Suora

  • Urheiluruutu
  • DreamHack Open Fall 2020
  • "Täällä voin olla oma itseni" - Malou löysi turvapaikkansa roller derbystä
  • Urheiluruutu

Koplan ulkokentän herra ja hidalgo on valmis pysäyttämään Jymyn nopean keulan – joko KPL:n 44 vuoden kultajahti päättyy?

Matti Saukko ja Valtteri Luoma ovat loistaneet tällä kaudella Kouvolan Pallonlyöjien otteluissa.

pesäpallo
KPL:n Matti Saukko ja Valtteri Luoma
Matti Saukko (vas.) on loistanut sisä- ja ulkopelissä, Valtteri Luoma on hallinnut KPL:n ulkokenttää.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Kouvolan Pallonlyöjät on edellisen kerran voittanut miesten pesäpallon Suomen mestaruuden 44 vuotta sitten. “Koplalla” on ollut tuonkin jälkeen useaan otteeseen kasassa joukkue, jolla olisi voinut olla mestaruusmahdollisuudet, edellisen kerran vuonna 2018, mutta tuolloinkin se joutui tyytymään hopeaan.

“Joko nyt?” onkin kysymys, joka on kysytty Kouvolassa useaan otteeseen.

– Olen itsekin KPL:n kasvattina ollut katsomossa useana vuotena ja miettinyt, että joko nyt, hopeajoukkueessa mukana ollut 22-vuotias Valtteri Luoma naurahti.

– 2018 meillä oli mahdollisuus ja olimme lähellä. Tällä hetkellä on jotenkin sellainen fiilis, että nyt on niin hyvä mahdollisuus, että tämä homma täytyy käyttää hyödyksi.

Luoma on ollut tänä kesänä ulkokentällä suorastaan maaginen. Hän on onnistunut löytämään tiensä aina pallon tielle ja ollut ulkokentän herra ja hidalgo.

– Se on meidän junnu, joka on kasvanut isoihin saappaisiin. Hän on mennyt tämän kauden puolella henkisesti isoja askelia eteenpäin. Muistan vielä vuodet, jolloin oli silloin tällöin kiukuttelua. Nyt on poikasesta tullut mies ja iso tekijä meidän ulkopelissämme, Koplan kokeneempaan kaartiin kuuluva Matti Saukko virnisti.

Saukko on itse loistanut niin sisä- kuin ulkopelissä. Luoman mielestä tämä ronskilla huumorilla varustettu ja sarjan nopeimpiin etenijöihin kuuluva pelaaja on nostanut tasoaan yhä.

– Hän on ottanut ison vastuun numerolla kaksi ja on loistava pelimies, Luoma kehaisi.

Ison roolin pelaajat

Luoman rooli KPL:n ulkopelissä on ollut erittäin iso ja välierissä Joensuun Mailaa vastaan hän teki monta paloa ratkaisevilla hetkillä. Luoman mukaan vastuu maistuu aina ja hän haluaakin pelata isossa roolissa.

Superpesiksen kovakätisimpiin pelaajiin kuuluva Luoma on aina pelannut ykkösvahtina ja kokemus on tuonut paljon lisää peliälyä. Hänen mielestään hyvät pelisuoritukset perustuvat kuitenkin kokonaisuuteen.

– Peliälyn myötä ymmärrän vastustajia paremmin. Nuori mies kun olen, niin fysiikan puolella olen kehittynyt. Lisäksi liike, heittovoima ja kaikki tällaiset pienet asiat ovat tuoneet sen ison kokonaisuuden, joka on parantunut tasoani paljon tänä vuonna.

KPL:n Valtteri Luoma
Valtteri Luoma kuuluu Superpesiksen kovakätisimpiin pelaajiin.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Saukko taasen on saanut sisäpelissä pelinjohtaja Iiro Haimilta paljon vastuuta. Haimi on peluuttanut Saukkoa ykköskärjessä numerolla kaksi ja Saukko on viihtynyt tässä roolissa. Hän myöntääkin, että itseluottamus on tällä hetkellä kohdillaan.

– Kun onnistuu laittamaan laadukkaan lyönnin kenttään ja Mäentaustan Tommi juoksee pesän välit, niin siinä on aika helppoa lähteä viemään etenijää, kun voi luottaa toiseen, Saukko sanoi.

Lisäkokemus auttaa finaaleissa

KPL teki yhden pesäpallokesän kovimmista tempuista välierissä, kun se pudotti altavastaajana hallitsevan Suomen mestarin Joensuun Mailan pronssiotteluun. Saukon mukaan joukkue on pelannut kokonaisuudessaan ehjän ja hyvän kauden.

– Pysyimme välierissä pelisuunnitelmassamme ja meillä oli laatua tekemisessä, joten tulos oli sen mukainen. Olemme päässeet viemään pudotuspelit läpi aika samalla kokoonpanolla, se on auttanut meitä, Saukko arvioi.

Sekä Saukko että Luoma olivat mukana vuoden 2018 hopeajoukkueessa. Tämän vuoden joukkue eroaa kahden vuoden takaisesta ainakin sillä, että pelaajilla on enemmän kokemusta. Tuolloin SM-finaalit olivat monelle pelaajalle uran ensimmäiset. Nyt joukkueesta löytyy myös mestaruuskokemusta, kuten peräti 10 SM-kultaa voittanut pesäpallolegenda Toni Kohonen sekä yhden mestaruuden Anssi Lammila ja Jere Dahlström.

– Meillä oli silloin ensimmäisessä pelissä mahdollisuus voittaa, mutta sen jälkeen jäimme jalkoihin. Nyt olemme valmiimpia tähän finaaliin. Kaikki lataus on nyt tälle viikonlopulle, Saukko vakuutti.

Ulkopelissä yksi iso teema

Kouvolan Pallonlyöjät saa loppuotteluissa vastaansa Sotkamon Jymyn, joka on Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäin pesäpalloseura 18 mestaruudellaan. Kouvolassa ei kuitenkaan kuvia kumarrella.

– Sotkamolla on erityisen nopea keula ykkösestä kolmoseen, joten siihen meidän pitää iskeä, etteivät kaikki nopeat pojat pääse juoksemaan. Se on yksi iso teema, Saukko pohti, mutta ei suostunut paljastamaan keinoja keulan kiinnisaamiseksi.

– (Lukkari) Janne Kivipellon pitää onnistua pomputtajia vastaan hyvin, että saadaan lyöntejä laittomaksi ja sitä kautta takapaloja. Loput jipot nähdään sitten viikonloppuna.

KPL:n Matti Saukko
Matti Saukko on yksi Superpesiksen nopeimpia etenijöitä.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Etukentällä pelaavan Luoman mukaan ulkopelissä täytyy olla erittäin tarkkana. Hän osaa odottaa Jymyltä tietynlaisia lyöntejä, mutta hereillä täytyy olla koko ajan.

– Täytyy olla valmiina lyhyisiin lyönteihin, näpäytyksiä saattaa tulla erittäin paljon. Nehän on sitten minun hommiani. Niistä pitää hoitaa paloja. Jalkojen pitää käydä, pään pitää raksuttaa ja lopulta käden heittää pallo pesälle, jotta saadaan palo, Luoma suunnitteli.

Toteutuuko unelma?

Sotkamolla on ollut pudotuspeleissä lukkarina vasta 17-vuotias Aapo Komulainen, joka on kouvolalaisille suhteellisen uusi tuttavuus. Luoma uskoo, että nuorukainen saa Koplalta erityishuomiota.

– Täytyy valmistautua ja seurata paljon hänen otteitaan, millaista peliä poika pelaa. Ehkä sitten koitetaan henkisellä puolella vähän kokeilla kaverin hermoja, Luoma sanoi.

Miesten Superpesiksen Suomen mestaruuteen tarvitaan tällä kaudella ainoastaan kaksi voittoa ja loppuottelut aloitetaan lauantaina Sotkamosta. Mestaruus voi siis ratketa jo sunnuntaina Kouvolassa. Jos KPL pystyy jatkamaan loistopelejään myös finaaleissa ja kairaamaan voiton vieraskentältä, on sillä mahdollisuus juhlia mestaruutta kotikentällään.

– En ole päästänyt ajatuksia vielä niin pitkälle, mutta uskon, että jos sellainen tilanne tulee, niin tunnelma on loppuun myydyn katsomon edessä aivan mahtava, Saukko arveli ja samoilla linjoilla on Luomakin:

– Kyllä se varmasti on aika uskomaton fiilis. Voisin sanoa jopa unelmien täyttymys.

Lue myös:

Joensuun Mailan valtakausi päättyi – Kouvolan Pallonlyöjät pudotti mestarin pronssiotteluun

Vimpelin hurmos ei kestänyt, Sotkamo rynnisti finaaliin

Koplan liikkeitä katsotaan nyt Sotkamossa videolta – Jymy aikoo pelata järkevää ja rohkeaa peliä lauantaina

Superpesiksen välierävastustaja Vimpelin Vedon koronaepäily ajoi koko Sotkamon Jymyn testiin – pelinjohtaja: "Kenelläkään pelaajistamme ei ole koronaa"

Ilkka-Pohjalainen: Vimpelin Vedon superpesisjoukkueessa tehty useita koronavirustestejä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat