Suora

  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 5. osakilpailu, Hell RX
  • Urheiluruutu

Jääkiekon pelaajayhdistys tyrmää puheet poikkeuspykälästä ja lomautuksista – Liigapomo Hiltunen huolissaan: "Yritämme pitää ammattia hengissä"

Suomen Jääkiekkoilijat ry eli pelaajayhdistys ei hyväksy mahdollisia lomautuksia alkavan jääkiekkokauden aikana.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Jääkiekko TPS
Jaakko Stenroos / AOP

Jääkiekon SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoi torstaina Yle Urheilulle, että seura tai seurat, jotka joutuvat vaikeuksiin kesken koronakauden, voivat poikkeuspykälän takia ajaa toimintansa ja kulunsa alas. Tämä tarkoittaisi käytännössä lomautuksia seuroissa.

Esitys poikkeuspykälästä tehdään lokakuun alun osakaskokouksessa, ja Hiltunen uskoo esityksen menevän läpi. Liigan on määrä käynnistyä 1. lokakuuta. Pelaajayhdistys reagoi nopeasti asiaan.

– Pelaajayhdistys muistuttaa, että liigaseurat ovat sitoutuneet tiettyihin taloudellisesti merkittäviin velvoitteisiin, kuten muun muassa määräaikaisiin työsopimuksiin, joista ne eivät pääse eroon omaehtoisella kauden keskeyttämisellä talousvaikeuksien tai toiminnan alasajon takia. Tällaisissa tilanteissa esimerkiksi lomautukset eivät tule kyseeseen, pelaajayhdistyksen tiedotteessa kirjoitetaan.

Pelaajayhdistyksen mukaan Liigan suunnitelmista ei tiedotettu sille etukäteen, vaan uutinen tuli tiedoksi yhdistykselle ja pelaajille median kautta. Pelaajayhdistys toivoo tiedotteessaan avoimempaa vuorovaikutusta Liigan suuntaan.

– Tarvittaessa pelaajayhdistys ryhtyy oikeudellisiin toimiin varmistaakseen pelaajien sopimusten kuin myös lainsäädännön mukaiset oikeudet.

"Ei tilaa vastakkainasettelulle"

SM-liigan puheenjohtajan Heikki Hiltunen kertoo olevansa huolissaan tilanteesta, eikä pidä oikeustoimiuhkailusta.

– Yritämme pitää ammattia hengissä ja työllistämme tällä hetkellä 15 seuralla noin 500 ammattilaispelaajaa ja valmentajaa Suomessa, Hiltunen toteaa.

– Olemme luoneet lajille hyvän aseman. Näissä tilanteissa, kun yhteiskunta on oikeasti vaikeassa, epävarmassa tilanteessa, niin minä ainakin toivoisin ymmärrystä siitä, miten pidämme yhdessä jääkiekosta huolta, eikä niin, että asetetaan vastakkain, kun siihen ei ole yhtään tilaa.

Hiltusen mukaan seurojen ja yhtiön tulevaisuus on etusijalla. Äärimmäisiä keinoja on käytettävä tarvittaessa.

– Seuran ja yhtiön tulevaisuus on turvattava. Minusta tämä on hyvää johtamistapaa yhtiöltä, toteaa Hiltunen.

Hiltunen kertoo jutelleensa perjantaina myös toiminnanjohtaja Jarmo Saarelan kanssa. Hänen mielestään asiaa pitää katsoa nyt rauhassa.

– Jokainen seura miettii myös pelaajiaan tukalassa tilanteessa. Voihan olla, ettei mennä edes lomautuksiin, vaan sopeutetaan ja sovitaan, miten palkkakulut hoidetaan vallitsevaan tilanteeseen.

– Yhdessä pyritään löytämään ratkaisu, joka on niistä huonoista vaihtoehdoista paras. Näillä keinoilla seura pysyy pystyssä ja pystyy työllistämään seuraavalla kaudellakin ammattilaisjääkiekkoilijoita, näkee Hiltunen.

Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela
Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo SaarelaYle

Pelaajayhdistyksen yksi kauhukuva on mahdollisesti se, että jos ja kun liigaseura menettää mahdollisuuden pudotuspeleihin, niin se pistää heti lapun luukulle laittaen kaikki menot jäihin.

– En lähtisi noin pitkälle. Osakkaat eivät ole vielä päättäneet siitä, millä tavalla ja millä ehdoilla tämä mahdollinen "pois lähteminen" voisi tapahtua ilman sanktioita. Meillä on vasta esitys siitä, että näin tullaan tekemään. Varmasti pohditaan linjauksista, eikä siellä noin vain voi jättää leikkiä kesken.

Poikkeusaika lyhyt jakso isossa kuvassa

Hiltunen sanoo, että liigalisenssin ansiosta johdolla on paljon dataa seurojen historiasta, tästä kaudesta ja suunnitelmista. Sieltä pystyy analysoimaan, mikä johtuu koronaviruksesta ja onko seurassa muita asioita, jotka ovat voineet johtaa huonoon tilanteeseen.

– Hyvän läpinäköisyyden takia meillä on mahdollisuus tarkastella toimintaa ja luoda periaatteet, millä voidaan myöntää se oikeus (poikkeuspykälällä seuran kauden keskeytys).

Heikki Hiltunen
Heikki HiltunenAOP

– Liigaa sitoo yhteistyökumppanien sopimukset ja seuroja omat yhteistyösopimukset, siellä on kausikorttilaiset ja muut sidostyhmät. Ei tämä ole niin mustavalkoista, että heitetään vaan peli kesken. Tämä on monimutkainen kokonaisuus, jossa on monia osapuolia. Pelaajat ovat yksi osa tätä kokonaisuutta.

Hiltunen uskoo, että koronakriisi jää yhden kauden pituiseksi.

– Pelaajan uralla ja ammattilaiskiekon osalta tämä poikkeusaika on lyhyt jakso isossa kuvassa. Jokainen seura, joka kuolee, niin sieltä lähtee noin 50 ammattipaikkaa pois. Eikä niitä saada enää takaisin. Tästä kärsisi merkittävästi niin pelaajatuotanto kuin huippujääkiekko.

Lue myös:

Tutkijalta huolestuttava viesti koronan leviämisestä jääkiekko-otteluissa – SM-liigakauden kohtalo on vaakalaudalla, mikä on johtamassa poikkeukselliseen ratkaisuun

KHL: THL:n pitäisi harkita Jokerien karanteenin purkamista

SM-liigan hallitus esittää seuroille poikkeustoimia koronakaudelle – sarjasta ei voisi pudota, vaikka talous ajaisi keskeyttämään pelit

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat