Sankarivahti Otso Virtanen kertoo jymypaukun taustat – KuPS oli ahkera kotiläksyissä ja käytti sen täydellisesti hyväkseen

KuPS:in voitollisen Eurooppa-liigan karsintapelin suurin sankari oli Slovan Bratislava-ottelussa maalivahti Otso Virtanen.

Kuvassa KuPS-maalivahti Otso Virtanen Kuva: Tomi Hänninen

Slovan Bratislavan juoksuvoimainen Rafael Ratao karkasi tyylipuhtaaseen läpiajoon ensimmäisen puoliajan lopussa, mutta tilanteen luki erinomaisesti KuPS:in veräjänvahti Otso Virtanen. Tärkeä pelastus muurasi osaltaan suomalaisseuran yllätystä.

– Pääsin omasta päästä juoksemaan vastaan ja odotin rangaistuspotkurajalla hänen ratkaisuaan. Onneksi hän lähti ohittamaan minua ja pääsin siihen väliin putsaten pallon pois. Toihan se torjunta omaan peliin pientä, hyvää lisää, myhäili Virtanen.

KuPS päihitti Slovan Bratislavan torstaina vasta rangaistuspotkuilla, joissa kotijoukkue oli lopulta parempi 4–3. Ottelun varsinainen peliaika päättyi 0–0 ja sen jälkeinen jatko-ottelu 1–1, kun kuopiolaisten Aniekpeno Udoh viimeisteli tasoituksen viime tipassa, 120. minuutilla.

– Voiton jälkeen rallateltiin kopissa hetken aikaa, mutta siitä suoraan kotiin ja tv:n ääreen. Sunnuntaina on peli edessä Rovaniemellä ja sinne lähdetään jo lauantaina. Ei tässä nyt ehtinyt oikein juhlistamaan ottelua mitenkään, vaikka varmasti joillain oli siihen haluja. Virtanen virnisti.

Virtanen lähti rangaistuspotkukilpailuun sillä mentaliteetillä, että joku pallo pitää saada tällä kertaa kiinni. Alkukaudesta Suomen cupissa FC Interiä vastaan hän veti vielä vesiperän, eikä napannut silloin yhtään turkulaisseuran rankkaria kiinni, kun kuopiolaisryhmän cup-taival päättyi.

Kuopion Palloseuran maalivahti Otso Virtanen. Kuva: Sami Takkinen / Yle

– Tilanne ennen rankkareita oli se, että nyt oli ihan pakko auttaa joukkuetta, Virtanen myönsi.

KuPS oli scoutannut rp-laukojat, Slovan ei

Slovan Bratislava tuli Kuopioon kierrättäen osaa pelaajistaan, ja valmentajansa Darko Milaničin mukaan keskittyen lähinnä omaan pelaamiseensa. (siirryt toiseen palveluun) KuPS:in pelaajia ei tarkkailtu etukäteen, ja se saattoi maksaa jatkopaikan viime kaudella Eurooppa-liigan lohkovaiheessa pelanneelle slovakialaisjoukueelle pilkkukilpailun muodossa.

Suomalaisryhmä oli nimittäin tehnyt kotiläksynsä suosikkia selvästi paremmin.

– Maalivahtivalmentaja Jori Särkkä oli scoutannut vastustajan vetäjät ja hän kertoi minulle niistä ennen peliä. Sitten meillä oli vielä selkeä merkki siitä, että kun kukin vetäjä tulee kerrallaan pallon taakse, niin saan ohjeet siitä, mihin kulmaan laukaus todennäköisesti tulee, paljasti Virtanen.

Rangaistuspotkukisassa Ilmari Niskanen epäonnistui kolmantena ja ainoana KuPS:in ampujana, ja Slovan johti siinä vaiheessa rankkareita 3–2. Jatkossa maalivahti Otso Virtanen nousi kuitenkin sankariksi torjumalla kaksi viimeisintä vastustajan rankkaria, joilla irtosi pilkkukisassa KuPS:ille hekumallinen 4–3-voitto.

Kolme ensimmäistä Slovan Bratislavan pilkkulaukojaa onnistui maalinteossa, mutta kahdessa viimeisessä Virtanen ehti hienosti pallon tielle.

– Ensimmäisen sain hoidettua oikealta ja kun sain sitten toisenkin heti perään kiinni, niin olihan tunne aikamoinen. Kun jätkät lähtivät tulemaan sen toisen kopin jälkeen minua kohti, niin ainakin tajusi sen, että se oli tässä nyt.

Virtanen muistutti, että maalivahdilla ei ole hävittävää pilkkukisassa, paineet ovat aina laukojalla

– Tämä ottelu menee omalla asteikolla sinne top-viiteen, ei ole ihan kärjessä mutta aika lähellä.

KuPS kohtaa Eurooppa-liigan 3. karsintakierroksella Liettuan mestarin Suduvan. Ottelu pelataan ensi viikon torstaina Kuopiossa.

Lue myös