millä tullaan ajamaan ensi kaudellakin.

Lue myös:

"Meidän olisi pitänyt olla jonkinlaisessa kommuunissa" – Emma Kimiläisen kausi peruuntui ja nyt edessä on hyppy tuntemattomaan

Naisten W Series -formulasarjaa ei ajeta tällä kaudella

Emma Kimiläinen mukaan kahteen F1-viikonloppuun – naisten formulasarja ryminällä Pohjois-Amerikkaan

Suomalainen formulakuljettaja on onnistunut hirvittävän vaikeassa tehtävässä – Emma Kimiläinen voi olla pian lähes puoli miljoonaa euroa rikkaampi, mutta se ei ole tärkein juttu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat